Maynard 1851 z Tarnowa

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
wojtek23305
Moja broń: brak

Re: Maynard 1851 z Tarnowa

Post autor: wojtek23305 »

Używasz do mycia chromu jakieś specyfiki ? woda z chłodziwem do tokarek ?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

ballistolu i chemii od producenta
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Taką uwage napisze dla tych co moze zechcą sobie nabyc strzelbe 12ga maynarda. Uzywac bede kapsow 6mm. Jakos lepiej to sie odbywa jak zaplon pewniejszy. Ale dziala tez na 4mm. Lusek z zaworkami od saguaro nie polecam. Te durne zaworki skutecznie utrudniają zaplon nawet z kapsow 6- skrzydelkowych! Poza tym ich srednica wewnetrzna jest dosc duza i wszystkie koszyczki, zatyczki filcowe, korkowe kartonowe sa za male- luzne. Trzeba rezac samemu. Luska ma 60mm dlugosci wiec za duzo tez tam prochu nie wejdzie. Ogolnie szkoda na to kasy. Plastykowe zwykle z przewierconą na 1.5mm splonką sa doskonale- zaklejam dziurke cenówkami i nic sie nie sypie a przepala kaps dobrze to.
wojtek23305

Post autor: wojtek23305 »

Kominek na 6mm dorabia Ci producent czy sam dopasujesz coś ? Jak producent napisz jaki koszt i czy musisz odsyłać sprzęt ?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Kupilem po prostu kominek najtanszy na saguaro. Producent dorobic moze i nie trzeba nic odsylac. Jedynie co to spolerowalem go by kapsy luzno wchodzily bo jest nieco nadwymiarowy.
Awatar użytkownika
RadekP
Bywalec
Moja broń: CP / PCP

Post autor: RadekP »

Na wstępie chciałem podziękować Koledze ursus_c35 za poświęcony czas i za to że pojechał ze mną do Pana Wacława oraz na strzelnicę po kupnie karabinka :-) Naprawdę mile spędzony czas z Nim jak i Panem Wacławem.
Tyle ile zobaczyłem oryginałów a nie replik to zobaczyłem pierwszy raz w życiu. Naprawdę szacun za wiedzę i kolekcję. Już wiem dlaczego Wacław jest oczerniany że nie robi historycznej broni tylko nowoczesną. Bo robi to lepiej niż Pedersoli. Jak ktoś mówi że Pan Wacław nie widział oryginalnej broni to raczej upadł na głowę albo ma jeża w dupie :-)
Kupiłem Mynarda w kalibrze .35. Lufa chromowana, piękna oksyda, bardzo dobrze działający wyrzutnik łusek. Nowy mechanizm spustowy. Karabinek ma dawać frajdę a nie żebym się nad nim spuszczał że coś może być nie historycznego. Po prostu mam to gdzieś :-) Na zawody zamiaru jeździć nie mam.
Karabin celny na 100m bo od razu pojechaliśmy na strzelnicę myśliwską. Jak na pierwszy raz i nie idealnie zrobioną amunicję jest ok.
Do tego kupiłem cały potrzebny zestaw z matrycami, łuskami, pociskami pełnopłaszczowymi.
Rozmawialiśmy w Wacławem przeszło 2 godziny.
Cena jak za tą jakość, śmiesznie niska w porównaniu do zachodnich produkcji.
Załączniki
IMG_7485.jpeg
IMG_7484.jpeg
IMG_7477.jpeg
IMG_7478.jpeg
IMG_7479.jpeg
IMG_7480.jpeg
IMG_7483.jpeg
IMG_7481.jpeg
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Radek niema za co cała przyjemność po mojej stronie :) Warunki do strzelania akurat nie najlepsze z uwagi na słabiutkie światło. Po prostu trafiłem w tarczę z uwagi na słabą widoczność i poskładaną z różnych serii amunicję. W planie mieliśmy jeszcze przystrzelić rewolwery ale zabrakło czasu i miejscówka akurat dzisiaj nie sprzyjała :) Miłej zabawy z nowym nabytkiem. Opisz też Sharpsa jak go już dostaniesz :)
Awatar użytkownika
RadekP
Bywalec

Ursus_c35 pisze: śr 09.kwie.2025 - 17:59 Radek niema za co cała przyjemność po mojej stronie :) Warunki do strzelania akurat nie najlepsze z uwagi na słabiutkie światło. Po prostu trafiłem w tarczę z uwagi na słabą widoczność i poskładaną z różnych serii amunicję. W planie mieliśmy jeszcze przystrzelić rewolwery ale zabrakło czasu i miejscówka akurat dzisiaj nie sprzyjała :) Miłej zabawy z nowym nabytkiem. Opisz też Sharpsa jak go już dostaniesz :)
Dokładnie a jeszcze dziękuję za gratisy :piwo: :?:
W końcu się poznaliśmy po 7 latach :-D
Na pewno jeszcze pojedziemy do Niedomic :piwo:

Ps.
Sharps dojdzie to także opiszę :-)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Niema za co :) Do zobaczenia na strzelnicy :) Może ja się kiedyś zbiorę do Ciebie albo Ty po drodze do mnie to pojedziemy do Bochni :) Strzelimy z Maynardów i Sharpsa a jak dobrze pójdzie to jeszcze test RSa sie dołoży tylko trzeba urlop już planować😂
Awatar użytkownika
RadekP
Bywalec

Ursus_c35 pisze: śr 09.kwie.2025 - 18:31 Niema za co :) Do zobaczenia na strzelnicy :) Może ja się kiedyś zbiorę do Ciebie albo Ty po drodze do mnie to pojedziemy do Bochni :) Strzelimy z Maynardów i Sharpsa a jak dobrze pójdzie to jeszcze test RSa sie dołoży tylko trzeba urlop już planować😂
Zapraszam zawsze :-)
Byle czas pozwolił to będziemy się razem bawić :-)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

:piwo:
alterjorge
Bywalec

Post autor: alterjorge »

Radek P napisał : " Tyle ile zobaczyłem oryginałów a nie replik to zobaczyłem pierwszy raz w życiu. Naprawdę szacun za wiedzę i kolekcję. Już wiem dlaczego Wacław jest oczerniany że nie robi historycznej broni tylko nowoczesną." I tu mam pytanie- czy dane mu było zobaczyć oryginał Maynarda, na podstawie którego W. Cichy wytwarza repliki ? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
RadekP
Bywalec

alterjorge pisze: śr 09.kwie.2025 - 20:48 Radek P napisał : " Tyle ile zobaczyłem oryginałów a nie replik to zobaczyłem pierwszy raz w życiu. Naprawdę szacun za wiedzę i kolekcję. Już wiem dlaczego Wacław jest oczerniany że nie robi historycznej broni tylko nowoczesną." I tu mam pytanie- czy dane mu było zobaczyć oryginał Maynarda, na podstawie którego W. Cichy wytwarza repliki ? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Tak, widziałem tego prawie bez gwintu :lol:
alterjorge
Bywalec

Post autor: alterjorge »

Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec