Witam kolegów.
W niedzielę strzelałem z Underchammera DP , i przestrzeliny układały się za wysoko około 30 cm.
Wkręciłem szczebinkę do oporu ( niżej nie chciała zejść ) i nadal dużo za wysoko.
Poradźcie co zrobić
Pzdr.
Andrzej.
Witam.
Mam ten sam pomysł z wybieraniem drewienka pod szczerbinką, tylko , że u mnie przestrzeliny są około 30 cm za wysoko , nie sądzę aby obniżenie nawet o 2 mm położenia szczerbinki załatwiło temat, a może się mylę?
A tak na marginesie
1. zalecana nawazka prochu 0,78 - ja stosuję 0,65
2 kulki zalecane 0,354 - ja stosuję 0,350 innych nie mam , otrzymałem od kolegi z forum ( na razie brak kasy na oryginał kokilki z DP).
3. Flejtuch - mam dostęp do różnych grubości tkanin - obecnie stosowany po włożeniu kulki wpycham mocno pchając kciukiem ,a potem dopukuję pobijakiem , może za luźno?, może mieć zły wpływ?
Pzdr.
Andrzej.
Nie jestem pewny, ale chyba paliczek muszki w tym modelu jest wykręcany. Sprawdź to. Można ze zwykłej śrubki dorobić wyższą jak oryginał będzie za krótki.
Kolego kup sobie kokile na tracku 0.350 za 13 dolarów + 5 dolarów za przesyłkę . naprawdę nieźle spisują się te kule . ja stosuje flejtuch z inletu . to mały kaliber i przy wprowadzaniu kuli nie powinieneś stosować siły ja swoje wprowadzam bez użycia żadnego narzędzia do pobijania.
pozdrawiam W.Olczyk
Przed radykalnymi przeróbkami przyrządów radzę popracować nad trzymaniem pistoletu i dopasować rękojeść do ręki - na ogół jest (specjalnie) zbyt gruba.
Strzelałem z takiego w niedzielę - właściciel strzelał w czarne , a ja miałem dobre skupienie , ale pod czarnym.
Tak to już jest...
Przy luźnych kulkach przestrzeliny układają się wyraźnie niżej,więc to nie to.
Naważka nie ma tak wielkiego znaczenia jeżeli chodzi o wysokość przestrzelin, strzelam z takiej samej na 25 i 50 m bez korekty wysokości.
Aby przesunąć punktu trafienia o 2,5 cm (jeden pierścień tarczy) z odległości 25m, przy długości linii celowania 30cm należy obniżyć szczerbinę o0,3mm.
(0,001xdługość linii celowania)
W twoim przypadku 30/2,5x0,3=3,6 mm (nie znam odległości między muchą i szczerbiną w Twoim pistolecie, założyłem 30cm)
Krzysztof
Przepraszam za wprowadzenie w błąd ale kupowałem na tracku w lutym tego roki i zapłaciłem za przesyłkę około 5 dolarów widocznie i tam podnoszą ceny. pozdrawiam Włodek
Witam.
Słupek muszki rzeczywiście da się wykręcić , lecz sprytni makaroniarze zrobili za luźny trapez który wchodzi w jaskółcze gniazdo , i poprzez silne dokręcenie słupka do spodu zablokowli go.
Muszę pomyśleć nad nowym słupkiem .
Kokilę chcę kupić na tracku , ale ostatnio za dużo miałem wydatków , muszę się chwilkę wstrzymać z zakupem.
Dzięki za wszystkie rady.
Pzdr.
Andrzej.
Witam.
Nowy - wyższy słupek dorobiony , no i przestrzeliny znalazły się w czarnym polu.
Miałeś rację Krzysztof , po prostu słupek był mocno za niski.
Pzdr.
Andrzej.