Pęknięcie w remingtonie pietty

Przeróbki broni CP, naprawy oraz ciekawe akcesoria CP.
ODPOWIEDZ
Marek94
Moja broń: Remington Texas sheriff

Pęknięcie w remingtonie pietty

Post autor: Marek94 »

Witam, kupiłem ostatnio rewolwer Remington Texas sheriff od pietty (nowy ze sklepu) i zauważyłem że pod śruba trzymającą korek jest niewielka dziura. Pytanie czy należy się tym przejmować a jak tak to jak to naprawić. Druga rzecz jaka mnie niepokoi to ,to że wszędzie czytam i słyszę że sprężynę dwupalczastą należy przykręcić bardzo mocno i solidnie, w moim przypadku gdy to robię mechanizm blokady bębna wyskakuje zbyt wcześnie i później nie mogę naciągnąć korka z 1 pozycji do 2. Aby blokada działała jak należy muszę luzować śrubę sprężyny dwupalczastej i sprawdzać na korku czy blokada wyskakuje w dobrym momencie.
Załączniki
IMG_20240702_140036649_HDR.jpg
IMG_20240702_135928276_HDR.jpg
IMG_20240702_135905470_HDR.jpg
maniekmaniek9
Bywalec
Moja broń: Mam legendarną pałę

Re: Pęknięcie w remingtonie pietty

Post autor: maniekmaniek9 »

Hej, ta dziura to nie bardzo wiem o co chodzi.
Druga sprawa ta sprężyna czy Ty nie przykręcasz jej "do góry nogami"?
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

To nie pęknięcie tylko błąd wykonawczy. Kanał w którym porusza się popychacz bębenka został wykonany jako zbyt szeroki i spotkał się z pogłębieniem w którym chowa się łeb wkręta pełniącego rolę osi kurka. No cóż... To nie powinno tak być ale zdarza się że tak jest. O Piettcie się nie wypowiem bo nie miałem ale w moim nierdzewnym Uberti są podobne "kwiatki". Jak to naprawić nie mam pomysłu. Myślę jednak że to nie wpłynie na pracę mechanizmów rewolweru ani jego wytrzymałość czy żywotność. :D
RobertWRC
Moja broń:

Post autor: RobertWRC »

Ta dziura nic nie zmieni. A sprężynę dwupalczastą lekko podegnij kombinerkami.. One zazwyczaj są są za mocno wygięte. Trzeba dojść do takiego położenia by była mocno dokręcona a bęben działał tak jak trzeba..
P.S. I pisze się nie na korku- na kurku :)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Z tym doginaniem to nie polecam bo sprężyna od razu pęknie ;)
RobertWRC
Moja broń:

Nie. Nie od razu... Pęknie wtedy jak ktoś nie ma czucia w rękach :D To trzeba z wyczuciem... Ale zgadzam się- jak ktoś będzie giął na siłę to pęknie. Zakładam że ktoś kto będzie to robił zdaje sobie sprawę z różnicy pomiędzy " chcę to poprawić a chcę to złamać" Każdy materiał ma jakąś wytrzymałość.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Problem polega na tym że ta sprężyna pęknie najprawdopodobniej nawet podczas wyczucia lub to wyczucie nie spowoduje w niej żadnego odkształcenia :) Jest poprostu sztywna i najmniejsze odkształcenie wymaga w niej dużego naprężenia, którego nie wytrzyma :( Mi przynajmniej zdarzyło się zepsuć dwie i więcej się doginania nie podejmę😂😂
RobertWRC
Moja broń:

ok. Twoje zdanie, moje zdanie... Wiem że się da.Podginałem, działa jak powinno. A autor tematu zrobi co zechce.
P.S. Mi się nie udało zepsuć żadnej sprężyny :D
Marek94

Dzięki za odpowiedzi :piwo: Z tą sprężynką możliwe że spróbuję coś zrobić, jednak najpierw w pracy spróbuję wykonać podobną sprężyne bo mam dostęp do bardzo dobrych materiałów i narzędzi pomiarowych na twardości itp.
Marek94

Dzięki za odpowiedzi :piwo: Z tą sprężynką możliwe że spróbuję coś zrobić, jednak najpierw w pracy spróbuję wykonać podobną sprężyne bo mam dostęp do bardzo dobrych materiałów i narzędzi pomiarowych na twardości itp.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Dobrym materiałem na tego typu sprężyny jest brzeszczot do piły taśmowej. Jeśli pracujesz w branży metalowej nie powinieneś mieć problemu z jego zdobyciem. Można też użyć listka z szczelinomierza. Niektórzy robią je też z drutu np. starych twardych szprych rowerowych. Podobno też klipsy biurowe się nadają.

Jeśli nie wyjdzie z oryginalną sprężyną lub będziesz bał się ją uszkodzić możesz zawsze poeksperymentować z tymi materiałami. ;)
Marek94

Pracuje przy produkcji sprężyn do automatycznych skrzyń biegów więc z materiałem nie będzie najmniejszego problemu grubości, twardości jakie chce i potrzebuje takie znajdę. Tylko trzeba chwilę poświęcić na odpowiednie docięcie na kształt dwupalczastej i zahartować ją żeby nie była za miękka i nie za krucha.
Robert007
Moja broń: Remington 1858

Post autor: Robert007 »

Sprężyna dwupalczasta musi być dokręcona solidnie . Moim zdaniem powinna być solidna, mocna i zdecydowanie naciskać na blokadę bębna .Co innego jest powodem nie działania mechanizmu podczas napinania kurka. Może jakas zbyt wysoka blokada . Nie wiem . Powinno działać wszystko na mocno dokręconej spręzynie najwyżej zostawi slady na bebnie blokada czyli tzw. rysę jak wskakuje za wcześnie. Może blokada bebna ma jakąś wade , albo zadzior. Ja bym wolał sprężyny z jakiegos drutu a nie z paska stali. Osobiscie dorobiłem sprężyny dwupalczaste z kołeczek do kluczy ( nie ze spinaczy biurowych ) Działaja juz setki albo i tysiące strzałów.
Marek94

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :piwo: .przyczyną faktycznie były małe zadziory i wg. Mnie minimalne źle dopasowane części w fabryce.Po zlikwidowaniu zadziorów jest dużo lepiej, śruba przykręcona solidnie i działa jak należy. Więcej tego nie ruszam ;) . Teraz czas na strzelanie a na miejscu zapytam kogoś obeznanego czy jest ok.
ODPOWIEDZ