Derringer i inne takie

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

A mam:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=453 ... tem#453209
Niestety znów awaria/konserwacja/lub coś innego ftp-a więc chwilowo bez zdjęć.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

George, chrzanisz. Wpierw poczytaj o derringerze philadelphia (obfita bibliografia), a potem mądruj. A najlepiej kup se i trafiaj w czarne z 10 m.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Nie irytuj się Maćku. Ja wiem doskonale do jakiego strzelania przeznaczony był Derringer. Uważam jednak, że pistolet o kalibrze 44 ma potężną energię początkową i jak sam pisałeś zasięg ok. 50 m. Biorąc to pod uwagę, a także stabilizowanie toru pocisku przez gwint w lufie, ośmielam się w dalszym ciągu twierdzić, że z pomoca dobrego strzelca można na dystansie 10 m uzyskać skupienie w granicach 20 cm. Przeciętny strzelec powinien spoko trafiać w korpus.

To są oczywiści moje zdroworozsądkowe rozważania i może jakiś praktyk je zweryfikuje. Ja jakoś nie mogę uwierzyć, że po przekroczeniu bariery 3 metrów pocisk z Derringera leci gdzie chce.

Co do zasad CAS, to uważam je za przykład typowych amerykańskich idiotyzmów, bardziej uwzględniających merkantylizm niż ambicje. Do baloników na 3 metry nie strzela się z armaty kal. 44, a raczej z procy lub sprężynowego pistoletu na plastikowe kulki. Moim zdaniem to ośmieszanie broni. Podkreślam - moim zdaniem
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

W CAS strzela się samym prochem, a nie pociskiem, dlatego z trzech metrów.
Zamiast pieprzyć o idiotyzmach może lepiej poznać zasady.

Swoją drogą czy to nie dziwne, że 90% naszej broni to różne Colty, Hawkeny, Kentucky itp., czyli broń amerykańska, wielu z nas przebiera się za kowbojów, traperów lub żołnierzy wojny secesyjnej, a jednak ciągle na forach można wyczytać jacy to Amerykanie żli i głupi. Skoro tacy idioci, to po co ich naśladujecie?
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Samym prochem do baloników w ramach CAS. To pierwsze. Po drugie - ja próbuję kulami do tarczy z wiadomymi wynikami, co potwierdza, że to genetycznie pistolec obronny (kieszonkowy, podróżny, "pokerowy" etc.) na bardzo krótki dystans. Taka ciekawostka historyczna, z której zabito z przystawienia pewnego prezydenta, a ja uwielbiam ciekawostki historyczne, bo beznadziejne strzelanie do tarczy bez otoczki historycznej - nudzi mnie śmiertelnie (to dyscyplina dla orłów, co nie widzą niczego poza muszką własnej spluwy i przeżywają śmiertelne frustracje, że nie osiągnęli 97 a tylko 92,5 pkt.). Dla mnie CP to czysta zabawa, którą się zaczadziłem, ale oddaję należne honory strzelcom CP o ambicjach sportowych.
Fascynacja a zarazem niechęć do "amerykanizmów" to reakcja obywateli małego kraju wobec obywateli dużego kraju, którzy mają w dupie obywateli małego kraju. Ma to oczywiście spore odniesienia polityczne - odrębny temat nie na to forum.
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkl1 »

Magua pisze:
Swoją drogą czy to nie dziwne, że 90% naszej broni to różne Colty, Hawkeny, Kentucky itp., czyli broń amerykańska, .............
no tak sie jakoś złozyło, ze firmy produkujace repliki też "zafascynowały sie od początku Coltem i innymi "amerykanami" potem jak nasi "fachowcy od broni "zaczęli to sciągać i sprzedawać ....... to tylko to jest dostępne...

Ja osobiscie mam Navy , sharpsa, Damę z Francji i kolegę Parkera..
a z innej broni to jakaś hybryda rosyjska czyli KAŁACH '22LR, ale...... NIE PRZEBIERAM SIĘ
:-)
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Coś ostatnio kusi mnie Vest Pocket. Mam pytanie do mkowalczuka - czy jest on w całości wykonany z mosiądzu - lufa też? I czy masz już jakieś wrażenia ze strzelania?
Pozdrawiam
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Jedynie: śruby, sprężyna, kurek i język spustowy są stalowe.

Nie strzelałem jeszcze :ops:
chudej
Bywalec
Moja broń:

Post autor: chudej »

Kupiłem to maleństwo.Jaka jest max.naważka?Chodzi mi o Pocket31
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Gratuluję, jest nas tutaj już kilku derringerowców. Ze swojego .44 (lufa 7,5 cm) strzelam kulą z naważką 1 gram plus filcowa przybitka, dystans 3-5 m. U Ciebie to chyba będzie jakieś 0,5-0,7 grama, ale to kwestia, jak zwykle, prób i błędów. A lufę ten Twój ma gwintowaną? Jakieś zdjenko by się przydało. Bardzo jestem ciekawy Twoich doświadczeń. Napisz coś więcej o swoim pistolcu.
chudej
Bywalec
Moja broń:

Tak,to jest Ardesa gwintowana.Dzisiaj go dostałem.Nie mam jeszcze nic do niego.Zamo wiłem 314 pociski i zobaczymy.Muszka jest,szczerbinka po kurku.Może da się strzelać na 5-7m?Spróbuję naważkę 0,8 do 1g.oraz pociski z kałacha 7,62jużjutro
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Spróbuj te 5-7 m do tarczy, cholernie jestem ciekawy, mnie powyżej 5 m straszne jajca się robiły, a z kolei na ok. 10 m coś ciekawego się zaczynało, ale to by trzeba było dużo jeszcze postrzelać. 0,8 grama chyba może być u Ciebie, bądźmy w kontakcie.
quarter
Moja broń:

Post autor: quarter »

proponowane przez ardese nawazki i kule znajdziesz na stronie
http://www.ardesa.com/avancarga/eng/tab ... stolas.htm
chudej
Bywalec
Moja broń:

Z imadła na 7,5 m skupienie w okręgu 10cm.Jutro otwieram drzwi do następnego pomieszczenia.Razem będzie15m.Nie kupujcie pociskow z Black Powder"314"są za duże
chudej
Bywalec
Moja broń:

Próba z naważką 0,8g dla pocisku z kałacha 7,62 cieżkiego.Prawie cała lufa :D
ODPOWIEDZ