Dragoon cal.44

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapaj
Moja broń:

Post autor: rapaj »

Panowie, po co te spory. Faktem jest, że lufa, jak i kominki muszą być suche przed strzałem. W rewolwerze nie ma z tym właściwie problemu, bo wykręca się wcześniej kominki i nawet szmatą można przetrzeć komory nabojowe. Gorzej jest z pistoletami, gdzie dostęp do dna lufy jest naprawdę trudny. Tutaj faktycznie chyba należy przestrzelić na sucho choćby kapiszonem. No, ale zabawa jest i tak przednia. :-)
kumat
Bywalec
Moja broń:

Post autor: kumat »

Przyznam się że, nie przestrzeliwuję broni kapiszonem, za to przed wyjazdem na strzelnicę przedmuchuję sprężonym powietrzem. Wystarcza też przy długiej lufie, dość energicznie przedmuchać za pomocą wyciora z jagiem i szmatką.
Ostatnio zmieniony ndz 18.lut.2007 - 21:17 przez kumat, łącznie zmieniany 1 raz.
Telesfor
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Telesfor »

Awatar użytkownika
1-4Miles
Moja broń:

Post autor: 1-4Miles »

Ja tak na marginesie mam małe pytanie - jak jest róznica między Walkerem a Dragoonem?? Poza tym, że Walker był wcześniej ;)
Dragoon jest też w wersjach 1, 2 i 3 - ale tak na pierwszy rzut oka to nie widać róznicy :( z tym że Dragoon 3 jest sporo droższy niż 1 :-( Czy jest to uzasadnione??
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Dragon to mniejszy Walker i jego wersja rozwojowa.
1. Zmniejszono (obcięto) bęben bo w Walkerze były przypadki rozerwania bębna przy załadowaniu go do "pełna".
2. Zmniejszono długość lufy z 9 cali w Walkerze - W Dragonie są wersje 7,5 cala i 8 cali długości lufy. (oryginały)
3. Dodano zaczep pobojczyka.
4. Kolejne wersje Dragona różnią się minimalnie - kształt osłony spustu i wycięcia przy kominkach. Raz jest to wycięcie prostokątne a raz półokrągłe.
5. Dragon 3 powinien mieć wycięcia do mocowania kolby dostawnej.

Może coś jeszcze ale nie wiem dokładnie.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
1-4Miles
Moja broń:

Mincerz pisze:Dragon to mniejszy Walker i jego wersja rozwojowa.
1. Zmniejszono (obcięto) bęben bo w Walkerze były przypadki rozerwania bębna przy załadowaniu go do "pełna".
2. Zmniejszono długość lufy z 9 cali w Walkerze - W Dragonie są wersje 7,5 cala i 8 cali długości lufy. (oryginały)
3. Dodano zaczep pobojczyka.
4. Kolejne wersje Dragona różnią się minimalnie - kształt osłony spustu i wycięcia przy kominkach. Raz jest to wycięcie prostokątne a raz półokrągłe.
5. Dragon 3 powinien mieć wycięcia do mocowania kolby dostawnej.

Może coś jeszcze ale nie wiem dokładnie.
Pozdrawiam!
Dzięki bardzo za odp.
Czyli bynajmniej teoretycznie Dragoon 3 jest niejako najlepszym modelem z tej serii Coltów?
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Jest ostatni. Czy najlepszy, tego nie wiem.
Dragon 3 był przyjęty do uzbrojenia armii.
Linia Walker - Dragon nie jest kontynuowana.
Kolejne rewolwery powstają w oparciu o szkielet navy.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
1-4Miles
Moja broń:

Dziękuję i pozdrawiam :)
yayco
Moja broń:

Post autor: yayco »

Kupiłem sobie dzisiaj Dragoona, ucieszony przed jutrzejszą wizytą na strzelnicy, że sobie poczytam o moim nowym cacku... a tu o wszystkim tylko nie o Dragoonie... :-(

Mimo tego najciekawsze było o strzelaniu z roweru :shock:

...przed strzelaniem kominki smarujemy preparatem na wysokie temperatury całe czy tylko z zewnątrz??
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Zadnym smarem. Smarem to tylko gwinty kominkow mozesz przesmarowac (ale nie musisz, ja mam suche i sie nic nie dzieje).

Jak upackasz kominek smarem, to kapiszon nie odpali, za to mokra masa zapalowa zatka przewod kominka i bedziesz biegal w poszukiwaniu igly :)

O ktorej sie jutro wybierasz strzelac? Moze tez mi sie uda spakowac zabawki i przyjechac...
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

A jak chcesz całe kominki posmarować? :)

Smar powinien iść na gwinty kominka. Albo posmarować gwinty w bębnie przed wkręceniem kominka.

Ale nie trzeba przesadzać. Jeżeli kominki wykręcamy po każdym strzelaniu i dokładnie czyścimy to nie ma prawa nic się zapiec i w zasadzie smar nie jest potrzebny.

Ja nigdy nie smarowałem kominków.

Pozdrawiam!
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Smarujemy gwinty kominków co by je potem odkręcić. I też niekoniecznie.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Aleśmy poszli, we trzech prawie równo :-D
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Znaczy samą prawdę mówimy. :D
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

Mincerz pisze: Ale nie trzeba przesadzać. Jeżeli kominki wykręcamy po każdym strzelaniu i dokładnie czyścimy to nie ma prawa nic się zapiec i w zasadzie smar nie jest potrzebny.
Tez juz od dluzszego czasu nie smaruje bo zastosowalem inny patent. W jakims LeClercu chyba kupilem grafit w pyle - zapewne do smarowania zamkow w takim plastikowym butelko dozowniku i tym opylam gwinty kominkow przed wkreceniem. Brak zastrzezen.
ODPOWIEDZ