Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP

podstawowe informacje
Leszek_B
Moja broń: brak

Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP

Post autor: Leszek_B »

Witam Wszystkich.
Zainteresowałem się bronią CP i przed zakupem potrzebuję sprawdzić swoją przydatność i czy mi będzie pasowało strzelanie z Remingtona 1858 ( myślę, że na tą chwilę inne mnie nie będą interesowały) gdzieś w okolicy Siemianowic Śląskich bo tu mieszkam więc może jak ktoś byłby tak uprzejmy... Wiadomo, że koszty materiałowe i strzelnice bym zapłacił bo tak wypada....
Co do mnie to dawne czasy strzelania w wojsku z KBK AK a krótkiej raczej mało.... oraz teoria CP, użytkowania Remingtona 1858 (raczej Army kal. 44 mnie ciekawi) oraz zachowanie na strzelnicy też jak by już zakodowane, a i pod kątem zawodów w Jaworznie dla tej broni....
Co potrzebuję na tą chwilę: Potrzebuję sprawdzić czy dam radę strzelać z tego w miarę skutecznie do tarczy (oczy już nie te same co kiedyś... i w rękach też już siły mniej...) ale kiedy jak nie teraz... więc może znalazł by ktoś trochę czasu ?
Dzięki i pozdrawiam Wszystkich :)
Leszek
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Re: Potrzebne przestrzelanie przed zakupem CP

Post autor: Ursus_c35 »

Jak byś był w okolicy Krakowa do służę pomocą :)
Leszek_B

Dzięki. Temat do przemyślenie, ale chyba muszę przetrzeć szlaki w śląskim u siebie na miejscu.... No chyba że masz Remingtona Desperado do którego się przymierzam to wtedy odległość by miała mniejsze znaczenie... :)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Niee , mam tylko piette w inoxie na ten czas
Leszek_B

Teraz przegryzam się przez ochronniki oczu i słuchu i okazuje się to temat całkiem nie banalny....
Sprawdziłem że moje okulary korekcyjne będą do strzelania mi niezbędne, a okulary balistyczne nie dadzą się założyć na tej wielkości okulary... więc jeśli... kupię broń to będę musiał dorobić wkładki korekcyjne do okularów balistycznych i będzie ok...
Co do ochronników słuchu... to właśnie SNR 32 dB dla zatyczek aktywnych / lub innych słuchawek oceniany jest jako bardzo dobry, ale jeśli strzał z broni CP to około 150 -170 dB to ten SNR wydaje się odrobinę za mały... No ale zapewne jeszcze za mało doczytałem w tej materii skoro większego SNR jeszcze nie znalazłem niż 32 dB...
Jak Wy w praktyce to odczuwacie ?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

O czym Ty piszesz? Masz swoje okulary to te uzywasz a ochronniki to moga byc stopery albo i zwykle sluchawki nauszne/douszne ja np nie uzywam wcale bo jestem przyzwyczajony do halasu.

Na strzelnicy bardziej przeszkadza huk kogos kto wali tuz obok mnie niz moj wlasny wydobywajacy sie z metr przede mną i idacy nie do tylu a do przodu. Jezeli strzelam sam to zero dyskomfortu z halasem.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Leszek, trochę zagalopowałeś się w tych rozważaniach o ochronie wzroku i słuchu. Jest tak jak napisał kolega scraab. Huk z cp jest dużo słabszy niż wystrzał z centralnego zapłonu - tu musisz mieć słuchawki - wystarczą zwykłe z marketu za parę zł.
Co do okularów - nie wiem co to są okulary balistyczne ale noszę korekcyjne -2 - czasem zakładam na nie najzwyklejsze również z marketów i zawsze dało się założyć jedne na drugie.
Leszek_B

Zapewne macie rację bo nie umiem znaleźć wartości dB dla broni CP, ale np. poniżej podaję wartości dla broni krótkiej...
Broń krótka; amunicja Lpeak [dB SPL]
Ruger GP 100; .357 Magnum 164.7dB
Colt Anaconda; .44 165.7dB
Smith&Wesson 686; .38 164dB
Glock 17; 9 mm 158dB
P83 Makarov; 9 mm 151.8 dB
CZ(VIS); 9 mm 153.7 dB
Parabellum, patt.94; 9 mm 155.7 dB
Pistolet sygnałowy, 26 mm 156.5 dB
to wartości znalezione tak na szybko w internecie w opracowaniach: Katedra Akustyki, Wydział Fizyki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza ul. Uniwersytetu Poznańskiego 2, 61-614 Poznań
Kiedyś bagatelizowałem takie informacje ale dziś technika poszła troszkę :) do przodu i jeśli można to warto to przemyśleć...
Irek M
Stary bywalec

A Ty dalej swoje...Co chcesz przemyśleć? Jeśli chcesz zrobić z tego doktorat to jak najbardziej, a jeśli nie chcesz to zwykłe "słuchawki" z marketu wystarczą. Jeśli będę strzelał w czwartek to sprawdzę ile konkretnie dB ma huk z colt 44 i czegoś z kalibru 70.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Irek M pisze: ndz 13.kwie.2025 - 09:49 A Ty dalej swoje...Co chcesz przemyśleć? Jeśli chcesz zrobić z tego doktorat to jak najbardziej, a jeśli nie chcesz to zwykłe "słuchawki" z marketu wystarczą. Jeśli będę strzelał w czwartek to sprawdzę ile konkretnie dB ma huk z colt 44 i czegoś z kalibru 70.
Sprawdz przy wylocie lufy i z pozycji głowy strzelca czyli z metr z tyu-obawiam sie ze wyniki beda dosc rózne :)
Awatar użytkownika
Mad Boar
Moja broń: Remington 8" .44, Derringer 3,0" .45

Post autor: Mad Boar »

Autorze wątku:
Jeśli chcesz przyjechać do Częstochowy i przymierzyć się do CP to chętnie Ci to umożliwię. Posiadam Remingtona 1858 8" Pietta w wersji Target.
Strzelnica na którą jeżdżę czynna jest od 14 do 22, ja przeważnie chodzę tam między 19 a 21 ( pracuję do 18).

Odnośnie ochronników słuchu - na początek kup zwykłe nauszniki antyhałasowe w markecie budowlanym.
Leszek_B

Ok Dzięki za zaproszenie.. po świętach powinienem już mieć aktywne słuchawki strzeleckie to postaram się przypomnieć i się umówimy :)
Leszek_B

Irek M pisze: ndz 13.kwie.2025 - 09:49 A Ty dalej swoje...Co chcesz przemyśleć? Jeśli chcesz zrobić z tego doktorat to jak najbardziej, a jeśli nie chcesz to zwykłe "słuchawki" z marketu wystarczą. Jeśli będę strzelał w czwartek to sprawdzę ile konkretnie dB ma huk z colt 44 i czegoś z kalibru 70.
Super i Dzięki za pomoc. To będzie kluczowa informacja przy zakupie słuchawek strzeleckich aktywnych :)
Irek M
Stary bywalec

Dlaczego nie chcesz uwierzyć, że bez tych pomiarów zwykłe z marketu za kilkanaście zł - albo jak chcesz zwykłe z Decathlon'a za 90zł wygłuszą idealnie najgłośniejszy wystrzał z centralnego zapłonu?
Leszek_B

Irek M pisze: ndz 13.kwie.2025 - 22:42 Dlaczego nie chcesz uwierzyć, że bez tych pomiarów zwykłe z marketu za kilkanaście zł - albo jak chcesz zwykłe z Decathlon'a za 90zł wygłuszą idealnie najgłośniejszy wystrzał z centralnego zapłonu?
Ale tu nic nie ma do wiary .. ja już wybrałem słuchawki i małymi kroczkami (mam remont kapitalny domu...) zbliżam się do kupna słuchawek/zatyczek aktywnych oraz rewolweru z osprzętem... ale właśnie przy okazji szukania co jest dobre na rynku zauważyłem rozbieżności w wartościach dB podczas strzału, a SNR markowych słuchawek np. SNR 33 dB oznacza, że słuchawki tłumią wystrzał o 33 dB ( jeśli to dobrze zrozumiałem..ich mechaniczne elementy tyle dają rade zatrzymać ) No to skoro taki wystrzał ma 150 dB (minimalna z broni krótkiej) to minus 33 dB (SNR 33 - tłumienie samej konstrukcji mechanicznej słuchawek/ zatyczek) i to daje 117 dB, a to nadal nie jest mało.... Ot takie mam rozważanie...
Natomiast na rynku nie znalazłem lepszych słuchawek/zatyczek aktywnych niż z SNR 33 dB więc takie kupię, a jak z praktyki wyjdzie, że to jest za mało to wymyślę coś lepiej.. :)
Pamiętam dawne czasy jak dużo strzelałem z KBK AK GN i za młodu jakoś mnie to nie ruszało... ale dziś już nie słyszę sygnału kontrolnego telewizora, który informuję o bezczynności i nadchodzącym wyłączeniu.. wiem, że taka funkcja jest, ale już po za moim zasięgiem...(oczywiście to nie tylko wina dawnego strzelanie baz ochrony słuchu...było tego więcej.. ) Dlatego wolę starać się zatrzymać sprawność słuchu na obecnym poziomie bo gorzej oznacza bardzo źle...
ODPOWIEDZ