Sprawa interpretacji ustawy i Remi.

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ

Sprawa interpretacji ustawy i Remi.

Czas głosowania minął pt 03.lis.2006 - 11:07

Tak, trzeba walczyć i sprawę wyjaśnić.
12
75%
Nie, trzeba siedzieć cicho, bo się wyda.
4
25%

Liczba głosów: 16

chudej
Bywalec
Moja broń:

Post autor: chudej »

Tak jak pisałem na "żółtym"Ich(niebieskich) nie interesuje data.Odprzodowa to odprzodowai traktują nas jako nieszkodliwych odchylenców :lol: z dużą sympatią Na strzelnicy policyjnej każdy chciał z tego postrzelać.Tylko był kłopot bo wentylacja była słaba :lol:
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Kilku ludzi uprzedzało, że nie ma szans na zalegalizowanie remika bez zezwolenia, bo ustawa, choć ogólnie głupia, w tym przypadku akurat jednoznaczna. Ale ci, co powinni, nie chcieli słuchać. Nie sądzę jednak, żeby aż Interpol zainteresował się tą sprawą. Navik natomiast jest na naszym rynku od momentu wejścia obecnej ustawy, sprowadzany do sklepów za wiedzą policji, sporo ludzi go kupiło i nie widzę, aby niezależnie od takich czy innych interpretacji daty jego wyprodukowania można było teraz odkręcać sprawę.
chudej
Bywalec
Moja broń:

Maćku,a widziełeś Ty na replice remka naois "Remington"bo ja nie.A nie jestem historykiem ani bronioznawcą,więc kupiłem go w "dobrej wierze"jako broń odprzodową,dostępną bez zezwolenia policji.Udowodnij mi proszę,że działałem w złych zamiarach?
chudej
Bywalec
Moja broń:

A jeszcze,kupiłem nówkę dragona-napis na lufie Uberti ,pod spodem Hege,więc skąd wiadomo dla kogoś kto się ni zna "szto to za dieło"
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Znam takiego co kupił marychę "w dobrej wierze". Jako majeranek. :lol:
chudej
Bywalec
Moja broń:

:lol: Jak za cenę majeranku to też jestem chętny :lol:
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Nie chcę nikogo straszyć ale sprawę remików przejęła od Interpolu CIA i już do Polski leci specjalna ekipa. Będą lądowali tradycyjnie w Szymanach koło Szczytna.
Awatar użytkownika
Arnie
Moja broń:

Post autor: Arnie »

chudej pisze:Maćku,a widziełeś Ty na replice remka naois "Remington"bo ja nie.A nie jestem historykiem ani bronioznawcą,więc kupiłem go w "dobrej wierze"jako broń odprzodową,dostępną bez zezwolenia policji.Udowodnij mi proszę,że działałem w złych zamiarach?
"Ignorantia iuris nocet" - jedna z nastarszych zasad prawa rzymskiego, nieznajomośc prawa szkodzi
Przypominam, że bez zezwolenia nie jest broń ładowana odprzodowo tylko broń wyprodukowana przed 1850r. To, że najczęściej broń ładowana odprzodowo pokrywa się w 99% z ta datą ( i tak to traktuje Policja, zreszta bardzo zdroworozsądkowo) to nie znaczy, że zawsze będzie legalna.
Według Twojej interpretacji takie coś jest równiez legalne? Tez ładowane odprzodowo:
http://giwera.pl/artykuly/2005/01/23/209x45.htm
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

Post autor: jacek sygula »

a ty punio-jesteś małym grzecznym kulturalnym kotkiem...... cha,cha,cha,-ja przynajmniej coś robie żeby nawet-w świetle chorej ustawy usankcjonować zwyczajowo [tak jak nikt nie płaci podatków, od prezentów ślubnych-choć w świetle obowiązującego prawa powinien] BROń łADOWANA ODPRZODOWO-jest bez zezwolenia-bo czym różni się replika od navy-z 1850-1872-prosze moderatora o zamkniecie tego tematu-gdyż takie dyskusje i expertyzy- nie służą dobrze rozwojowi sportu i hobby-jaką jest strzelanie z broni CP.
Marek
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Marek »

Nie sądzę jednak, żeby aż Interpol zainteresował się tą sprawą.
Obudzcie się ludzie, to nie ma nic wspólnego z remkiem, o każdej broni kupionej w niemczech właśńie Interpol powiadamia nasze komendy a w sumie to K.Główną a one po przetłumaczeniu wszyskiego przesyłają to do komend miejskich czy powiatowych, nawet powiadomienia o Navy kupionch z eguna.
Co sobie wyobrażacie że skrupulatni Niemcy pozwolą sobie zapomnieć !!!
U nich rewolwery wymagają stosownych zezwoleń, do Polski prześlą ale jednocześnie powiadomią że przesłali stosowny organ.

George, nie kpij bo nie pisze tego bezpodstawnie, gdybym nie posiadał wiedzy na temat obowiązujących procedur, to bym o tym nie pisał.

Podejście policji jest tu najmniej ważne, nie mają nic do gadania, to prokurator wydaje polecenia o rozpoczęciu sprawy o posiadanie broni bez wymaganego zezwolenia art. 263 § 2 KK.
A polecenie wydaje właśnie na podstawie powiadomienia, że ten a ten kupił taką a taka broń, od Niemca, który wyrejastrowując ją powiadamia starostwo kto ją kupił a ono przez interpol przesyła to do Polski.

Nie życzę nikomu zabawy w udowadninie że nie jest wielbłądem, ale wiem że kilku z nas to czeka.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Drogi Chudeju, zasada jest jedna oczywista: nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności i na nic się zda zasłanianie "dobrą wiarą" (powinieneś sprzedającego spytać, co to za broń i jaka data pierwowzoru). To, że są policjanci rozsądniejsi niż ustawa, może tylko cieszyć, zawsze mówiłem, że nie można tego środowiska traktować jak głąbów, ale decydują przepisy ustawowe i dopóki one się nie zmienią, remik, niezależnie od napisu na lufie, będzie wymagał zezwolenia. Jest jeszcze inna maksyma: dura lex, sed lex, chociaż to lex w przypadku ustawy jest nie tylko dura, ale i durne.
.Tomek.44
Bywalec
Moja broń:

Post autor: .Tomek.44 »

Marek pisze:
Nie sądzę jednak, żeby aż Interpol zainteresował się tą sprawą.
o każdej broni kupionej w niemczech właśńie Interpol powiadamia nasze komendy a w sumie to K.Główną .
Marek ma racje ze niemcy informuja.to wynika z przepisow unijnych.
tez mialem przyjemnosc udowadniania ze to co kupilem i mi przyslali jest legalne.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Nie wiedziałem o tym. Tomku, do Karola też się mogą przyspawać?
chudej
Bywalec
Moja broń:

Wszystko OK.Tylko mam znajomego "eksperta sądowego"byłego płk.WP który na moje pytanie o remka powiedział abym mu dupy nie zawracał bo on się złomem nie interesuje.
Marek
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Marek »

Nie wiedziałem o tym. Tomku, do Karola też się mogą przyspawać?
Widzisz jak łatwo i szybko pomyśleć o sobie, na szczęście tu nie ma problemów bo u Niemców bez EMB i nikogo nie powiadamiają, ale gdyby nie to, to posłali by pewnie powiadomienie jak ze wszystkim.
ODPOWIEDZ