z rewolweru na 100 m
z rewolweru na 100 m
Wiem, że na pewno nie jeden z Kolegów próbował takiej zabawy, ja też mam jedną próbę za sobą. Chodzi mi o dobranie naważki do kal. .44, lufa 7,5 gwint Pietty. Mocno mi się wydaje, że strzelając z naważki c-a 0,92 VLC na odległość 100 kule najpierw 'górowały' ponad celem. (Było sucho, przed tarczą się nie zakurzyło). Dopiero celowanie w sam dół celu odpowiedziało odgłosem trafienia w płytę pancerną. Czysty paradoks ? Zwiększyć dawkę prochu można niewiele, przekroczenie granicy 1.3 grama skutkuje zerwaniem gwintu. Jeśli Ktoś wie, niechaj podpowie - co jest grane ? W najbliższą niedzielę chciałbym poćwiczyć.
Cel stanowiła płyta zwana cgyba 'stanowisko ogniowe n-pla' umieszczona na glebie, na oko 70 cm szeroka, około 50 wysoka. Z bliska tego nie widziałem, bo koledzy walili z karabinów na 200 m. Strzelałem z podpory, początkowo celowałem raczej w górną część, po 3 pustym zacząłem obniżać. Dlatego też napisałem o paradoksie.
-
- Moja broń: brak
Na takie strzelanie "na czucie" musisz wymyślęć duuuuużą tarczę, aby zobaczyć gdzie utkwi kula/pocisk.
Ja podczas pierwszego strzelania na dalekim dystansie zakupiłem dwie płyty do obijania drzwi. Takie z jednej strony białe. Bardzo dobrze widać gdzie pocisk trafia.
To dużo Ci pomoże, lub rozwieś jakiś materiał lub folie. Poprostu musisz mieć dużo miejsca do trafiań.
Ja jeszcze nie próbowałem strzelań na 100 m z rewolweru, ale w przyszłym tygodniu to jeśli pogoda dopisze to spróbuje.
Ja podczas pierwszego strzelania na dalekim dystansie zakupiłem dwie płyty do obijania drzwi. Takie z jednej strony białe. Bardzo dobrze widać gdzie pocisk trafia.

To dużo Ci pomoże, lub rozwieś jakiś materiał lub folie. Poprostu musisz mieć dużo miejsca do trafiań.
Ja jeszcze nie próbowałem strzelań na 100 m z rewolweru, ale w przyszłym tygodniu to jeśli pogoda dopisze to spróbuje.

-
- Bywalec
- Moja broń: