Fiolki PROBÓWKI EPPENDORF 1,5 ML Z WIECZKIEM
-
- Bywalec
- Moja broń:
Fiolki PROBÓWKI EPPENDORF 1,5 ML Z WIECZKIEM
Witam nie znalazłem tematu dlatego założyłem nowy czy koledzy by podpowiedzieli ile prochu czeskiego Vesuvit LC wchodzi do PROBÓWKI EPPENDORF 1,5ml
waga : 1ml ile ma g 1,3 ml ile ma g i 1,5 ml ile ma g pytam dlatego ze w instrukcji derringera 9mm wynosi od 0,6g do 0,9 g a maksymalna dopuszczalna ilość wynosi 1,1
Nie ukrywam ze chodzi o bezpieczne użytkowanie ,poproszę konkretne odpowiedzi
waga : 1ml ile ma g 1,3 ml ile ma g i 1,5 ml ile ma g pytam dlatego ze w instrukcji derringera 9mm wynosi od 0,6g do 0,9 g a maksymalna dopuszczalna ilość wynosi 1,1
Nie ukrywam ze chodzi o bezpieczne użytkowanie ,poproszę konkretne odpowiedzi
Re: Fiolki PROBÓWKI EPPENDORF 1,5 ML Z WIECZKIEM
1ml Vesuvitu to około 1g czyli około 15,4 grain.
Dlaczego około? Dlatego, że wpływ ma na to chociażby to czy obtrząsasz probówkę po częściowym nasypaniu prochu czy sypiesz do pełna a nadmiar zgarniasz na jakiś podstawek zostawiając pełną fiolkę.
Druga rzecz to gradacja vesuvitu. Co innego można znaleźć na dnie a co innego na "początku" butelki. Jeżeli nie będziesz mieszał zawartosći i tego pilnował to objętościowo nasypiesz zawsze 1,5 ml ale rzadko tyle samo wagowo.
Jednak przy derringerze i rewolwerze bym sobie tym głowy nie zawracał jeśli nie szykujesz się na MP lub ME.
Skoro Sharpsowcy w sąsiednim temacie już sypią z prochownicy to jaki jest sens ważenia każdego ziarnka.
Dlaczego około? Dlatego, że wpływ ma na to chociażby to czy obtrząsasz probówkę po częściowym nasypaniu prochu czy sypiesz do pełna a nadmiar zgarniasz na jakiś podstawek zostawiając pełną fiolkę.
Druga rzecz to gradacja vesuvitu. Co innego można znaleźć na dnie a co innego na "początku" butelki. Jeżeli nie będziesz mieszał zawartosći i tego pilnował to objętościowo nasypiesz zawsze 1,5 ml ale rzadko tyle samo wagowo.
Jednak przy derringerze i rewolwerze bym sobie tym głowy nie zawracał jeśli nie szykujesz się na MP lub ME.
Skoro Sharpsowcy w sąsiednim temacie już sypią z prochownicy to jaki jest sens ważenia każdego ziarnka.

- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
- Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53
Co mnie też właśnie dziwi myśląc o strzelcach z epoki. Kiedy młyny prochu nie były sterowane komputerowo, nie wieżę że mieli lepszy proch niż my dzisiaj. Każdy sypał z prochownicy, bez wagi przypuszczam. Kule i pociski odlewane bez termometru. I tak dalej. Pełno punktów które w swojej sumie mogą zniszczyć powtarzalność.
A strzelali dosyć celnie.
Jakim cudem?
A strzelali dosyć celnie.
Jakim cudem?
-
- Bywalec
- Moja broń:
czy 1,5 będzie ok do call 9 mm czy mniej
Jakim cudem to się naukowcy do dziś pytają patrząc na egipskie piramidy.
Wagi szalkowe to żaden nowy wynalazek a i bizon do najmniejszych nie należał. Co innego strzelanie bojowe a co innego matche creedmoore.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Raczej nie wierzę że się każdy strzał wagą mierzyło.
Nawet nie "Dziki Bolek Hickok" który gościa z siedemdziesięciu metrów w pierś trafił.
Nawet nie "Dziki Bolek Hickok" który gościa z siedemdziesięciu metrów w pierś trafił.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Tego ci nikt nie powie. To musisz sam wypróbować. Przy komorach rewolweru już każdy ma swoje osobiste preferencje, a co dopiero broni bez ograniczonej komory. Ja bym z wyczucia powiedział że za dużo.
Ale prawdę ci tylko tarcza powie.
I warto sobie kupić miarkę do prochu. Wtedy po prostu wypróbujesz rożne naważki i będziesz wiedział którą końcówkę do prochownicy kupić. A fiolki będziesz używał do przechowywania a nie mierzenia.
Zamiast miarki proponuję strzykawkę 2 ml z uciętym czołem. Bez porówniania tańsza, dużo łatwiej dostępna jakże nieepokowa.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Patrz, mi się coś pomyliło.
70 stóp nie metrów. To owszem dobry strzał ale nie cud.
70 stóp nie metrów. To owszem dobry strzał ale nie cud.
21 metrów to znów nie tak daleko. Boże co ja tu robię. 

Proponuje zainwestować w wagę albo 12 zł w miarkę objętościową z łuski 9mm Luger i masz te swoje 0,9g.
A tak na marginesie wg mnie GGD nie rozerwie nawet 2 g
A tak na marginesie wg mnie GGD nie rozerwie nawet 2 g