[Toruń]: początkujący :)

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
nephilim
Moja broń:

[Toruń]: początkujący :)

Post autor: nephilim »

Witajcie,

Po pierwsze - muszę przyznać że to forum wyjątkowo jest 'przyjazne'. Jakkolwiek zabawnie to brzmi [przejrzałem chyba większość polskojęzycznych i mam porównianie :-) ].

Po drugie... postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z CP. Myślę o rewolwerze, natomiast nie wiem którym :)

... a raczej zastanawiam się nad remingtonem vs r&s [generalnie zamknięta rama].

Widzę że nie ma jedynej słusznej drogi, więc chętnie bym sprawdził w praktyce, niekoniecznie kupując oba [... ok, na początku ;)].

Pytanie czy w Toruniu / okolicach [Bydgoszcz? ] byłby ktoś chętny podzielić się w praktyce swoją wiedzą, a może i potrzymać ;) byłoby super.

Trzecie pytanie - bardzo prozaiczne. Mam dwójkę małych dzieci, dlatego też będę musiał trzymać broń bardzo starannie zabezpieczoną - suma summarum mam miejsce 300 mm x 200 mm x 100 mm (taka klasyczna metalowa kasetka). Pytanie czy broń typu remington z 8" lufą się zmieści - czy też jestem skazany na 5" ?

Przy 8" według moich wyliczeń mam jakieś 1 - 2 cm luzu (skos) ale... brak pewności :)

Pozdrawiam serdecznie,

m.
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Witaj :-)

Na kartce A4 R&S Match się nie mieści.
Po przekątnej potrzeba 36,5 cm a może i ciut więcej bo lufa ma swą grubość, więc wymaga jeszcze malutkiego luzu. Brakuje ok. 1 cm.
Remik lub możę jakiś inny R&S - nie wykluczone, ale to mam więc to byłem w stanie sprawdzić.

Jeśli byś był w okolicy Szczecina - daj znać, a chętnie podskoczę na strzelnicę z bronią byś mógł zobaczyć jak Ci leży. Ja bym polecał R&S. Ciut wygodniejszy chwyt i lepsza konstrukcja, która powoduje, że mniej problemów z obsługą/pracą.
nephilim
Moja broń:

Dzięki,

czasami bywam, choć zdecydowanie częściej w Gdańsku oraz Warszawie.

W sumie dobry test - jeżeli mógłbym poprosić kogoś z posiadaczy Remington'a 44' z 8" lufą o próbę zmieszczenia na kartce A4 to byłbym zobowiązany.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: scyzor »

Witaj kolego :)
Zgłaszam się jako, że mieszkam w Bydgoszczy choć... sam niedawno zacząłem dopiero przygodę z CP.
Nie mam Remika a Colta więc tu lipa...
Ale doskonale wiem, iż bez uzyskanych korespondencyjnie wielu cennych informacji jak i bez wielu wskazówek na żywo na strzelnicy byłoby ciężko.
Tak, więc jeśli również mógłbym jakoś pomóc to nie ma sprawy.
zaq12
Moja broń:

Post autor: zaq12 »

Witam,Remik 44 z lufą 8-ką też się nie zmieści.
zaq12
Moja broń:

....
Ostatnio zmieniony sob 20.sie.2011 - 07:10 przez zaq12, łącznie zmieniany 1 raz.
zaq12
Moja broń:

...
Ostatnio zmieniony sob 20.sie.2011 - 07:10 przez zaq12, łącznie zmieniany 1 raz.
nephilim
Moja broń:

Ślicznie dziękuję za wszystkie 3 próby :-D :D

... więc jestem skazany na 5" - szukam teraz takiej broni :)

Jak ktoś ma ochotę sobie odświeżyć stajnię (czyt. kupić sobie coś nowego i wysprzedać starsze) - to dajcie znać
8)
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Dobra wiadomość: pogadaj z Tomkiem.44. Może będzie coś miał, co Ci się spodoba.
Jak nie pomoże Tomek, to może Jacek Sygula lub ktoś z allegro. Możliwości jest sporo.
Moja rada jednak: raczej zmień kasetkę jak byś miał zrezygnować z dłuższej lufy. Lufa 5" jest OK, ale raczej do szybkiego strzelania niż np. do puszek na 25 metrach.
No, ale każde strzelanie ma swój urok, więc zrób jak uznasz za słuszne. Jeśli to hobby Ci się spodoba, to i tak na jednej sztuce broni się nie skończy i to jest ta gorsza wiadomość :lol:
zaq12
Moja broń:

Problem miałem chyba że poszło 3 razy :lol Gdybyś chciał nabyć pasującą kasetkę to zapraszam na PW
nephilim
Moja broń:

.... grr dziś kupiłem kasetkę :x

Dzięki za rady - myślę że może zakupię 2 x lufa (krótka i długa).

Generalnie myślę raczej o strzelaniu na krótkie dystane, szybkie, więc te 5' jest ok... no ale widzę że i tak wszyscy mają po n-sztuk ... więc :)

... karabinek rewolwerowy - właśnie się edukuję, też fajne ;)
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: scyzor »

nephilim pisze:... więc jestem skazany na 5" - szukam teraz takiej broni :)
Sprawdziłem wczoraj i Navy .36 mieści się na A4 z małym luzem... No ale to Colt a nie Remik :)
nephilim pisze:.... grr dziś kupiłem kasetkę :x
I tak za późno napisałem :lol: :ops:
waldy
Moja broń:

Post autor: waldy »

Hmm tak sobie czytam temat i nie wiem czy idziesz w dobrym kierunku. Jeśli chodzi o CP (i w sumie chyba nie tylko) nie wiem czy zamykanie i robienie z tego TABU jest najlepszym wyjściem. U mnie np. jest tak, że każdy z rodziny, znajomych w mojej obecności może mieć dostęp do zabawek. Często strzelamy np. z pneumatyków (mam warunki do bezpiecznego używania do 50m) ale nawet wnuczek lat 2.5 wie, nie ma dziadzi - "zamknąć drzwi od pokoju". Bo pięknej broni CP szkoda chować po kontach. A on już wie, że nie wolno i nawet się tym nie interesuje (jeszcze mam nadzieję). Jeśli strzelamy z czegoś innego to oczywiście strzelnica. Ważna jest moim zdaniem edukacja a nie zabranianie.

No i chyba najważniejsze - zależy czy ktoś chce strzelać czy coś mu się podoba. Bo chyba nie warto kupować czegoś z czego później nie będziemy zadowoleni. Np. dla mnie R&S jest wybawieniem, bo raczej lubię wyniki na tarczy, a niestety mam krótki palec wskazujący, co np, w Remiku bardzo mi przeszkadza.
nephilim
Moja broń:

:) spokojnie. Zgadzam się z Tobą co do zasady, starsza będzie i wyedukowana i mogła postrzelać jak będzie chciała.

Z drugiej strony - 8 latek, a tym bardziej 2 niekoniecznie oznacza wyjątkową odpowiedzialność :D .

Wszystko z głową i tyle.
ODPOWIEDZ