Witam chciałem spytać jak zgrywacie przyrządy celownicze typu diopter i muszka tunelowa bo kolega zakupił hawkena i dał mi postrzelać w dioperze widać cała muszkę razem z obwódką czy tak ma być mile widziane podpowiedzi i opinie urzytkowników diopera
po pierwszym strzelanku wydaje mi się ze dioper ma za duży otwór do patrzenia
mogę się mylić ale nie strzelałem wczesniej z diopera
przyządy celownice muszka tunelowa
-
- Bywalec
- Moja broń:
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Re: przyządy celownice muszka tunelowa
Kwestia wielkości otworu może być skompensowana nieco dostosowaniem odległości wzroku do dioptera. Im patrzysz przez niego bliżej tym naturalnie większy się wydaje jego otwór
-
- Bywalec
- Moja broń: proca
Inserty w muszce tunelowej zazwyczaj są wymienne i posiadają różne kształty, dobierane w/g własnego upodobania - jedni wolą słupki czy krzyżyki a inni kółka. Dobiera się je do wielkości celu i dystansu. Używam dioptera i muszki tunelowej od wielu lat i nie chce nic innego.
-
- Bywalec
- Moja broń:
czyli w dioperze ma być widać tarczę i muszkę tunelową pręcik tak to tak jak przypuszczałem za duży otwór w dioperze
-
- Bywalec
- Moja broń:
jakiej wielkości są otwory w dioperze , może ktoś się wie z kolegów
i czy taki diopter polecacie
https://saguaro-arms.com/product-pol-59 ... A-445.html
i czy taki diopter polecacie
https://saguaro-arms.com/product-pol-59 ... A-445.html
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
... i przestrzeń wokół muszki tunelowej też. Średnica otworów w diopterach - z tego co pamiętam - to 0,5 - 1,6mm, najczęściej 0,8 - 1,0, zależnie od wzroku i preferencji strzelca. Są też takie które mają kilka otworów o różnej średnicy (Hagley). Generalnie im mniejszy otwór tym mniej światła przepuszcza i gorzej się strzela przy słabszym oświetleniu.
Większe otwory od diopterów mają przeziernik a od nich jeszcze większe celowniki typu "ghost ring". Ale to inna bajka...
Diopter z linka jest upierdliwy jeśli chodzi o boczną regulację... Nie ma ona żadnej skali, że nie wspomnę o tym że by podnieść suwak trzeba odblokować tależyk i całość jeździ na boki rozregulowując się. Można boczny wysów po zablokowaniu zmierzyć suwmiarką ale jest to dość irytujące.
Większe otwory od diopterów mają przeziernik a od nich jeszcze większe celowniki typu "ghost ring". Ale to inna bajka...
Diopter z linka jest upierdliwy jeśli chodzi o boczną regulację... Nie ma ona żadnej skali, że nie wspomnę o tym że by podnieść suwak trzeba odblokować tależyk i całość jeździ na boki rozregulowując się. Można boczny wysów po zablokowaniu zmierzyć suwmiarką ale jest to dość irytujące.