Początek przygody z czarnym prochem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: scyzor »

No tak - to może być kwestia płci :lol: Zwyczajowo określiłem bowiem moje suczki psami :lol:
Tak więc, widzisz nie mam łatwo z CP w domu bo jestem w nim jedynym posiadaczem testosteronu :-?
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Psiak Kolegi to suczka:-)
Nie szukaj usprawiedliwień, a skocz na strzelnicę.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

No właśnie nie mam tak blisko, żeby skoczyć a tu gdzie blisko mam to godzinka pobytu kosztuje 30 zł :-? Ze swoją bronią oczywiście :shock:
Tak więc raczej postrzelam z okazji Święta Niepodległości dopiero :?
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Negocjuj! Wyjaśnij, że w godzinę wystrzelisz kilkanaście czy kilkadziesiąt kulek, a strzelcy nitro - kilkaset. W weilu miejscach taki argument uznano i ceny spadły.
Może koszt jaki ponosisz wynika konieczności nazdoru nad Twym pobytem. W takiej sytuacji - im częsciej będziesz, tym lepiej Cię poznają i może kiedyś zaczną ufać, albo zacznij myślec nad papierami. Naprostrzym jest: "prowadzący strzelania". Pozwala strzelać samodzielnie. To jednak czy Ci zaufają i pozwolą na samodzielność wynika bardziej z poznania Cię, niż z papierów, których na prywatnej strzelnicy czasem się nie uznaje z różnych powodów.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Tu nie da się negocjować :-? Wiem o tym z dobrych źródeł niestety...

Przy okazji: zapomniałem napisać, że teraz po remoncie klin wciskam ręką i takoż wyjmuję 8)
Wchodzi aż do zaskoku sprężynki :)

A z tym "prowadzącym"... może zrobię kiedyś tylko nie wiem co to dałoby mi w praktyce? Abstrahuję tu od tej strzelnicy.
No i nie wiem ile to kosztuje i jakie wymagania trzeba spełnić żeby takie uprawnienie otrzymać. I gdzie się je otrzymuje?

Znalazłem temat o tym tutaj:
http://www.forum.blackpowder.pl/viewtopic.php?t=1327

Jednak ostatnie zdanie (obecnie) w tym topicu nie bardzo mnie motywuje do tego :?
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Oczytaj to zdanie inaczej: jak nie bywasz na strzelnicy - nie potrzeba tego kwitka mieć.

Z własnego doświadczenia powiem: mając ten kwitek czasem personel strzelnicy prosi mnie o pomoc, gdy brakuje im instruktorów. Warto czasem pomóc innym, by samemu nie usłyszeć: dziś nie ma się kto tobą zająć, więc ... do zobaczenia w innym terminie :D
A to czy jesteś w jakimś klubie członkiem czy nie -mnie ma znaczenia. To Twój dokument, a nie klubu.
No i w zasadzie to kwitek, który cywilowi pozwala strzelać i prowadzić strzelania z pistoletu maszynowego :-)
Uwierz: seria PM-u to niezły fun :-D
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Hmmm... no tak. Muszę się dowiedzieć gdzie tu obok i za ile można to zdobyć.
mkowalczuk pisze:Uwierz: seria PM-u to niezły fun :-D
A wiem wiem... co prawda tylko jedną seryjkę (4 naboje) z pepeszy puściłem - to było najszybciej wydane 12 zł w życiu :lol:

BTW: nabojów powinno być 5. Tak jak w pistolecie. A też były 4...
Zorientowałem się o tym dopiero na nakręconym filmiku... :?

Tę imprezę cyklicznie organizuje właściciel rzeczonej strzelnicy :-)
Więc... negocjacje cenowe ? :-D :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Zobacz co mi wygooglowało:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83365

Jestem w ciężkim szoku :shock: Toć to moja rodzinna dziura w której często bywam :-D
Nie wiedziałem nawet że jest tam LOK :ops: Cóż... jak człowiek żyje na obczyźnie to tak jest :lol:
Napisałem już do gościa PW - zobaczymy :)

Szkoda słów.. pyta człowiek, szuka gdzieś daleko a tu pod nosem :ops: :lol: :lol:
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

:D
Warto rozglądać się wokół siebie. Jest wtedy szansa, że na nic nie wleziesz, ale i nic fajnego Cię nie ominie :-D
Kurs jest przyjemny. Były przemiłe panie, które nas szkoliły z zakresu pierwszej pomocy ;-)
Co do szkolenia praktycznego - to już zależy od możliwości. Koszty zwykle są sporo niższe niż kwitki np. w PZSS, a są jednak "pierwszą legitymacją do broni", więc warto. Zawsze też możesz się wymądrzać na strzelnicy. Nawet ludzie z własną bronią powinni mieć nad sobą prowadzącego strzelanie! Nie jest to coś, co łatwo ludziom przychodzi do głowy, ale byłem już świadkiem sytuacji gdy brak prowadzącego spowodował zagrożenie.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Tak sobie właśnie myślę też :D
W końcu dopiero co zaczynam a jeszcze daj Boże parę lat przede mną (do wędkowania jakoś nie mam żyłki :lol: ) a co dopiero emerytura :lol: Trza się czymś zająć porządnie bo jak do tej pory to miałem i mam w życiu wiele różnych hobby ale wszystko jakoś po łebkach rzec by można :?
mkowalczuk pisze:Co do szkolenia praktycznego - to już zależy od możliwości
Ale przecież taki kurs to all inclusive ??? :-x

Co do pań szkolących z zakresu pierwszej pomocy to mogłaby i moja być instruktorem chyba :D Ma jakieś papiery :ops: Może w taki sposób się wciągnie w CP trochę :lol: :lol: :oops:
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Chyba zbyt wiele oczekujesz od życia. Żona Ci przez ramię nie zagląda?
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Nie nieeee :lol:
Tego forum nie czyta (chyba ? :lol: ) a szkoda :P

A może zmotywowałbym ją do tego możliwością zarobku o ile taki by był możliwy ? :P
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Szkolenia takie prowadzą ratownicy medyczni. Tak u mnie było.
Tak więc - jeśli ma kwity, to zawsze może się do jakiejś firmy szkolącej wkręcić. Sporo szkoleń robią tacy ludzie, bo i BHP-owcy i straż, a i pierwsza pomoc, a czasem w jakichś szkołach robią szkolenia.

Ja byłem na takim szkoleniu z zakresu BHP i p.poz. Było niezmiernie ciekawe bo obejmowało też obsługę automatów do resuscytacji :shock:
Uważam, że w dzisiejszych czasach warto co parę lat przejść takie szkolenie przypominawczo. Niestety dwa razy w dotychczasowym mym życiu musiałem z tych umiejętności zdać "egzamin praktyczny".
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Świat jest jednak mały...
Zerknij Marku:
www.legionstrzelectwo.pl

Klub został założony we wrześniu więc jednak nie dziwota że nie wiedziałem :D
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

No t już masz się gdzie "przytulić". Pewnie na następny kurs już się załapiesz?
Strzelnicę też mają? Może zbyt drodzy nie będa?
No i otwierają Ci się nowe możliwości na przyszłość 8)
ODPOWIEDZ