Gdzie i jaki proch kupię

podstawowe informacje
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: mar_kow »

krzysztof81 pisze: ndz 16.lip.2023 - 19:36 Siałem przez sita ten ich Vesuvit stosowany w wojsku - porównywalny ziarnem do LC.
[...]
"Wojskowy" spala się równomiernie nie daje tyle syfu i jest szybszy.
Czarny proch Vesuvit stosowany w wojsku ? Od lat 20tych wczesnego początku XX wieku nie stosuje się prochu dymnego w wojsku oprócz armat wiwatowych oraz broni rekonstrukcyjnej.
Potwierdzam natomiast stwierdzenie Kolegi @scraab że proch VLC to "odpad" do wszelakiego strzelania rekreacyjnego od rewolwerów po dubeltówki.
Mam i używam LC1 i LC2 które są prochami można powiedzieć selekcjonowanymi. Czy są dobre ? Szwajcar niestety je wszystkie wymiata... Też mam go, testowałem, ale że strzelam rekreacyjnie a więc cena przemawia że wolę strzelać 'nawozem" VLC bo nie stanowi to różnicy...
Ale każdy jak kto woli może strzelać nawet z pozłacanego :)...
Awatar użytkownika
Chłopiec z Chyloni
Stary bywalec
Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53

Post autor: Chłopiec z Chyloni »

Tyle co wiem, to proch czarny jest do dzisiaj stosowany w ładunkach miotających artylerii. On powoduje że właściwy środek miotający, się zapala błyskawicznie i równomiernie na całej długości.
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec

Chłopiec z Chyloni pisze: wt 18.lip.2023 - 14:24 Tyle co wiem, to proch czarny jest do dzisiaj stosowany w ładunkach miotających artylerii. On powoduje że właściwy środek miotający, się zapala błyskawicznie i równomiernie na całej długości.
Od bardzo dawna nie jest stosowany, to że ma czarna barwę i zazwyczaj strukturę grubego granulatu, rurek, pierścieni to nie znaczy że jest to proch czarny. Najczęściej jest to kordyt czyli rodzaj prochu bezdymnego lub najmocniejszy na bazie nitrogliceryny.
Awatar użytkownika
Chłopiec z Chyloni
Stary bywalec

https://www.youtube.com/watch?v=-yjepTZ ... Cartridges
@56:15
"155mm M203" To jest chyba dość nowoczesna amunicja.
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec

Chłopiec z Chyloni pisze: śr 19.lip.2023 - 11:47 https://www.youtube.com/watch?v=-yjepTZ ... Cartridges
@56:15
"155mm M203" To jest chyba dość nowoczesna amunicja.
Nawet nowoczesna amunicja sięga po stare dobre rozwiązania, W tym przypadku 1 uncja czarnego prochu jest ładunkiem inicjującym a właściwie jego zadaniem jest stworzyć "kulę ognia" która szybko inicjuje cały ładunek miotający.
Współcześnie czarny proch jest za słaby aby nadać odpowiednią trajektorię dla pocisku. Nie wiem co to za ładunek M203 ale to na pewno nie czarny proch.

Tłumaczone z sieci: "Ładunek miotający M203 to pojedynczy, czerwony ładunek workowy o długości około 30 1/4 cala. Ładunek zawiera około 26 funtów wysokoenergetycznego paliwa M30A1 w płóciennej torbie. Podstawa zapalnika z czerwonego materiału zawierająca 1 uncję czarnego prochu jest przyszyta do podstawy ładunku."
https://www.bulletpicker.com/propelling ... -m203.html
Awatar użytkownika
Chłopiec z Chyloni
Stary bywalec

To miałem na myśli. Czarny proch zapala błyskawicznie i równomiernie na całej długości właściwy ładunek miotający.
manieksl
Moja broń: brak

Post autor: manieksl »

dzien dobry, mam pytanie, czy zakup czarnego prochu od osoby prywatnej (która nabyła proch legalnie), jest legalne? Pytam bo: o ile wyrobienie europejskiej karty broni nie jest dla mnie problemem, o tyle nie chcę kupować 1kg prochu bo jest go dla mnie po prostu za dużo. Na początek w zupełności wystarczyłoby mi tyle, ile wchodzi do prochownicy...może raz pojadę postrzelać ...chcę zobaczyć, czy będzie to jednorazowy wyjazd na strzelnicę, czy mi się to spodoba i wtedy zdecyduję się na taką ilość prochu. Przyjmujac, że do 1 strzału potrzeba ok 1grama prochu, taki kilogram wystarczy na ok 1 tys strzałów a mi na wstępie wystarczy ok 100 - tyle ile w podstawowej paczce jest paczce przybitek, kapiszonów i kul. Nie chcę kupować na zapas
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec
Moja broń: Kilka sztuk

Post autor: szczupi26 »

Ta osoba może legalnie "podarować/odstąpić" Ci proch na strzelnicy a czy i jak się ewentualnie odwdzięczysz zależy od Ciebie.
Robert13
Moja broń: brak

Post autor: Robert13 »

manieksl pisze: pt 02.sie.2024 - 08:07 dzien dobry, mam pytanie, czy zakup czarnego prochu od osoby prywatnej (która nabyła proch legalnie), jest legalne? Pytam bo: o ile wyrobienie europejskiej karty broni nie jest dla mnie problemem, o tyle nie chcę kupować 1kg prochu bo jest go dla mnie po prostu za dużo. Na początek w zupełności wystarczyłoby mi tyle, ile wchodzi do prochownicy...może raz pojadę postrzelać ...chcę zobaczyć, czy będzie to jednorazowy wyjazd na strzelnicę, czy mi się to spodoba i wtedy zdecyduję się na taką ilość prochu. Przyjmujac, że do 1 strzału potrzeba ok 1grama prochu, taki kilogram wystarczy na ok 1 tys strzałów a mi na wstępie wystarczy ok 100 - tyle ile w podstawowej paczce jest paczce przybitek, kapiszonów i kul. Nie chcę kupować na zapas
Tak, jest legalne.

Zasady są identyczne jak w przypadku samej broni.

Stosowanie różnego rodzaju eufemizmów jest bez znaczenia.
Gdyby nie można było kupić prochu prywatnie, to tak samo nie można było by dostać go w prezencie. Zbycie to zbycie.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Moja broń: Audi A4 95'

Post autor: arkadyjczyk »

Tak, jest legalne.
Może kupno jest, ale sprzedaż to już nie bardzo. W dodatku kolega dopiero zaczyna i może jeszcze nie posiadać broni czarnoprochowej...
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Jakieś prawo zabrania sprzedaży?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Magua pisze: sob 12.paź.2024 - 00:45 Jakieś prawo zabrania sprzedaży?
Polskie prawo zabrania sprzedazy prochu strzeleckiego bez wymaganej koncesji.
Wycior
VIP
Moja broń: CP i ostry jęzor

Post autor: Wycior »

Czytaj ustawy, potem się wymądrzaj. To prawo dotyczy przedsiębiorców (ustawa z 13.06.2019 r. o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, ...).

Bedąc prywatnym właścicielem broni CP nie wymagającej zezwolenia mogę posiadać proch czarny. Jeżeli mogę coś mieć legalnie to mogę to też legalnie kupić oraz sprzedać osobie która także ma prawo to posiadać. Będzie to zwykła czynność cywilno-prawna. Jeżeli są wyjątki to wynikają z odrębnych przepisów - np. kość słoniowa.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Ależ Wyciorku, może jest jakaś ustawa o sprzdaży prochu, której nie znamy. Chętnie sie zapoznam...
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Zapytam tych co zostali udupieni za dystrybucje kilku flaszek. Bez paragrafu by raczej nie niepokojono ich :)
ODPOWIEDZ