Czy rewolwery wyposażone w tryb DA są "koszerne" ?
Czy rewolwery wyposażone w tryb DA są "koszerne" ?
Może uznacie tytułowe pytanie za trywialne, ale skoro dyskutujecie tutaj o Remikach czy Army, to samo w sobie świadczy o tym, że tutaj jest o wiele milsza i o wiele bardziej przyjazna dla użtkownika atmosfera niż na iwebie (który ostatnio zupełnie wariuje).
Kupiłem kiedyś Navy Yank firmy Pietta i dostałem do niego prospekcik z innymi replikami tej firmy. Jest tam model "1858 Starr Double Action", który bardzo mi się spodobał. Zdawać by się mogło, że to "1858" wyklucza koszerność, ale z drugiej strony to może być tak samo jak z tym "Navy 1851". Czy przed rokiem 1850 nie produkowano rewolwerów z funkcją DA ???
Pozdrawiam:-)
I.
Kupiłem kiedyś Navy Yank firmy Pietta i dostałem do niego prospekcik z innymi replikami tej firmy. Jest tam model "1858 Starr Double Action", który bardzo mi się spodobał. Zdawać by się mogło, że to "1858" wyklucza koszerność, ale z drugiej strony to może być tak samo jak z tym "Navy 1851". Czy przed rokiem 1850 nie produkowano rewolwerów z funkcją DA ???
I.
Ciąg dalszy...
Aha, w międzyczasie zauważyłem, że o tym rewolwerze wspomina Smoking Gun (link jest prawie na samym dole strony głównej). Ale czy ten model można posiadać bez obaw o wejście w zatarg z wymiarem sprawiedliwości?
Wiem, że wielu spośród Was ma Remingtony i zapewne w takim przypadku macie jakiś sposób, żeby w razie niezdrowego zainteresowania ze strony mundurowych jakoś wybrnąć z sytuacji. Czy tego samego wybiegu nie dałoby się zastosować do rewolweru Starr ?
A jeżeli by się dało, to gdzie można taką replikę kupić? W Czechach ? Czy od któregoś z Was
Wiem, że wielu spośród Was ma Remingtony i zapewne w takim przypadku macie jakiś sposób, żeby w razie niezdrowego zainteresowania ze strony mundurowych jakoś wybrnąć z sytuacji. Czy tego samego wybiegu nie dałoby się zastosować do rewolweru Starr ?
A jeżeli by się dało, to gdzie można taką replikę kupić? W Czechach ? Czy od któregoś z Was

- Mincerz
- Stary bywalec
- Moja broń:
Re: Ciąg dalszy...
Po pierwsze to kolega czyta ale chyba nie przetwarza danych z forum.Ircio pisze:Aha, w międzyczasie zauważyłem, że o tym rewolwerze wspomina Smoking Gun (link jest prawie na samym dole strony głównej). Ale czy ten model można posiadać bez obaw o wejście w zatarg z wymiarem sprawiedliwości?
Po drugie sprawa z navy 1851 jest prosta. Rok ten nie jest datą wejścia do produkcji.
Remingtony to sprawa bardziej skomplikowana, były wątpliwości co do dat powstania patentów. I po sprawie w sądzie uznano, że ta broń nie jest koszerna. A, że ktoś go ma... Jest kilka na pozwolenie, kilka pewnie nielegalnie.
Wiesz, ja bardzo chciałbym mieć R&S 1865.. To samo jest u Ciebie ze Starem 1858. Poczekaj na zmianę prawa albo rób pozwolenie.
Co do trybu DA to oczywiście był przed 1850 ale to nic nie znaczy..
Pozdrawiam!
PS: to, że jest spokojniej niż na iweb nie oznacza, że jest bezprawie.
- kotek Kacperek
- Moja broń:
Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli jest tak jak myślałem (1858 = niezaprzeczalnie po 1850), chciałem się tylko upewnić. Zaglądam tutaj tylko od czasu do czasu, więc nie wiedziałem ze była jakaś sprawa z Remingtonem ale dobrze, że się dowiedziałem, bo - jak mówią - kto pyta, nie błądzi...
I.
I.
- Mincerz
- Stary bywalec
- Moja broń:
Re: Dziękuję za odpowiedzi.
Nie była to sprawa o nielegalne posiadanie a raczej o to czy Remington jest dozwolony czy nie. Taka przepychanka pomiędzy rzeczoznawcą a właścicielem.Ircio pisze:Zaglądam tutaj tylko od czasu do czasu, więc nie wiedziałem ze była jakaś sprawa z Remingtonem ale dobrze, że się dowiedziałem, bo - jak mówią - kto pyta, nie błądzi... Pozdrawiam:-)
I.
Nic nikomu się nie stało

Pozdrawiam!
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Ja widziałem
http://www.dixiegunworks.com/product_in ... ca865d6c6b
Można też zamówić "kita"
Trafiają sie też na e-GUNi czasem na allegro.

Można też zamówić "kita"
Trafiają sie też na e-GUNi czasem na allegro.
Magua, na pieprzniczkę poluję od dawna. Ta pierwsza z Twojego linku to chyba oryginał i dlatego cena zaporowa, ta druga, znacznie tańsza, to raczej gówno b. popularne. Na Allegro dawno nie widziałem pieprzniczki, na E-gunie też. Gdyby ktoś z Kolegów decydował się na zakup z USA, bo tam jest tego dużo, to się dołączę i pokryję proporcjonalnie koszta przesyłki. Tylko te ryzyko, że policaje zatrzymają paczkę... Jeden pan ze Szczecina coś mi obiecywał ze dwa razy, ale już całkiem straciłem nadzieję.