• francuski Mle 1822 ? •
• francuski Mle 1822 ? •
Czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej na temat tego egzemplarza ?
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony pt 06.kwie.2018 - 20:12 przez Zekalanga, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
Re: • Prośbą o ocenę •
Kapiszonowy, jednolufowy, ze stałymi przyrządami celowniczymi, oryginał (w kiepskim stanie).
Re: • Prośbą o ocenę •
Czy to jest Mle An 9 jak na zdjęciu z Wikipedii?
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Re: • Mle an 9 1822 ? •
Stawiam na francuski karabin piechoty Mle 1822 T kalibru ok. 18 mm (pierwotnie skałkowy, T oznacza transformację na kapiszonowy. Ewentualnie mogłoby chodzić o model gwintowany (Mle 1822 T bis), bo na warkoczu napis "bis" powinien być widoczny, ale go nie dostrzegam. Tak więć prawie na pewno gładkolufowy Mle 1822 T. Brak pobojczyka, którego ksztalt umożliwiłby pewniejszą identyfikację. Poza tym osada jest skrócona - zapewne końcówka się odłamała i przesunięto górny bączek do tyłu. Przypuszczam modyfilację cywilną, zwłaszcza że na lufie brak występu mocującego bagnet (usunięty?).
Ostatnio zmieniony pt 06.kwie.2018 - 20:30 przez Wycior, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: • francuski Mle 1822 ? •
Dzięki za informacje, ile jest wart w takim stanie ?
Czy można w jakiś sposób określić np pierwotną przynależność do jakiegoś pułku czy oddziału?
O czym mówią te wszystkie bicia na lufie, choćby ten rok "1839" ?
O czym mówią te wszystkie bicia na lufie, choćby ten rok "1839" ?
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
1839 to rok wytworzenia - karabin praktycznie z końcowego okresu produkcji tego typu. MR to skrót od Manufacture Royale - Fabryka królewska (tutaj St Etienne). W tym czasie Francja była monarchią. Rok transformacji zwykle podawano na prawym boku komory, ale przeważnie był skryty pod osadą.