Całość opisana jest tutaj: smary do broni czarno prochowej
http://blackpowder.pl/rozne-rodzaje-sma ... prochowej/
A oto przepisy:
- Klasyka - 1 część wosku 1 część łoju wołowego
- Planta - 1 część wosku, 2 części planty, 1 część oliwy
- Na lato: na 100 gr. planta - 40 gr. lanoliny, 20 gr. oleju rycynowego. 20 gr. mydła w płynie, 20 gr. wosku pszczelego. Na zimę: na 100 gr. planty - 50 gr. lanoliny, 20 gr. oleju rycynowego, 20 gr. mydła w płynie i 10 gr. wosku pszczelego.
- Kanada - 40% wosk pszczeli, 40 % parafina i 20 % wazelina
- 1:1 wosk pszczeli i parafina oraz 70% wosk pszczeli 30 % masło margaryna
- Wosk 5-15%, oliwa z oliwek do 100%
- 200 g wosku pszczelego ,200g parafiny płynnej , 200g łoju wołowego ,50g lanoliny , 50g wody destylowanej
- 2 części Planty + 1 część Wosk pszczeli
400g planty (2 kostki) na 200 g wosku
- Olej jadalny, oliwa spożywcza - wedle uznania. Planta - nazwa margaryny. Wosk - oczywiście pszczeli. 2:1
- Moose Juice z amerykańskich doświadczeń
Woda destylowana - 16 cz.
Alkohol izopropylowy - 8 cz.
Lanolina - 4 cz.
Olej rycynowy - 3 cz.
Mydło płynne - 1 cz.
W powyższej recepturze woda rozpuszcza, alkohol tak samo, czyści; lanolina godzi wodę z olejem (to emulgator), czepia się snadnie wszystkiego, olej rycynowy ma wysoką temperaturę zapłonu (stosowany kiedyś jako dodatek do paliwa w silnikach lotniczych rotacyjnych przyprawiając biednych pilotów dwupłatowców o wymioty - jakby latania bez spadochronu było mało); mydło nie tyle rozpuszcza co... mydli, ma spieniać całą mieszaninę, wespół z lanoliną miękkości jej dodawać. Tak mówią.
Mieszanina ta nadaje się do flejtuchów nasączania oraz lufy przecierania. Zrezygnowanie z dodatku alkoholu pozwala na osiągnięcie lepszej, jednolitej konsystencji. Zabawa wtedy jakby nie ta..
- planta + wosk pszczeli {1:1}+ 2 łyżki terpentyna +olej z pestek winogron 2 tyżki na 200g
- Na lato ( ciepłe ) : 50% wosk , 20% planta , 20% krem , 10% oliwa ( wagowo )
Na jesień ( ok. 0 ): 30% wosk , 20% planta , 40% krem , 10% oliwa ( wagowo )
- Bready - 40g wosku pszczelego ,60g smalcu ,może być łój wołowy ,2 lyżki oliwy z oliwek ,1-2 lyżki terpentyny.
Jeżeli znacie jakiś przepis, którego tutaj nie ma, piszcie!