Sztuka ciekawa, nietypowa, o długości całkowitej 137cm, gwint ośmiopolowy, o skoku 1:48" w kalibrze .38". Lufa to aż 96 cm. Spust regulowany z przyspiesznikiem, ustawiony na 0.7kg. Przy tak długiej lufie i przyspieszniku to jest szalony dziurkacz. Plus regulowana szczerbina. Bardzo celny.
Z ciekawostek to broń początkowo miała grawerunek .45", ale potem ktoś zmienił na .38". Zresztą jest to najlepszy przykłąd jaką drogą przeszła firma Pedersoli od ręcznej produkcji broni do wielkiej, zautomatyzowanej fabryki.
Jest to replika karabinów osadników z Dzikiego Zachodu. Broń o takiej długości i kształcie baki jest widoczna na zdjęciach zdobywców ze szlaku Santa Fe West. Dodatkowo wspomnienia i dzienniki z epoki piszą o broni w takim kalibrze używanej do polowań na drobne futrzaki. Było to tańsze w użyciu i mniej uszkadzało cenne futro.
Broń w ładnym drewnie, lakierowane. Ma kilka drobnych wgniotek, ale jak na broń prawie pięćdziesięcioletnią to stan uważam za perfekcyjny. Broń mało strzelana, uważam, że dopiero w Polsce zaczął wypluwać ołów, mechanicznie dobra.
Zawsze lubię jak broń jest w zestawie "ready to go", zatem sama flinta to 1899 pln, ale chętnie sprzedam komplet: pudełko kapiszonów S&B, kule i fiolki na 100 strzałów. Do tego mosiężny wycior-pobojczyk z ozdobną gałką, przecieraki bawełniane, jakiś środek czystości (zapewne Moose Milka własnej produkcji, ale świetnie czyści), starter do ładowania kul, jakiś smar w ładnym opakowaniu (połowa zawartości, ale można potem dodać swojego), jakieś stopery strzeleckie do uszu, okulary. Do tego nasmarowane flejtuchy, część w patchboxie, jak to historia nakazuje, reszta w jakimś pudełku w torbie.
Tak, aby było wszystko na pierwszą wizytę na strzelnicy. Całość w torbie na ramię.
Taki komplet wyceniam na 2300.
Z drobnych mankamentów to sporadycznie broń nie odpala kapiszona za pierwszym razem, ponowne naciągnięcie kurka zawsze powoduje odpalenie. Mam wrażenie, że poprzedni właściciel strzelał "na sucho" co spowodowało lekkie rozklepanie kominka i kapiszon nie siedzi równolegle do płaszczyzny kurka. Kominek ma standardowy gwint Pedersoli 1/4''-28UNF. Dostępne w ElColcie. Postaram się wymienić przed sprzedażą, chociaż nie specjalnie mi to przeszkadzało (już zamówiłem nowy kominek).
DPD mówi, że tak długie, ważone przedmioty to 21-25 pln, zapraszam do Łodzi na postrzelania...