Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP

podstawowe informacje
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Re: Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP

Post autor: Czarnowidz »

Leszek_B pisze: wt 15.kwie.2025 - 11:42 Widzę, że szum się zrobił... ale nikt nie odpowiada merytorycznie jak Norma EN 352-1 określa SNR i jak to się dopasowuje do hałasu otoczenia i na ile zgodnie z tą normą wystarczają słuchawki które producent deklaruje, że mają SNR 33 i woła za nie od 800,00 zł do 1200,00 zł. Wiem, że większości strzelców nie interesują szczegóły w tej materii, ale ja lubię wiedzieć za co płacę :)
Podałem Ci jak to policzyć no ale Ty koniecznie chcesz pracować na normie...

Jeśli chcesz wiedzieć jak do tego podchodzi norma to musisz zapytać kogoś kto na tej normie pracuje. Norma jest narzędziem takim samym jak pilnik czy dłuto. By z nią pracować wymaga to obycia z nią i "wprawy". Nie wystarczy ją przeczytać by ją poprawnie zinterpretować. Na tym forum nie ma takich ludzi więc proponuję zapytać o to w firmach wykonujących badania natężenia hałasu np. na zlecenie działów BHP.

Ja Ci chętnie opowiem o normie ISO 5817 bo na niej pracuje. ☺️
Leszek_B
Moja broń: brak

Post autor: Leszek_B »

OK nie ma co strzępić piór... to nie to Forum na takie dyskusje....Zamykam temat słuchawek....
Zostaje tylko temat wątku tj.
Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP - najlepiej w Siemianowicach Śląskich bo mam "perę metrów" do strzelnicy i warto by było udeptać tam wejście i możliwość strzelania z CP....
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Doinformowales sie czy ta strzelnica akceptuje cp? Czy jeski tak to wymaga jakis cudow typu prowqdzacego itd? Bo sa rozne, i normalne i niezbyt normalne.
Leszek_B

Podobno trzeba prowadzącego... ale nie będę im zawracał.... jak nie mam z czego strzelać...
Mam trochę teraz problemów przy remoncie domu, ale jak się obrobię to podjadę w godzinach strzelania to wypytam... Może jakiś myśliwy bawi się CP.... :)
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Colt Army 1860, naważka 1,2g Czecha, kula 454 odległość ok jednego metra - 57Db
Leszek_B

Irek M pisze: pn 28.kwie.2025 - 23:04 Colt Army 1860, naważka 1,2g Czecha, kula 454 odległość ok jednego metra - 57Db
Dzięki :)
No to ładne kwiatki... przy takiej głośności nie trzeba ochrony słuchu....
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Leszek_B pisze: wt 29.kwie.2025 - 09:16
Irek M pisze: pn 28.kwie.2025 - 23:04 Colt Army 1860, naważka 1,2g Czecha, kula 454 odległość ok jednego metra - 57Db
Dzięki :)
No to ładne kwiatki... przy takiej głośności nie trzeba ochrony słuchu....
I wiele osób nie stosuje. Cały czas próbowaliśmy to tłumaczyć. Ty nie słyszysz tak bardzo swoich wystrzałów jak kogoś obok.
ODPOWIEDZ