nowelizacja ustawy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Smoking Gun »

Maciekp – podał tylko przykład. Na wielu coltach Navy jest data 1851 lub na confederate 1862.
I to może robić problemy.

Tak z tego, co pokazujesz, to prawdopodobnie tak było, iż kila sztuk wyprodukowano przed 1850.

I to nam absolutnie wystarczy, jasna spraw.

Z tym patentem colta. Marku bardzo dużo rewolwerów produkowano w okresie patentu.

Proszę poczytaj dokładnie, czego te patenty się tyczyły.

Sam rewolwer to nie wynalazek Colta.

Beals – Whitney - czyli twórca tez i Remingtona , produkował juz dawno rewolwery.

Naturalnie masz rację twierdząc, ze dokładnie w tej formie produkowano go po 1850. - Jasna sprawa 8-)

I jeżeli zakładamy interpretację ustawy, ze tylko broń dokładnie w tej formie wyprodukowana przed 1850 jest koszerna –
to Remington jest naturalnie – niekoszerny. :-?
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Natomiast, interpretując ustawę, ze konstrukcje wytworzone przed 1850 i jej repliki są koszerne.
To wtedy nie ma problemu, bo i Remi, Army Sharps, Smith, Le mat itp. są koszerne.

Moja propozycja ustawa:

Przypominam:
Sharps, smith itp. to broń z zapłonem kapiszonowym.
Nie jest to broń na amunicję scaloną.

Pozwolenia nie wymaga broń historyczny jedno i wielostrzałowa
i jej repliki wytworzona do 01.01.1871.
Z zapłonem kapiszonowym i iskrowym <lontowy, skałkowy, kołowy>.

Teraz tylko pytanie, co zrobić z bronią historyczną na amunicję scaloną.

Np. Dreyse, pinfire, flobert?

Tu można zrobić wyjątki, albo zostawić jako broń na pozwolenie.

PS.

Dlaczego data 1871 – po tej dacie nie wytwarzano już broni historycznej kapiszonowej.
Ostatnio zmieniony śr 01.lis.2006 - 12:30 przez Smoking Gun, łącznie zmieniany 1 raz.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Popieram Maćka z Krakowa. Powinniśmy początkowo na zasadzie burzy mózgów zebrać jak najwięcej propozycji zmian w ustawie, dlatego zacząłem ten haft. Jak już je przedyskutujemy, wybierze się (mam nadzieję, że się da wybrać) optymalny wariant większościowy i z tym już można, jako głosem naszego środowiska, wypłynąć na szersze wody lobbingu, opinii przychylnych nam prawników i takichż posłów z odpowiedniej komisji sejmowej. Ale to jeszcze droga daleka, na razie uzgodnijmy coś między sobą.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

Smoking Gun pisze:Pozwolenia nie wymaga broń historyczny jedno i wielostrzałowa
i jej repliki wytworzona do 01.01.1871.

Teraz tylko pytanie, co zrobić z bronią historyczną na amunicję scaloną.
Nic :)
Po prostu nie widze potrzeby dodawania tej ostatniej linijki :
W Ustawie jej nie ma to po co ja teraz dodawac ?
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Moja propozycja jest blisko SG. Myslalem ostatnio o czyms takim:

pkt X. Pozwolenia nie wymaga sie na bron z zaplonem kapiszonowym, iskrowym i żarowym* przeznaczoną do strzelania prochem czarnym lub jego funkcjonalnymi zamiennikami.

Czesci amunicji do broni wymienionej w pk. X w postaci prochu czarnego lub jego zamiennikow moga byc nabywane przez osoby pelnoletnie na podstawie dowodu zakupu tej broni lub jej okazania.

(* nie jestem pewien terminologii, ale wydaje mi sie ze bron lontowa nie podpada pod zaplon iskrowy, a do tego dochodza najbardziej antyczne konstukcje sredniowieczne odpalane rozzarzonym pretem :))

PS. Tak, wiem - sam jeszcze niedawno pisalem, zeby "poprzestawac na malym", zostawic graniczny rok 1850 i ograniczyc sie do uregulowania sprawy prochu. Ta propozycja moze stac sie znowu aktualna, ale to wszystko zalezy od ogolnego ksztaltu ustawy. Jesli sie bedzie dalo isc za ciosem, to trzeba sprobowac.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

mackra pisze:Czesci amunicji do broni wymienionej w pk. X w postaci prochu czarnego lub jego zamiennikow moga byc nabywane przez osoby pelnoletnie na podstawie dowodu zakupu tej broni lub jej okazania.
Tak, tak !
Juz widze te armaty ciagnione do sklepow :)
Te karabiny targane w tramwajach, i pozyczane miedzy znajomymi...
Te dowody zakupu, te samoograniczenia co do metody zaplonu, juz tylko badan lekarskich brakuje i malenkiego pozwolenia na brak pozwolenia :(
Te projekty sa gorsze od panujacej nam obecnej Ustawy.

Powiedzcie ze zartujecie, ja bardzo prosze, powiedzcie ze zartujecie !
Kurcze, to nie moze byc prawda ze ten "homo sovieticus" tak gleboko utkwil w naszym narodzie :(
Za to coraz dokladniej rozumiem Mojzesza, chyba nie ma innej metody poza wymarciem jednego pokolenia...
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Kapitanie, a moglbys po prostu wkleic swoje propozycje i wstrzymac sie z krytyka do czasu, kiedy zbierze sie ich tu jeszcze troche? Masz sporo racji, ale poki co zostawmy omawianie wad i zalet tego co tu piszemy i skupmy sie na konkretach. Napisz to, co uwazasz za sluszne, a za jais czas przestawisz argumenty. Jak bedziemy sie zrec i przekrzykiwac jak przekupki, to nigdzie nie zajdziemy.
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Kapitanie, data 1871 to koniec nowych konstrukcji kapiszonowych.

Zostawiając tylko datę np. 1871, mam już sporo broni na współczesną amunicję scaloną.

NP. winchester .

Znając realia, trudno mi uwierzyć, iż polityka zgodzi się na udostępnienie bez zezwolenia broni na współczesną amunicję scaloną.

To zupełna iluzja, niestety. :-?

Dlatego trzeba posłużyć się rozgraniczeniem systemów zapłonu.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Dyrektywa EWG wyłącza z konieczności posiadania zezwolenia broń historyczną i jej kopie nie określając żadnej daty jej wytworzenia. Szczegóły pozostawia do uznania krajom członkwskim.
Dlatego ja proponuje użyć określenia -broń historyczna i jej funkcjonalne repliki z wyjątkiem broni na amunicję scaloną oraz składniki amunicji do tej broni.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

George, ale diabel tkwi wlasnie w tych szczegolach, ktorych nie podajesz. Moze doprecyzuj - bedzie kolejna propozycja.
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Tak , można i tak bez daty.

Tylko, co jest wtedy bronią historyczną.

Czy sztucer kapiszonowy, rozdzielnego ładowania na proch nitro, jest historyczny?

Czy rewolwer CP Ruger z 1970 jest historyczny?

Wydaje mi się, ze w jednym zdaniu i zupełnie bez specyfikacji w paru wyjątkach,
będzie ciężko.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Mogę doprecyzować nie wymaga pozwolenia bron palna wytworzona do 1970 r. i jej repliki caloną oraz komponenty do strzelania z tej broni,z wyjatkiem broni na amunicje scaloną

Istotą zapisów w ustawie jest ich zwartość treściowa i jednoznaczność. Dlatego dyrektywa EWG mówi tylko o broni historycznej, zaś szcególowo określa co jest bronia współczesna i jakie sa jej kategorie.

We włoskim prowodawstwie przyjeto za datę graniczną dla broni historycznej rok 1890, ale wyłącznie dla broni ładowanej odprzodowo. czyli Sharpsy odpadają.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

To mamy jakies 3,5 propozycji. Osob zarejestrowanych jest 30 razy wiecej. Czy wiekszosc naprawde nie ma wlasnego zdania? Bo narzekaja wszyscy ile wlezie :)
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Moja propozycja:

Pozwolenia nie wymaga broń czarnoprochowa wytworzona / opracowana przed 01.01.1871 oraz amunicja do niej.
Broń czarnoprochowa na metalową amunicję scaloną wymaga pozwolenia bez względu na rok wytworzenia / opracowania
Proch czarny dostępny w ilości do 2 kilogramów na dowód osobisty (w najgorszym przypadku dowód + faktura zakupu broni CP)

broń czarnoprochowa - jedno- lub wielostrzałowa, ładowana odprzodowo lub odtylcowo

wytworzona / opracowana - patent, prototyp, egzmplarze seryjne (jeden z tych warunków musi być)

amunicja do broni cp - pociski lub kule ołowiane, proch czarny, kapiszony, spłonki

Jakoś tak.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

:ok:
ODPOWIEDZ