Country hunter

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
stalker77
Moja broń:

Post autor: stalker77 »

armisport robi je z lufa 1:66cala czyli 1:1660mm, gwint 3-polowy, dokladnie tak jak jest na stronie opisane :D

strzela sie z tego dobrze pociskami minie i kula, to jest spory kaliber i tutaj 1:66 uwazane jest juz za szybki gwint
mevatron
Moja broń:

Post autor: mevatron »

Witam i jako wywołany do tablicy przyznaje sie ze to ja.
Mam Country Huntera od wiosny 2005. Na poczatku szło mi nie najlepiej.
Próbowałem Minie, Target Minie, REALi, nawet pocisku od 50-70 Government. Kula we flejtuchu tez była sprawdzana. Nie jestem dobrym strzelcem, ale jakies wyniki zaczely sie pojawiac (jak dla mnie). Tarcze kiedys umieszczałem na " żółtym"
Z tej broni strzelała i Wiola i Telesfor i Marek P i jemu to udało sie umiescic kilka pociskow pod rząd w czarnym na 100m w Rembertowie.
Niestety od przełomu 2005/2006 nie miałem czasu na CP. Zmienilem miejsce zamieszkania, partnerke zyciową, miejsce pracy. Zamiłowanie do CP pozostalo i jest AKCEPTOWANE I WRECZ POPIERANE. Zajeło to dużo czasu i było kosztowne. Teraz sytuacja jest stabilna, wiec mam możliwosc i postrzelac i zakupic cos nowego. Strzelam zas na Podlasiu. W Warszawie bywam tylko w srodku tygodnia. Ale do rzeczy. W porównaniu z wyrobami Ardesy Country Hunter jest jak Mazda przy Polonezie. Nie Porshe i nie RR, ale juz dobra jakosc wykonania i bezawaryjna eksploatacja. Jedyny minus to łoze z buka, ale jak wiadomo mozna z tego zrobic cudo. Bez przyspiesznika, ale spust po "tuningu" mięciutki.
Gwint 1/34 lub 1/31 bo tak rózne zrodla podają. Bruzdy głebokie na 0.15 mm - typowo do pociskow. Lekki, zgrabny i bardzo składny. Zawsze bedzie u mnie. Teraz szukam czegos nowego - Missouri River Hawken w kalibrze .50 i z gwintem 1/24 od Pedersoliego.
Na koniec najlepsze - Country Hunter najcelniej strzela z Maxi Balli.
Bez porównania lepiej niz z tych wszystkich poprzednio wymienionych.
Nie mam zamiaru wiecej kupowac pocisków - zamawiam kulolejke od Lymana w Tracku.

Pozdrawiam i zapraszam do Białegostoku.

Krzysztof
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Dziękuję, Krzysztofie, za odpowiedź. Na razie zamówiłem u jednego z kolegów krótką Pennsylvanię lub Cub dixie od Pedersolego. Jak się nie uda, to trudno, biorę Cuntry huntera i czuję się wsparty Twoimi doświadczeniami jako użytkownika. A gotowych maxi balli nie da się kupić od kolegów?
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Post autor: Samuel Hawken »

Mevatronie, całkiem słuszne porównania. W odniesieniu do toczącej się dyskusji, to trochę tak, jakbyś poprosił o radę w sprawie kupna Mazdy, a ktoś zaproponował Poloneza, bo gabaryty są podobne.
Country Hunter z kalibrem .50 i gwintem 1:34 może być doskonałą bronią dla kogoś, kto chciałby mieć nieduży sztucer myśliwski.

Obrazek

Gdybym to ja zdecydował się na taką broń, to bym natychmiast zamówił w Tracku metalowe okucie kolby i szynę do której mocowane są tuleje pobojczyka.

Po dokonanych przeróbkach mój karabin wyglądałby mnie więcej tak.

Obrazek

W celu poprawienia precyzji strzelania prawdopodobnie wyposażyłbym go jeszcze w przyspiesznik i lepsze przyrządy celownicze.
mevatron
Moja broń:

Post autor: mevatron »

Dzieki za sugestie, ale diopter i muszke tunelowa już mam, spust jak wspomniałem jest dospieszczony i przez to miekki.
Twoje poprawki łoza i szyny dla pobojczyka rzeczywiscie znacznie poprawiaja wyglad. Kiedys bym sie na to porywał.
Ale w sytuacji kiedy chce nabyc Missouri River Hawken, chyba nie bardzo maja sens. Wygląda podobnei jak CH po przeróbkach.
Maxi Ball w kalibrze .50 ciezko jest nabyc - a ze mam i kociołek i troche innych kokili, to kupie jeszcze te od Lymana.
A jutro po południu strzelnica w Białym powinna byc dostepna dla CP. Szkoda tylko, ze tam nie ma Waszej Wspaniałej Kompanii.

Miłego weekendu

Krzysztof
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Samuelu i Krzysztofie, biorę Wasze uwagi pod... uwagę. Z Deerhuntera już oczywiście zrezygnowałem. Jeśli mi nie wyjdzie z Pennsylvanią lub Cub dixie, to już się zdecydowałem na Country huntera od Pedersolego. Liczę, że za 2-3 miesiące będę miał odpowiadający mi karabin, a na razie mam trzy pistolce do strzelania. Opłaciło się rozpętać tę dyskusję na forum.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moja broń:

Post autor: Sebastian »

Widze ze gustujesz w krotszej broni.Polecilbym ci jeszcze pod uwage Jager od DP.
Rownie krotki jak powyzsze,z dobra lufa i bogatszy w wykonczeniu.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Ładny, odrobinę za ciężki jak na moje potrzeby, długość w sam raz. Mam karabinek wiatrowy Diana - długość 114 cm, waga 3,6 kg. Po kilkunastu strzałach muszka zaczyna tańczyć. Za słabe ręce.
ODPOWIEDZ