Leszek_B pisze: pn 14.kwie.2025 - 01:00Poprostu źle liczysz.Irek M pisze: ndz 13.kwie.2025 - 22:42SNR 33 dB oznacza, że słuchawki tłumią wystrzał o 33 dB ( jeśli to dobrze zrozumiałem..ich mechaniczne elementy tyle dają rade zatrzymać ) No to skoro taki wystrzał ma 150 dB (minimalna z broni krótkiej) to minus 33 dB (SNR 33 - tłumienie samej konstrukcji mechanicznej słuchawek/ zatyczek) i to daje 117 dB, a to nadal nie jest mało.... Ot takie mam rozważanie...
A na rynku nie ma "mocniejszych" słuchawek bo zwyczajnie nie są potrzebne. W normach dotyczących natężenia hałasu podaje się jako wartość powyżej której należy stosować ochronę słuchu 85dB.
Pozdrawiam!
Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Re: Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP
Czarnowidz pisze: pn 14.kwie.2025 - 05:24Wszystko się zgadza po za po za tym że liczę poprawnie tylko dane mogę mieć nieprawidłowe...Leszek_B pisze: pn 14.kwie.2025 - 01:00Poprostu źle liczysz.Irek M pisze: ndz 13.kwie.2025 - 22:42SNR 33 dB oznacza, że słuchawki tłumią wystrzał o 33 dB ( jeśli to dobrze zrozumiałem..ich mechaniczne elementy tyle dają rade zatrzymać ) No to skoro taki wystrzał ma 150 dB (minimalna z broni krótkiej) to minus 33 dB (SNR 33 - tłumienie samej konstrukcji mechanicznej słuchawek/ zatyczek) i to daje 117 dB, a to nadal nie jest mało.... Ot takie mam rozważanie...
A na rynku nie ma "mocniejszych" słuchawek bo zwyczajnie nie są potrzebne. W normach dotyczących natężenia hałasu podaje się jako wartość powyżej której należy stosować ochronę słuchu 85dB.
Pozdrawiam!![]()
Cytat z artykułu: https://www.wiseworksafe.com/blog/view/ ... n-standard
Jak wybrać ochronę słuchu
Jeśli szukasz odpowiedniej ochrony słuchu, zwróć uwagę na oznaczenia EN 352. Certyfikat EN 352 gwarantuje, że zostały one przetestowane zgodnie z normami europejskimi, a zatem posiadają wszystkie właściwości wymagane do skutecznej i niezawodnej ochrony słuchu.
Zanim jednak podejmiesz decyzję, musisz obliczyć dzienne lub tygodniowe narażenie na hałas konkretnego pracownika, mierząc poziom hałasu każdego zadania, które musi wykonać, i ile czasu poświęca na zadanie. Można to zrobić za pomocą profesjonalnego miernika decybeli (miernika poziomu dźwięku).
Zarejestrowane poziomy hałasu można następnie wprowadzić do kalkulatora narażenia na hałas . Po obliczeniu dziennego lub tygodniowego narażenia pracownika na hałas należy obliczyć, jaki wskaźnik Single Number Rating (SNR) jest wymagany, aby zachować zgodność z przepisami The Control of Noise at Work Regulations 2005.
Każdy produkt ochrony słuchu będzie miał SNR, co pozwoli Ci porównać ochronę oferowaną przez różne produkty, aby móc podjąć najlepszą decyzję. Im wyższy poziom SNR, tym większą ochronę zapewnia produkt.
Poniżej przedstawiono współczynniki SNR wymagane do zachowania zgodności przy różnych poziomach hałasu:
Poziom hałasu, Minimalny współczynnik SNR, Idealny SNR, Maksymalny SNR
85 dB, 5, 9 – 14, 18
90 dB 10, 14 – 19, 23
95 dB 15, 19 – 24, 28
100 dB 20, 24 – 29, 33
105 dB 25, 29 – 34, 38
110 dB 30, 34 – 39, 43
Najlepiej byłoby, gdybyś szukał ochrony słuchu, która zmniejszy narażenie na hałas do 75-80 dB. Każdy produkt, który zmniejsza go poniżej 70 dB, jest uważany za „nadochronny” zgodnie z normą BS EN 458:2016 .
Na przykład ochronniki słuchu JSP Monaco na pałąku są zgodne z normą EN 352-1 i mają SNR wynoszący 36 dB, co czyni je idealnymi do miejsc pracy o wysokim poziomie hałasu wynoszącym 110 dB. Zatyczki do uszu JSP Soundstopper na pałąku są zgodne z normą EN 352-2 i mają SNR wynoszący 21 dB, co czyni je idealnymi do miejsc pracy o poziomie hałasu wynoszącym 95 dB.
Jak wybrać ochronę słuchu
Jeśli szukasz odpowiedniej ochrony słuchu, zwróć uwagę na oznaczenia EN 352. Certyfikat EN 352 gwarantuje, że zostały one przetestowane zgodnie z normami europejskimi, a zatem posiadają wszystkie właściwości wymagane do skutecznej i niezawodnej ochrony słuchu.
Zanim jednak podejmiesz decyzję, musisz obliczyć dzienne lub tygodniowe narażenie na hałas konkretnego pracownika, mierząc poziom hałasu każdego zadania, które musi wykonać, i ile czasu poświęca na zadanie. Można to zrobić za pomocą profesjonalnego miernika decybeli (miernika poziomu dźwięku).
Zarejestrowane poziomy hałasu można następnie wprowadzić do kalkulatora narażenia na hałas . Po obliczeniu dziennego lub tygodniowego narażenia pracownika na hałas należy obliczyć, jaki wskaźnik Single Number Rating (SNR) jest wymagany, aby zachować zgodność z przepisami The Control of Noise at Work Regulations 2005.
Każdy produkt ochrony słuchu będzie miał SNR, co pozwoli Ci porównać ochronę oferowaną przez różne produkty, aby móc podjąć najlepszą decyzję. Im wyższy poziom SNR, tym większą ochronę zapewnia produkt.
Poniżej przedstawiono współczynniki SNR wymagane do zachowania zgodności przy różnych poziomach hałasu:
Poziom hałasu, Minimalny współczynnik SNR, Idealny SNR, Maksymalny SNR
85 dB, 5, 9 – 14, 18
90 dB 10, 14 – 19, 23
95 dB 15, 19 – 24, 28
100 dB 20, 24 – 29, 33
105 dB 25, 29 – 34, 38
110 dB 30, 34 – 39, 43
Najlepiej byłoby, gdybyś szukał ochrony słuchu, która zmniejszy narażenie na hałas do 75-80 dB. Każdy produkt, który zmniejsza go poniżej 70 dB, jest uważany za „nadochronny” zgodnie z normą BS EN 458:2016 .
Na przykład ochronniki słuchu JSP Monaco na pałąku są zgodne z normą EN 352-1 i mają SNR wynoszący 36 dB, co czyni je idealnymi do miejsc pracy o wysokim poziomie hałasu wynoszącym 110 dB. Zatyczki do uszu JSP Soundstopper na pałąku są zgodne z normą EN 352-2 i mają SNR wynoszący 21 dB, co czyni je idealnymi do miejsc pracy o poziomie hałasu wynoszącym 95 dB.
Wszystkie ww. rozmyślania zaczęły się gdy podczas przeglądania forów strzeleckich napotkałem informacje o stosowaniu słuchawek ochronnych aktywnych wraz za zatyczkami jednorazowymi...
Musisz sie raczej zastanowic czy Ty w ogole mozesz na strzelnice isc bo ja uwazam ze to za trudne miejsce bedzie.
...scraab pisze: pn 14.kwie.2025 - 08:45 Musisz sie raczej zastanowic czy Ty w ogole mozesz na strzelnice isc bo ja uwazam ze to za trudne miejsce bedzie.

-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Robisz jeden kardynalny byłąd...
W swych obliczeniach zakładasz ze skala dB jest skalą liniową i dla tego stosujesz proste odejmowanie. Niestety skala dB jest skalą logarytmiczną i do równania trzeba wstawić podstawę logarytmu.
P. S. Ja również nie stosuję żadnych ochronników słuchu i podobnie jak Scraab bardziej przeszkadza mi huk wystrzałów dobiegający z sąsiedniego stanowiska.
Ale ja ostatnio bardzo mało strzelam...
W swych obliczeniach zakładasz ze skala dB jest skalą liniową i dla tego stosujesz proste odejmowanie. Niestety skala dB jest skalą logarytmiczną i do równania trzeba wstawić podstawę logarytmu.

P. S. Ja również nie stosuję żadnych ochronników słuchu i podobnie jak Scraab bardziej przeszkadza mi huk wystrzałów dobiegający z sąsiedniego stanowiska.
Ale ja ostatnio bardzo mało strzelam...

Zgadza sie-logarytmiczna skala poziomu hałasu sprawia że wystarczy kilka decybeli mniej a hałasu ubedzie połowa albo wiecej.Czarnowidz pisze: pn 14.kwie.2025 - 21:52 Robisz jeden kardynalny byłąd...
Ale ja ostatnio bardzo mało strzelam...![]()
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Tak matematyka z podstawówki, mruczący kot ma 25 dB, a odrzutowiec 125 dB. Czyli wystarczy 5 kotów i mamy hałas nie do zniesienia 

- szczupi26
- Bywalec
- Moja broń: Kilka sztuk
Kolego Leszku_B nie piszę złośliwie ani tym bardziej obraźliwie ale ......... wyprawiasz za dużo teoretycznych fikołków przed pierwszą wizytą na strzelnicy.
Okulary z marketu budowlanego, słuchawki też (taki pierwszy i użytkowany przeze mnie prawie 2 lata zestaw "ochronny" kosztował 19 zł) i jazda na podymić w praktyce i wtedy skonfrontujesz "obliczenia na sucho" z faktyczną sytuacją.
Okulary z marketu budowlanego, słuchawki też (taki pierwszy i użytkowany przeze mnie prawie 2 lata zestaw "ochronny" kosztował 19 zł) i jazda na podymić w praktyce i wtedy skonfrontujesz "obliczenia na sucho" z faktyczną sytuacją.
Widzę, że szum się zrobił... ale nikt nie odpowiada merytorycznie jak Norma EN 352-1 określa SNR i jak to się dopasowuje do hałasu otoczenia i na ile zgodnie z tą normą wystarczają słuchawki które producent deklaruje, że mają SNR 33 i woła za nie od 800,00 zł do 1200,00 zł. Wiem, że większości strzelców nie interesują szczegóły w tej materii, ale ja lubię wiedzieć za co płacę 

Bo nikogo to nie obchodziło i raczej obchodzic nie bedzie. Strzelnica to nie labolatorium, sa jeszcze w wielu strzelnicach za darmo do wynajecia słuchawki plus oxy i nawet centa nie stracisz a swój scisły słuch ochronisz. Wiec nie troluj, jak zbadasz fachowa aparaturą poziomy hałasu na roznych rodzajach strzelnic to zrópb tabelke i poczytamy z ciekawosciLeszek_B pisze: wt 15.kwie.2025 - 11:42 Widzę, że szum się zrobił... ale nikt nie odpowiada merytorycznie jak Norma EN 352-1 określa SNR i jak to się dopasowuje do hałasu otoczenia i na ile zgodnie z tą normą wystarczają słuchawki które producent deklaruje, że mają SNR 33 i woła za nie od 800,00 zł do 1200,00 zł. Wiem, że większości strzelców nie interesują szczegóły w tej materii, ale ja lubię wiedzieć za co płacę![]()

-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Ale coscie się tak czepili? Jeśli gość chce sobie kupić słuchawki za parę stów, to niech sobie kupi, w czym problem?
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Bo każe sobie porównywać normy, robić wykazy i opracowania. Jak chce niech kupuje, a nie zawraca głowę.
Nie my mu to sprzedajemy za takie duże pieniądze, niech o normy pyta sprzedawcę. Jak mu piszą że łuska z 9tki wystarczy to też trzeba normę unijną podać?
A najlepsze jest to że nie ma jeszcze broni i nie wie czy mu się to będzie podobać, pewnie na strzelnicy jeszcze nigdy nie był.
Nie my mu to sprzedajemy za takie duże pieniądze, niech o normy pyta sprzedawcę. Jak mu piszą że łuska z 9tki wystarczy to też trzeba normę unijną podać?
A najlepsze jest to że nie ma jeszcze broni i nie wie czy mu się to będzie podobać, pewnie na strzelnicy jeszcze nigdy nie był.
zbiho pisze: wt 15.kwie.2025 - 18:50 Bo każe sobie porównywać normy, robić wykazy i opracowania. Jak chce niech kupuje, a nie zawraca głowę.