Jaką lunetę kupić
Jaką lunetę kupić
Witam zastanawiam się nad zakupem lunety do obserwacji przestrzelin na 100 m .
Moje typy to Celestron 80 , Yukon 100x100 lub Celestron 100 . Co koledzy doradzą ? Jaki statyw do tych lunet ?
Moje typy to Celestron 80 , Yukon 100x100 lub Celestron 100 . Co koledzy doradzą ? Jaki statyw do tych lunet ?
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Re: Jaką lunetę kupić
Mam Celestrona Ultima 80 (20-60x80),daje rade dla kalibrow .223 do 200 yd ,dla .308 do 300 yd.
Warunek - biala tarcza z czarnymi lub kolorowymi okregami.
Na czarnej tarczy jest problem zobaczyc przestrzeliny kalibru .30 na 100 yd ,zwlaszcza ze podklad pod tarcze tez mamy czarny.
Warunek - biala tarcza z czarnymi lub kolorowymi okregami.
Na czarnej tarczy jest problem zobaczyc przestrzeliny kalibru .30 na 100 yd ,zwlaszcza ze podklad pod tarcze tez mamy czarny.
-
- Bywalec
- Moja broń:
te są bardzo dobre.do 300m dają radę.
czekaj aż pojawi się jakaś w licytacji.wtedy udaje się kupić w granicach 80E.
W100E SIĘ ZMIEŚCISZ.z przesyłką.
u nas mamy trzy takie.
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... acat=74927
czekaj aż pojawi się jakaś w licytacji.wtedy udaje się kupić w granicach 80E.
W100E SIĘ ZMIEŚCISZ.z przesyłką.
u nas mamy trzy takie.
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... acat=74927
Bardzo dobry temat.
Sam kupiłem Celestron c50 mini - ale była okazja, więc brałem.
Wracając do pytanie, czy możesz określić do jakiej kwoty chcesz coś kupić?
Sam kupiłem Celestron c50 mini - ale była okazja, więc brałem.
Wracając do pytanie, czy możesz określić do jakiej kwoty chcesz coś kupić?
Chce kupić raz a dobrze
mam być zadowolony z produktu . Cena czy 300 w lewo czy 500 w prawo jest drugorzędna . Chcę tego używać i się nie wkór...ć
Więc jak jest jakiś produkt warty dołożenia paru stówek to proszę o info .
W przypadku Celestrona niepokoi mnie napis MADE IN CHINA

Więc jak jest jakiś produkt warty dołożenia paru stówek to proszę o info .
W przypadku Celestrona niepokoi mnie napis MADE IN CHINA

Hmmm, przydałoby się zrobić takie fajne porównanie różnych modeli ... z zastosowaniem do obserwacji tarcz.
Kolejny ciekawy temat do ogarnięcia ... dla przyszłych użytkowników. Bieganie po każdym strzale na 50 czy 100 metrów jest ... męczące.
Ostatnio, podczas ćwiczeń, przybijałem po 6 kartek A4 na tarczę, przyklejając na środku każdej z nich czarny punkt. Spokojnie miałem 12 bębnów ... bez podchodzenia, mogąc spokojnie obserwować przez lunetę.
C50 mini, dało spokojnie radę na 100m ... na 300m raczej już nie da - ale nie sprawdzałem
Ma swoje wady i zalety ... jak każdy z modeli. Im lepsze światło, tym lepiej ... to naprawdę działa
warto zapłacić więcej.
Kolejny ciekawy temat do ogarnięcia ... dla przyszłych użytkowników. Bieganie po każdym strzale na 50 czy 100 metrów jest ... męczące.
Ostatnio, podczas ćwiczeń, przybijałem po 6 kartek A4 na tarczę, przyklejając na środku każdej z nich czarny punkt. Spokojnie miałem 12 bębnów ... bez podchodzenia, mogąc spokojnie obserwować przez lunetę.
C50 mini, dało spokojnie radę na 100m ... na 300m raczej już nie da - ale nie sprawdzałem

Ma swoje wady i zalety ... jak każdy z modeli. Im lepsze światło, tym lepiej ... to naprawdę działa

- Bready
- Stary bywalec
Ja kiedys kupilem wtyczke dwufazowa z kablem ,typowa amerykanska ,i bylo na niej napisane "Printed in USA "

Przynajmniej szczerze ,naklejke wydrukowano w USA

Mam lunete Nikom Monarch 3 ,i tez jest "Made in China" ,mimo ze oryginal ,zarejestrowalem na stronie Nikona bez problemow.
Jezeli finanse Cie nie ograniczaja to kupoj Celestrona 100 ,to dobra firma.
Statyw - ja uzywam maly ,prawie zabawkowy trojnog ,ale u nas na strzelnicach sa stoly z siedziskami wiec wyzszego nie potrzebuje.
Myślałem nad Celestronem 100 tylko pasował by kątowy . Ale poczytałem że ma duża aberacje cokolwiek to znaczy szkła ED i że ogónie w stosunku do 80- dziesiątki to dupy nie urywa
a cena prawie 90% większa .
Pasowało by się w temacie doktoryzować . W Chorzowie na ulicy Katowickiej koło Teatru jest optyk Mają Celestrona 80 i Yukona 100 .
Zgodzili się powiesić tarczę na przeciwnym budynku i porobić próby tymi dwoma lunetami . Mam tam z 70 km ale pewno się wybiorę . Jeszcze będę czytał o tej setce Celestrona.

Pasowało by się w temacie doktoryzować . W Chorzowie na ulicy Katowickiej koło Teatru jest optyk Mają Celestrona 80 i Yukona 100 .
Zgodzili się powiesić tarczę na przeciwnym budynku i porobić próby tymi dwoma lunetami . Mam tam z 70 km ale pewno się wybiorę . Jeszcze będę czytał o tej setce Celestrona.
Mam jeszcze możliwość kupić PZO L40x64 za 400 do 500 zł kompletną w skrzynce . Jak ona się ma do celestrona .Jest lepsza czy gorsza ?
Używam tej lunety do 223 rem na 200 m- ts4 i daje radę ,jest mała i cała metalowa jak to dawniej bywało i doskonale optyczna .Posiada 2 okulary jeden na 50-200m i drugi na 25m . Widzę ze ceny poszły do góry ja kupiłem swoja za 300 zł w skrzynecce metalowej niebieskiej
Mam Celestrona 80. Do 200-250 m bez problemu. Na 300 m ledwo już widać ale to i tak zalezy od światła. Patrzyłem też na 300 m przez Celestrona 100 i to jest różnica na korzyść o rząd wielkości - 300 m i przestrzeliny z kalibru 0.45" widać bez problemu za to jest problem na 25 m bo widać tylko czarne ;P
- Bready
- Stary bywalec
W Celestronie 80 na bialym tle widac bez problemu przestrzeliny kalibru .30 na 300m.Derek pisze: śr 08.lut.2017 - 20:12 Mam Celestrona 80. Do 200-250 m bez problemu. Na 300 m ledwo już widać ale to i tak zalezy od światła. Patrzyłem też na 300 m przez Celestrona 100 i to jest różnica na korzyść o rząd wielkości - 300 m i przestrzeliny z kalibru 0.45" widać bez problemu za to jest problem na 25 m bo widać tylko czarne ;P
Co sie tak na te czarne tarcze uwzieliscie.
P.S.
A na 25m to sie rzuca granatem ,a nie strzela z karabinu

A spróbuj zobaczyć przestrzeliny (5,65 mm)223 rem na 300 m w tarczy ts4 , jedynie daje rade luneta z obiektywem powyżej 100 powiększeniem ok 90 -100 razy i dobrym wykonaniu- szkła np japońska kowa
- Bready
- Stary bywalec
W czarnym nie widac nawet na 200m ,dlatego strzelam do bialych tarcz z czarnymi cienkimi pierscieniami.
Temat rozwiązany bo zepsuł mi się samochód i nie byłem w stanie jechać do Katowic u siebie na miejscu kupiłem PZO za 480zł .Na 100 m bez problemu wpatrywania się grania kombinowania widać dziurki w czarnym . Luneta ma konstrukcję gniotsa nie łamiotsa . Od bidy można ją zastosować przy walce wręcz
Dodany do zestawu wkręt do drewna jest po prostu zajebisty i zastępuje statyw. Wkręcamy byle gdzie byle jak byle w drewno i odpada problem chybotliwego statywu .
Jak na te lunetę patrzę to widzę ze gwarancja kończy się w 2068 roku
Problem ciężko chodzącego okularu rozwiązała kropla oleju wazelinowego .

Dodany do zestawu wkręt do drewna jest po prostu zajebisty i zastępuje statyw. Wkręcamy byle gdzie byle jak byle w drewno i odpada problem chybotliwego statywu .
Jak na te lunetę patrzę to widzę ze gwarancja kończy się w 2068 roku