Przez pewien czas pracowałem w firmie produkującej gitary basowe, stąd wiele gatunków pięknego egzotycznego drewna trafiło w moje ręce

Proces będzie się składał z następujących etapów:
-zdjęcie szablonu okładzin
-wstępna obróbka materiału
-przygotowanie okładzin do właściwych gabarytów
-wykonanie "mostka" łączącego okładziny
-spasowanie okładzin z rewolwerem
-inkrustacja lub grawerka okładzin (na tym etapie jeszcze nie wiem, jaką techniką wykończę okładziny)
-ostateczna obróbka
-prezentacja ostatecznego efektu.
Zaczynamy:
Mój wybór padł na drewno ovangkol, które jest twarde, ma efektowny układ słojów i moim zdaniem będzie się dobrze prezentować.
PRZY OBRÓBCE OVANGKOLU NALEŻY ZACHOWAĆ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ, PONIEWAŻ PYŁ I OPARY TEGO DREWNA SĄ TRUJĄCE!!! PRACUJEMY W OKULARACH, MASCE PRZECIWPYŁOWEJ I W PRZEWIEWNYM MIEJSCU!!!
Swoje dzieło zaczynamy wzięcia swojego rewolweru w ręce i od odkręcenia trzech śrub mocujących zewnętrzny kabłąk rękojeści. Wyjmujemy okładziny i przygotowujemy szablon. Musimy wyciąć przestrzeń na "mostek", odrysowujemy i wycinamy szablon.

Na fotce mamy wycięty szablon, oryginalne okładziny i kawałek drewna, z którego będziemy przygotowywać okładziny. Zewnętrzne powierzchnie kawałka drewna są zheblowane i po rozcięciu wzdłuż będą skierowane do wewnątrz, żeby zapewnić idealny styk z powierzchnią ramy rękojeści.
Poniżej rozcięty kawałek z odrysowanym kształtem okładzin:

Mamy przygotowane dwa symetryczne kawałki, którym zaczynamy nadawać wstępny kształt. Z uwagi na fakt, że ovangkol jest drewnem dość włóknistym i łupliwym, do cięcia używamy brzeszczotu do metalu. Mniejsze zęby lepiej i dokładniej przetną takie drewno i przy okazji zmniejszy się ryzyko odłupania włókien i bezpowrotnej straty naszych przyszłych okładzin. Po wielu ruchach posuwisto-zwrotnych brzeszczotem uzyskujemy taki oto kształt:

Teraz, uważając na odrysowane linie zaczynamy obróbkę okrągłym pilnikiem - tarnikiem. Modelujemy wewnętrzną krzywiznę zwracając szczególną uwagę na dokładne wyprofilowanie łuku, aby nie uszkodzić i nie wyoblić wszystkich ostro zakończonych styków krzywizny z liniami prostymi na górnej i dolnej części naszych okładzin. Uzyskujemy coś na kształt z fotki poniżej:

Cdn...