kuchenrouter+mariette+cominazzo 9 tydzień

Terminy zawodów i spotkań - wspomnienia, wyniki, rekordy ...
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

kuchenrouter+mariette+cominazzo 9 tydzień

Post autor: Krzysztof Pawlik »

Le Page .45 80 pkt (te 2 małe dziurki to nie ja, to próba zaszczepienia bakcyla)
Obrazek
History 1 .36 97 pkt
Obrazek
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Uuu... A czemu to taki słaby wynik z Le Page?
Pozdrawiam!
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

Bo zmieniłem średnicę kul z 11,75 na 11,65 i wszystko się rozlazło.
Wbicie tych większych wymaga tak dużo wysiłku, że odbija się to na celności. Miałem nadzieję, że ta jedna dycha różnicy pozwoli na łatwiejsze ładowanie, a nie zmieni skupienia. Niestety zmieniła.
Teraz poeksperymentuję z różnymi flejtuchami.
Na pierwszy ogień pójdzie jadwab naturalny, wczoraj kupiłem o grubości 0,1mm, mam nadzieję, że się nada bo kosztuje fortunę. (zawsze mogę uszyć gacie) :D
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Mnie kiedyś poradzono, żeby na flejtuchy kupić jedwabny krawat w ciucharni. Kupiłem za grosze, wyciąłem flejtuchy i mam najcieńsze z posiadanych. Czasem ich używam do strzelania z Charlesa Moore'a .45 i przy kulach .445 bardzo dobrze zdają egzamin. Z tego Karolka strzelam też kulami .44 na flejtuchach inletowych 0,18. Krzysztofie, jak mierzysz grubość flejtuchów?
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

Pracuję w fabryce obuwia, i stąd mam odpowiedni przyrząd do mierzenia grubości tkanin i skór.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

A jak mogą zmierzyć grubość flejtuchów ci, co nie pracują w fabryce obuwia? Ten przyrząd to jak się nazywa i czy można go kupić?
Czess
Moja broń:

Post autor: Czess »

suwmiarka (np. cyfrowa) ?? :-D
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Mierzyłeś tą "suwmiarką (np. cyfrową)??" grubość flejtuchów? Bo nie wiem, z czego się cieszysz.

Przy jednym flejtuchu jaka jest dokładność pomiaru? Bo może z tej dokładności się cieszysz?
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

Niestety nie wiem jak się fachowo nazywa, podejrzewam, że po prostu grubościomierz do tkanian. Wygląda trochę jak suwmiarka z odczytem zegarowym, ma dwa talerzyki wielkości ok 2 grosze, które ściskają tkaninę, nacisk jest poprzez elastyczną dźwignię, co w sumie pozwala na zawsze takie same zgniecenie tkaniny.
Myślę, że gdyby do suwmiarki przykleić distalem dwa krążki i założyć spręzynę lub gumkę, to efekt bądzie taki sam, a koszt o wiele mniejszy.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Dziękuję, kol. Krzysztofie, za odpowiedź bez głupawych podśmiechujków.
frontier
Moja broń:

Post autor: frontier »

A ja jednak myślę że Czesiek ma rację, a sposób pomiaru naśladuje to co Napisał Krzysztof odnośnie specjalnego przyrządu do mierzenia grubości tkanin.
Po prostu bierzesz dwie okrąglę blaszki, ważne aby były proste i płaskie (ja używam podkładek do śrub o grubości ok. 2mm i średnicy ok 20 mm), mierzysz suwmiarką elektroniczną ich grubość, potem wsuwasz między nie tkaninę i mierzysz ponownie. Różnica pomiarów to grubość tkaniny, w ten sposób eliminuje się błąd wywołany ściskaniem tkaniny przez szczęki suwmiarki gdy mierzy się bezpośrednio.
Myślałem ze wszyscy tak mierzą bo to logiczne, ale widać nie dla wszystkich :)
Czess
Moja broń:

MaciekP pisze:Mierzyłeś tą "suwmiarką (np. cyfrową)??" grubość flejtuchów? Bo nie wiem, z czego się cieszysz.

Przy jednym flejtuchu jaka jest dokładność pomiaru? Bo może z tej dokładności się cieszysz?
A Ty próbowałeś ? Jak nie to spróbuj. Dokładność /powtarzalność/ pomiaru rzędu .01 - .02 mm nie jest wcale trudna do osiągnięcia.
A mierzę większy kawałek tkaniny całą długością ramienia suwmiarki, a nie wycięty z niej mały kawałek flejtucha.

(nie wystarczy taka dokładność ?? to nie dziw się "(z) głupawych podśmiechujków" )
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Dziwię się tylko Twojemu zacietrzewieniu i skłonności do mętnych dowcipasów, ale dziwię się jedynie troszkę, bo za dużo doświadczyłem, żeby mnie coś zaskoczyło. Resztę uwag w tej dyskusji przyjmuję do zastosowania.
Czess
Moja broń:

Wyolbrzymiasz i zupełnie niepotrzebnie podgrzewasz temperaturę rozmowy.
Przyczyny Twojego zdziwienia znajdują się w Twoich powyższych postach.
Popracuj nad sobą zamiast nieudolnie opiniować innych.
ODPOWIEDZ