https://www.passionmilitaria.com/t13499 ... 36#2272658
Na forum Francuskim jest ładnie opisany schemat
===Remington Rider ==Belt== Revolver==SA/DA==
-
- Moja broń: brak
-
Re: ===Remington Rider ==Belt== Revolver==SA/DA==
Patrząc na te zdjęcia i schemat to pierwsza różnica jaką widze w ramie to inne miejsce umiejscowienia sprężyny głównej , a po za nimi żadnej innej zmiany w konstrukcji
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
W Riderze sprężyna płaska ciągnie kurek z przodu w dół a w NMA 1858 pcha kurek z tyłu.
-
- Bywalec
Dowiedziałem się właśnie, że FB Radom zamierza w najbliższym czasie rozpocząć masową produkcję omawianego wyżej modelu Remingtona. Z pozakulisowych rozmów wiem też, że nadzór rusznikarski nad projektem objął niejaki Rusznik, który wszem i wobec orzekł, że wobec takiego uhonorowanie jego osoby przez zarząd FB Radom nie przyjmuje żadnych pieniędzy i rezygnuje z przysługującego mi wynagrodzenia za pracę przy rzeczonym projekcie ( chodzi o drobną kwotę 321 000 zł ) oraz w ogóle zrzeka się nieodwołalnie wynagrodzenia za wiedzę bronioznawczą dotycząca broni historycznej w ogóle. Przy okazji dowiedziałem się również,że cena takiego rewolweru nie będzie wyższa nad 800 zł, no może lekko plus, żeby każdy mógł zakupić, pierwsza partia ma liczyć coś koło 5 000 000 sztuk, wiadomo też, że rynek amerykański bacznie ów projekt obserwuje i zdaje się- takie wstępne deklaracje są z USA - że będzie w stanie wchłonąć co najmniej 3000 000 sztuk. Amerykańcy kolekcjonerzy w popłochu pozbywają się oryginalnych Remingtonów, ponieważ są odrapane, pordzewiałe i często klekoczą, miejsce tych prawdziwych złomów zajmie Remington z FB Radom. Tak więc wreszcie w temacie rodzimych remików coś drgnęło.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
historia na prymusa apriliusa
ale gratuluję pomysłowości bo ośmiałem się do łez 

-
Remington Rider Revolver
Remington made this pistol between 1863 and 1873. In that 10 year run 3000 to 5000 pistols were made. Those numbers may vary as the records are not fully available.
These guns had a 6.5 inch barrel, and were offered in .36 caliber percussion.
https://www.youtube.com/watch?v=yKjcAu013uk
Remington made this pistol between 1863 and 1873. In that 10 year run 3000 to 5000 pistols were made. Those numbers may vary as the records are not fully available.
These guns had a 6.5 inch barrel, and were offered in .36 caliber percussion.
https://www.youtube.com/watch?v=yKjcAu013uk