Witam. Ostrzyłem sobie zęby na kolejnego Colta już jakiś czas. W końcu trafiłem na perełkę.
Oczywiście to dla mnie perełka bo mój rocznik AA czyli 1975. Wyrwany z czeluściów internetu i przywieziony do Bytomia w celu wykorzystania do relaxu na strzelnicy. Stan Colta to typowy pułkownik, z lekko sklepanym jednym kominkiem. Zapewne przez zabawy w indian i kowboi. Ostatnio także został dorobiony popychacz bębna. Ze starego wyskakiwała sprężynka, a prościej było to dorobić niż szukać i zamawiać. Teraz szukać trzeba Walkera. Pozdrawiam.
Colt Dragon raczej nie będzie miał większej energii wylotowej niż Colt Walker czy Remington 1858 .44 8" po nasypaniu max prochu, tego samego typu np. "Szwajcara". Także nie bardzo rozumiem co kolega Leszek miał na myśli.
Flash pisze: sob 01.gru.2018 - 20:53
W Polsce raczej Pyrodexu nie wolno posiadać na tych samych zasadach co CP.
Niestety Walkera nie zbadali tam czarnym prochem. Z tych powyżej jedynie Remingtona 1858 8" .44:
.44 Rem Stainless 1858 8 inch; 37 grain 3F Goex Black Powder; 140 grain .454 ball; 1014 ft/s; 319 ft-lbs; 20.28 ft-s = ~433J
... ciekawe jak ten GOEX ma się do "Szwajcara"
Jak ktoś ma pozwoleństwo na broń sportową czy tam kolekcjonerkę, to w parabellum można dostać substytuty prochu czarnego Ja czekam na kolejną trasę na Katowice bądź Kraków i będą testy z 777 i Pyrodexem.
Także wtedy już będzie prawdziwa moc. https://parabellum.pl/elaboracja-amunicji/proch/hodgdon
RalphDeVille pisze: pn 10.gru.2018 - 10:09
Jak ktoś ma pozwoleństwo na broń sportową czy tam kolekcjonerkę, to w parabellum można dostać substytuty prochu czarnego Ja czekam na kolejną trasę na Katowice bądź Kraków i będą testy z 777 i Pyrodexem.
Także wtedy już będzie prawdziwa moc. https://parabellum.pl/elaboracja-amunicji/proch/hodgdon
Ciekawe skąd u nas opcja że tylko na pozwolenie. W USA jest to po prostu zamiennik czarnego prochu dostępny na takich samych zasadach... Czyli przyjmując formalność sklepu posiadanie "substytutu" przez osoby bez pozwolenia jest nielegalne...
mar_kow pisze: pn 10.gru.2018 - 19:21
Ciekawe skąd u nas opcja że tylko na pozwolenie.
Niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie Na szczęście mam czerwoną książeczkę i EKB na swoje rewolwery CP więc jakoś się nie zastanawiam nad tym problemem. A tak szczerze to po czarny kawior i tak mam bliżej do Ostravy niż do parabellum