Fowler Ardesy
Fowler Ardesy
Czy któryś z Kolegów eksperymentował z fowlerem Ardesy w roli muszkietu? Mam na myśli strzelanie takim naprawdę grubym śrutem: kulką 18 mm na flejtuchu
. Czy daje się tym dymić na 50 metrów?

- cpt.Nemo
- Stary bywalec
- Moja broń:
Re: Fowler Ardesy
Kula to nie wiem jak z celnoscia, ale breneka to jak najbardziejSafari pisze:Czy któryś z Kolegów eksperymentował z fowlerem Ardesy w roli muszkietu? Mam na myśli strzelanie takim naprawdę grubym śrutem: kulką 18 mm na flejtuchu. Czy daje się tym dymić na 50 metrów?

http://www.knieja.pl/forum/viewtopic.php?t=1496
Jak miałem fowlera to eksperymentowałem z kulą na łatce i to z pomocą kolegi Rusznika, o czym on w swej skromności już nie pamięta, dlatego pozwalam sobie zacytować fragment korespondencji:
Potem to sypałem nawet 3gramy (niecałe 50grain)i też dolatywało do tarczy 
Oczywiście zmniejszyłem dawke z 80 na 60 grain i potrafiłem się w czarnum utrzymać na 50m, efekt był przy strzale za....sty, nic się nie urywało, lufa bez problemu wytyrzymywała z tym ze ja dorobiłem sobie szczerbine a coAlez oczywiscie ze jest to owiele za duzo proch jak strzelasz kula na latke bo dawka do kal. wagomiarowego 12 czyli kal. calowego .72 to dawka prochu to 70 grain a w wypadku duzego kalibru lufy i jej dlugosci ponad 75 cm to proch uzywa sie raczej wolnopalny o granulacji 2F A TY SYPALES NAPEWNO CZESKI LC a on jest drobnoziarenisty i raczej silny ...wiec dawal kopa i zaduzo energi.Wiec dawaj ~60 grain czeskiego lub innego prochu o granulacji 3f a bedzie lepiej i przyjemniej dla ramienia

-
- Moja broń:
Fowler Ardesy
Pięknie witam,
Od niedawna jestem szęśliwym właścicielem fowlera cal.28 tj.13,9mm.
Proszę o padanie jakie stosować naważki śrutu i prochu. Interesuje mnie również jaka średnica śrutu będzie odpowiednia do tak małego kalibru.
Oczekując na wiadomości serdecznie pozdrawiam
Od niedawna jestem szęśliwym właścicielem fowlera cal.28 tj.13,9mm.
Proszę o padanie jakie stosować naważki śrutu i prochu. Interesuje mnie również jaka średnica śrutu będzie odpowiednia do tak małego kalibru.
Oczekując na wiadomości serdecznie pozdrawiam
- kotek Kacperek
- Moja broń: