Otóż sprawa wygląda tak, że stałem się niedawno posiadaczem pewnego muszkietu skałkowego, poszukuję jakichkolwiek informacji na jego temat. Byłbym wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Temat założyłem także na sąsiednim forum, nie ma co się rozpisywać 2 razy

http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=20&t=150142
Co mógłbym jeszcze od siebie dodać- jest to karabin niekompletny, nie posiadam zamka, długość lufy wynosi 128 cm.elpepo pisze:Witam gorąco, na imię mam Piotr. Jako, że to mój pierwszy post na forum wypada się przywitać.
Ostatnio w ręce wpadł mi pewien stary muszkiet. Próbując go datować doszedłem tylko do tego, że jest to stara Belgia datowana na 1852-53 rok(?).
Niestety nie mogłem znaleźć żadnych dodatkowych informacji na jego temat. Największym problemem jest dla mnie "U" z koroną. Jedyne bicie tego typu znalazłem odnośnie karabinów niemieckich(?). Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc w jego identyfikacji. Dodam tylko, że jego długość całkowita wynosi 167,5 cm. Lufa osadzona w drewnie przez całą jej długość. Jest to skałkowiec, niestety niekompletny. Zdjęcia poniżej. Punce od dolnej części lufy.
Przygodę z CP zacząłem niedawno, więc prosiłbym o wyrozumiałość.
Jak widać zdań nie ma zbyt wiele i są lekko podzielone. Mam nadzieję, że nikt udzielający się w tamtym temacie nie będzie miał mi za złe udostępnienia go tutaj. Jeśli ktoś jest w stanie powiedzieć mi o nim coś więcej- byłbym bardzo wdzięczny.
Poniżej dołączam zdjęcia.
Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Piotr