Czy rewolwery wyposażone w tryb DA są "koszerne" ?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
Ircio
Moja broń:

Czy rewolwery wyposażone w tryb DA są "koszerne" ?

Post autor: Ircio »

Może uznacie tytułowe pytanie za trywialne, ale skoro dyskutujecie tutaj o Remikach czy Army, to samo w sobie świadczy o tym, że tutaj jest o wiele milsza i o wiele bardziej przyjazna dla użtkownika atmosfera niż na iwebie (który ostatnio zupełnie wariuje).

Kupiłem kiedyś Navy Yank firmy Pietta i dostałem do niego prospekcik z innymi replikami tej firmy. Jest tam model "1858 Starr Double Action", który bardzo mi się spodobał. Zdawać by się mogło, że to "1858" wyklucza koszerność, ale z drugiej strony to może być tak samo jak z tym "Navy 1851". Czy przed rokiem 1850 nie produkowano rewolwerów z funkcją DA ???

Pozdrawiam:-)

I.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Na pewno nie produkowano wtedy modelu 1858 Starr. Tak, rok produkcji wyklucza legalnosc. Prawo to nie gumka od gaci.
Ircio
Moja broń:

Ciąg dalszy...

Aha, w międzyczasie zauważyłem, że o tym rewolwerze wspomina Smoking Gun (link jest prawie na samym dole strony głównej). Ale czy ten model można posiadać bez obaw o wejście w zatarg z wymiarem sprawiedliwości?

Wiem, że wielu spośród Was ma Remingtony i zapewne w takim przypadku macie jakiś sposób, żeby w razie niezdrowego zainteresowania ze strony mundurowych jakoś wybrnąć z sytuacji. Czy tego samego wybiegu nie dałoby się zastosować do rewolweru Starr ?

A jeżeli by się dało, to gdzie można taką replikę kupić? W Czechach ? Czy od któregoś z Was ;-)
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

A czytac kolega umie?
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Re: Ciąg dalszy...

Post autor: Mincerz »

Ircio pisze:Aha, w międzyczasie zauważyłem, że o tym rewolwerze wspomina Smoking Gun (link jest prawie na samym dole strony głównej). Ale czy ten model można posiadać bez obaw o wejście w zatarg z wymiarem sprawiedliwości?
Wiem, że wielu spośród Was ma Remingtony i zapewne w takim przypadku macie jakiś sposób, żeby w razie niezdrowego zainteresowania ze strony mundurowych jakoś wybrnąć z sytuacji. Czy tego samego wybiegu nie dałoby się zastosować do rewolweru Starr ?
A jeżeli by się dało, to gdzie można taką replikę kupić? W Czechach ? Czy od któregoś z Was ;-)
Po pierwsze to kolega czyta ale chyba nie przetwarza danych z forum.
Po drugie sprawa z navy 1851 jest prosta. Rok ten nie jest datą wejścia do produkcji.
Remingtony to sprawa bardziej skomplikowana, były wątpliwości co do dat powstania patentów. I po sprawie w sądzie uznano, że ta broń nie jest koszerna. A, że ktoś go ma... Jest kilka na pozwolenie, kilka pewnie nielegalnie.
Wiesz, ja bardzo chciałbym mieć R&S 1865.. To samo jest u Ciebie ze Starem 1858. Poczekaj na zmianę prawa albo rób pozwolenie.
Co do trybu DA to oczywiście był przed 1850 ale to nic nie znaczy..
Pozdrawiam!

PS: to, że jest spokojniej niż na iweb nie oznacza, że jest bezprawie.
Awatar użytkownika
kotek Kacperek
Moja broń:

Post autor: kotek Kacperek »

Jeżeli kupisz pieprzniczkę, to nie tylko będziesz miał legalny rewolwer DA, ale wręcz DAO ! Chyba także i niektóre rewolwery w układzie Colliera miały tryb DA. Tylko nikt nie robi ich replik na skale masową.
Ircio
Moja broń:

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli jest tak jak myślałem (1858 = niezaprzeczalnie po 1850), chciałem się tylko upewnić. Zaglądam tutaj tylko od czasu do czasu, więc nie wiedziałem ze była jakaś sprawa z Remingtonem ale dobrze, że się dowiedziałem, bo - jak mówią - kto pyta, nie błądzi...

Pozdrawiam:-)

I.
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Re: Dziękuję za odpowiedzi.

Post autor: Mincerz »

Ircio pisze:Zaglądam tutaj tylko od czasu do czasu, więc nie wiedziałem ze była jakaś sprawa z Remingtonem ale dobrze, że się dowiedziałem, bo - jak mówią - kto pyta, nie błądzi... Pozdrawiam:-)
I.
Nie była to sprawa o nielegalne posiadanie a raczej o to czy Remington jest dozwolony czy nie. Taka przepychanka pomiędzy rzeczoznawcą a właścicielem.
Nic nikomu się nie stało ;-) poza bronią która poszła na przemiał.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkl1 »

kotek Kacperek pisze:Jeżeli kupisz pieprzniczkę, to nie tylko będziesz miał legalny rewolwer DA, ale wręcz DAO ! ............. Tylko nikt nie robi ich replik na skale masową.
Widziałeś gdzies repliki 'pieprzniczki" (rewolweru wiazkowego)?
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Ja widziałem :D

http://www.dixiegunworks.com/product_in ... ca865d6c6b

Można też zamówić "kita"

http://www.dixiegunworks.com/product_in ... ca865d6c6b

Trafiają sie też na e-GUNi czasem na allegro.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Magua, na pieprzniczkę poluję od dawna. Ta pierwsza z Twojego linku to chyba oryginał i dlatego cena zaporowa, ta druga, znacznie tańsza, to raczej gówno b. popularne. Na Allegro dawno nie widziałem pieprzniczki, na E-gunie też. Gdyby ktoś z Kolegów decydował się na zakup z USA, bo tam jest tego dużo, to się dołączę i pokryję proporcjonalnie koszta przesyłki. Tylko te ryzyko, że policaje zatrzymają paczkę... Jeden pan ze Szczecina coś mi obiecywał ze dwa razy, ale już całkiem straciłem nadzieję.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Ludzie narzekaja na jakosc wykonania tych kitów. Sam chcialem kupic, ale poki nie znajde jakichs dokladniejszych informacji, mowie "pas".
chudej
Bywalec
Moja broń:

Post autor: chudej »

Ostatnio ściągnołem "szeryfa 36"z NiemiecAby się ni doczepili musiał być przesłany w częściach.Odbiór był na poczcie bez żadnego kłopotu
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

A co było napisane jako zawartość paczki?
chudej
Bywalec
Moja broń:

Post autor: chudej »

ie znam tego "nieludzkiego" języka więc wyśle fotkę na PW.Wysłany był w 2 paczkach.Masz zdjęcie wysłane
ODPOWIEDZ