Irek M pisze: śr 29.gru.2021 - 22:59
Wycior ale to są króciutkie gilzy - u mnie z 1,5cm tak mniej więcej.
Ja myślałem o jeszcze krutszych tak 7-8mm no góra 10mm. Grubość ścianki dla mosiądzu 1,3 - 1,6mm
Irek M pisze: śr 29.gru.2021 - 22:59
Poliamid strasznie żle obrabia się, też próbowałem.
Wycior pisze: śr 29.gru.2021 - 23:36
Do toczenia poliamidu są potrzebne inne noże. Te do stali się nie nadają i bardziej topią materiał niż skrawają, a wiór lubi się nawijać na toczony przedmiot. Najlepiej wyszlifować sobie nóż samemu ze stalki HSS, coś na kształt dłuta, tak aby od razu podnosił wiór i odsuwał od obszaru obróbki. W każdym razie u mnie to jakoś funkcjonowało, zwłaszcza przy umiarkowanej prędkości skrawania.
Fakt obrabiać poliamid trzeba umieć i "czuć" ten materiał. Ja nie umiem. Raz mi wychodzi a raz nie. Toczenie powierzchni zewnętrznych wychodzi mi dość dobrze, wewnętrznych w miarę, wiercenie tak sobie a przecinanie bardzo kiepsko.

Noże - tak jak pisał Wycior - zobione ze stalki HSS lub starego hartowanego na wskroś pilnika. I tak jak pisał Wycior dodatni kąt pochylenia krawędzi skrawającej (wierzchołek noża wyżej niż początek krawędzi skrawającej przy trzonku noża). Ten dodatni kąt powoduje odsunięcie powstającego wiora od powierzchni obrobionej. I na tym moja wiedza o obróbce poliamidu się kończy.
Myślałem też o takim krążku z twardej gumy z stożkowym otworem (kąt wierzchołkowy tego stożka 90°) długim na 10-12mm. Mały otworek 2mm od strony kominka wewnętrznego a duży jak wyjdzie z tych 90°. No ale obróbka gumy to dopiero jest wyzwanie.
Niestety w czasach gdy miałem Sharpsa nie miałem tokarki. Teraz gdy mam tokarkę nie mam Sharpsa.

Więc sam już tych pomysłów nie wypróbuję...