Odlewanie kul.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
No cóż tak jak wcześniej wspominałem po prostu literatura do której miałem dostęp traktowała to zagadnienie "po łebkach" nie wdając się w szczegóły. W Technikum Mechanicznym o tym też nie uczą. Jak widać na moim przykładzie człowiek uczy się całe życie.
No ale od czego przecież są koledzy.
Jak widać ołów z akumulatorów na pociski się nadaje choć będą problemy ze składem stopu. Po prostu jego skład będzie zależeć od domieszek jakie ma w sobie stop z którego wykonane są płyty. Różne akumulatory mają płyty wykonane ze stopów o różnym składzie. do tego część z ty6ch domieszek w czasie przetapiania ulegnie wypaleniu. Domieszki te ulegną również rozcięczeniu przez ołów pochodzący z zredukowanego PbO2. Podsumowując każda partia ołowiu pozyskanego z akumulatorów będzie się różnić składem a więc i twardością.
Pytanie na ile te różnice będą wpływać na przesunięcie ŚPT pocisków odlanych z poszczególnych partii ołowiu.
Pod tym wględem gąska czystego ołowiu jest pewniejszym źródłem.
Z całą pewnością w strzelectwie wyczynowym i przy dużym "przerobie" pocisków będzie to miało znaczenie ale czy w strzelectwie rekreacyjnym?
No ale od czego przecież są koledzy.
Jak widać ołów z akumulatorów na pociski się nadaje choć będą problemy ze składem stopu. Po prostu jego skład będzie zależeć od domieszek jakie ma w sobie stop z którego wykonane są płyty. Różne akumulatory mają płyty wykonane ze stopów o różnym składzie. do tego część z ty6ch domieszek w czasie przetapiania ulegnie wypaleniu. Domieszki te ulegną również rozcięczeniu przez ołów pochodzący z zredukowanego PbO2. Podsumowując każda partia ołowiu pozyskanego z akumulatorów będzie się różnić składem a więc i twardością.
Pytanie na ile te różnice będą wpływać na przesunięcie ŚPT pocisków odlanych z poszczególnych partii ołowiu.
Pod tym wględem gąska czystego ołowiu jest pewniejszym źródłem.
Z całą pewnością w strzelectwie wyczynowym i przy dużym "przerobie" pocisków będzie to miało znaczenie ale czy w strzelectwie rekreacyjnym?
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
W zasadzie ten olow z akumulatorow bezobslugowych ,ktory zawiera wapn zamiast antymonu powinien byc dosc miekki ,zwlaszcza jak go wygrzejesz w kociolku i wapn sie utleni jako bardziej aktywny od olowiu.
Co do srutu ,nie wiem czy wiatrowkowego ,ale tego do broni srutowej ,to jest najtwardszy olow jaki moze byc.
Druga sprawa ze w Twoim sharpsie nie musi byc ten najmiekszy olow ,bo nie ladujesz go przez lufe ,a od tylu wiec nie masz problemu z przepchaniem pocisku nadkalibrowego ,a niektore zrodla nawet podaja ze powinien byc lekko utwardzany ,zalezy od pociskow , jezeli minie i kompresyjne to miekki ,do innych lekko nadkalibrowych moze byc twardy.
Co do srutu ,nie wiem czy wiatrowkowego ,ale tego do broni srutowej ,to jest najtwardszy olow jaki moze byc.
Druga sprawa ze w Twoim sharpsie nie musi byc ten najmiekszy olow ,bo nie ladujesz go przez lufe ,a od tylu wiec nie masz problemu z przepchaniem pocisku nadkalibrowego ,a niektore zrodla nawet podaja ze powinien byc lekko utwardzany ,zalezy od pociskow , jezeli minie i kompresyjne to miekki ,do innych lekko nadkalibrowych moze byc twardy.
odlewanie kul
Cześć wszystkim , nowy na forum się kłania . Czytam i oczom nie wierze . tyle kombinacji z tym ołowiem , że głowa boli ...
Że o wytapianiu akumulatorów nie wspomnę . Są skupy złomu . Idziesz i prosisz o odłożenie olowiu , to ich zarobek , dogadasz się . Osłony kabli telefonicznych , starych instalacji elektrycznych , plomby , blacha dachowa to czysty ołów , u nas chcą na skupach 5 zł/kg więc biorę i nie marudzę . Gąska to chyba ok. 15 złotych , więc trochę dużo . Wczoraj nauczyłem latać ok. 2 kg , za tydzień też tyle pójdzie chyba , więc na koszty zważam , ale akumulatora przetapiać nie będę , ani dywagować
co się utleni a co rozczieńczy . Może być też ołów wytopiony z pocisków ,
nadaje się do wszystkiego prócz pocisków z zagłębieniem dennym ,
jest niewiele twardszy od czystego ołowiu .
Że o wytapianiu akumulatorów nie wspomnę . Są skupy złomu . Idziesz i prosisz o odłożenie olowiu , to ich zarobek , dogadasz się . Osłony kabli telefonicznych , starych instalacji elektrycznych , plomby , blacha dachowa to czysty ołów , u nas chcą na skupach 5 zł/kg więc biorę i nie marudzę . Gąska to chyba ok. 15 złotych , więc trochę dużo . Wczoraj nauczyłem latać ok. 2 kg , za tydzień też tyle pójdzie chyba , więc na koszty zważam , ale akumulatora przetapiać nie będę , ani dywagować
co się utleni a co rozczieńczy . Może być też ołów wytopiony z pocisków ,
nadaje się do wszystkiego prócz pocisków z zagłębieniem dennym ,
jest niewiele twardszy od czystego ołowiu .
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
-
- Stary bywalec
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
-
- Stary bywalec
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
-
- Stary bywalec
Jak ten Unisław to jeszcze jest w moim zasięgu.
Popieram pomysł zorganizowania tam zlotu sympatyków forum BlackPowder.pl
Jeśli chodzi o termin to proponuję w jakiś weekend nie wcześniej niż na początku czerwca tego roku.
Może jakieś ogłoszenie na forum lub specjalny temat o pomyśle zlotu by więcej osób zjechało?
Popieram pomysł zorganizowania tam zlotu sympatyków forum BlackPowder.pl
Jeśli chodzi o termin to proponuję w jakiś weekend nie wcześniej niż na początku czerwca tego roku.
Może jakieś ogłoszenie na forum lub specjalny temat o pomyśle zlotu by więcej osób zjechało?
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Sądzę, że taki pomysł (to kolejna już próba by coś takiego zorganizować) powinna być zaakceptowana przez Kolegów z Unisławia i okolic. W środę mam nadzieję widzieć się z Tomkiem.44 Będzie to jeden z tematów rozmowy:-)
Jeśli ta idea znajdzie poparcie - powstanie stosowny temat i będę namawiał do spotkania się na strzelnicy, przy ognisku w dobrym towarzystwie:-)
Szkoda, że część z userów z oczywistych względów nie dojedzie. Bready ma daleko, ale gdyby planował w tym roku odwieziny Polski, to może by się udało to jakoś zgrać?
Jeśli ta idea znajdzie poparcie - powstanie stosowny temat i będę namawiał do spotkania się na strzelnicy, przy ognisku w dobrym towarzystwie:-)
Szkoda, że część z userów z oczywistych względów nie dojedzie. Bready ma daleko, ale gdyby planował w tym roku odwieziny Polski, to może by się udało to jakoś zgrać?
-
- Stary bywalec
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
A wracajac do tematu znalazlem cos takiego :
http://pubserv.uprp.pl/publicationserve ... 2765B1.pdf
Moze jakis poziomy cylindryczny kociolek obrotowy ,i potestowac
Mi sie nie chce ,mam miekki olow ,wczoraj dostalem cala gaske ,troche powiercona i podziurawiona ,ale miekka ,traktuje to bardziej jako ciekawostke.
No i Polski patent
P.S.
Teraz sobie tak pomyslalem ,ze moze dlatego ze Czarnowidz przetapial caly akumulator ,lacznie z tlenkowymi elektrodami tlenek olowiu zredukowal sie utleniajac czesc antymonu.
http://pubserv.uprp.pl/publicationserve ... 2765B1.pdf
Moze jakis poziomy cylindryczny kociolek obrotowy ,i potestowac
Mi sie nie chce ,mam miekki olow ,wczoraj dostalem cala gaske ,troche powiercona i podziurawiona ,ale miekka ,traktuje to bardziej jako ciekawostke.
No i Polski patent
P.S.
Teraz sobie tak pomyslalem ,ze moze dlatego ze Czarnowidz przetapial caly akumulator ,lacznie z tlenkowymi elektrodami tlenek olowiu zredukowal sie utleniajac czesc antymonu.
Sharps 30 strzałów , Gallager 20 , że o 10 czy 12 bębnach z Navy .44 nie wspomnę . I 2 kilo w środowisko poszło . A ten ładny obiekt to strzelnica policyjna . 300 metrów oś mają ( 60 m. szeroka )i nie da się tam wkręcić . Strzelam na strzelnicy myśliwskiej koło Jastrowia , 200 m. oś .mkowalczuk pisze:
Witaj
W jeden dzień 2 kg przepuściłeś przez lufę? Sporo.
Jesteś z Piły?
Zwykle w Pile (fajny obiekt na wjeździe do miasta) ustalamy punkt zborny z Tomkiem.44, gdy trzeba się spotkać
Mam nadzieję, ze w tym tygodniu tez do takiego spotkania dojdzie.
Może uda się kiedyś skrzyknąć większą grupą?
-
- Stary bywalec