Reanimacja karabinku rewolwerowym Uberti Remington kal. .44
Reanimacja karabinku rewolwerowym Uberti Remington kal. .44
1.Mam takie pytanie czy ktoś posiada informację o parametrach lufy w karabinku rewolwerowym Uberti Remington kal. .44 lufa 18 cali. Interesuje mnie zwłaszcza:
- jaki jest kaliber czyli średnica lufy w tzw. "polach" a jaka średnica w tzw. "bruzdach"
- jaki jest skok gwintu w lufie
2.Mam uszkodzoną lufę i próbuje dokonań jej wymiany... Niestety wszyscy sprzedawcy twierdzą że lufa do tego karabinka jest niedostępna, Uberti nie udostępnia jej jako części zamiennej - proponują mi zakup nowego karabinka. Sprzedawcy nie chcą nawet podać parametrów jego lufy tłumacząc się że Uberti im nie odpowiada na takie pytania/nie udziela odpowiedzi na takie pytania. Co gorsza nigdzie nie idzie nawet kupić surówki do broni czarnoprochowej w kalibrze .44, no może w USA.... W związku z tym mam pytanie czy lufa w kalibrze .44 Rem by się nadała. Średnica lufy w polach to 10.59 mm, średnica w bruzdach to 19.90 mm a skok to 508 mm/20 cali/
Dzięki za każdą informację...
- jaki jest kaliber czyli średnica lufy w tzw. "polach" a jaka średnica w tzw. "bruzdach"
- jaki jest skok gwintu w lufie
2.Mam uszkodzoną lufę i próbuje dokonań jej wymiany... Niestety wszyscy sprzedawcy twierdzą że lufa do tego karabinka jest niedostępna, Uberti nie udostępnia jej jako części zamiennej - proponują mi zakup nowego karabinka. Sprzedawcy nie chcą nawet podać parametrów jego lufy tłumacząc się że Uberti im nie odpowiada na takie pytania/nie udziela odpowiedzi na takie pytania. Co gorsza nigdzie nie idzie nawet kupić surówki do broni czarnoprochowej w kalibrze .44, no może w USA.... W związku z tym mam pytanie czy lufa w kalibrze .44 Rem by się nadała. Średnica lufy w polach to 10.59 mm, średnica w bruzdach to 19.90 mm a skok to 508 mm/20 cali/
Dzięki za każdą informację...
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Re: Reanimacja karabinku rewolwerowym Uberti Remington kal. .44
Lufa tak czy siak za mały kaliber, popraw te wartości, bo nic nie pasuje, skok gwintu od biedy by był.
Jeszcze raz....
1.Poszukuję info o lufie zastosowanej w karabinku rewolwerowym Uberti a więc w replice - takiej jak ta - https://saguaro-arms.com/product-pol-40 ... -0120.html. Nie znam parametrów tej lufy, nawet Uberti ich nie podaje na swojej stronie - https://www.uberti-usa.com/black-powder ... rs?eid=273. Jest tam wyłącznie info o skoku - "Twist Rate - 1:18, LH"
2.Luf .44 czarnoprochowych brak - zarówno w tym kalibrze jak i długości. Jedyna dostępna surówka jest oznaczona .44 Rem. Oznaczenia parametrów lufy wzięte ze strony sklepu
- https://www.celowniki.cz/lufa-44-rem-ma ... dnica-30mm
Nie wiem czy jest za ciasna czy za szeroka gdyż nie znam parametrów tej zastosowanej przez Uberti.
1.Poszukuję info o lufie zastosowanej w karabinku rewolwerowym Uberti a więc w replice - takiej jak ta - https://saguaro-arms.com/product-pol-40 ... -0120.html. Nie znam parametrów tej lufy, nawet Uberti ich nie podaje na swojej stronie - https://www.uberti-usa.com/black-powder ... rs?eid=273. Jest tam wyłącznie info o skoku - "Twist Rate - 1:18, LH"
2.Luf .44 czarnoprochowych brak - zarówno w tym kalibrze jak i długości. Jedyna dostępna surówka jest oznaczona .44 Rem. Oznaczenia parametrów lufy wzięte ze strony sklepu
- https://www.celowniki.cz/lufa-44-rem-ma ... dnica-30mm
Nie wiem czy jest za ciasna czy za szeroka gdyż nie znam parametrów tej zastosowanej przez Uberti.
- zbiho
- Stary bywalec
Jeszcze raz, lufa o której piszesz ma za mały kaliber, .416" w polach i .429" w bruzdach. Czarnoprochowy kaliber 44 to około .449" w polach i .452" w bruzdach. Taki wymiar miałby nowoczesny kaliber 45. Takiej lufy musisz szukać.
Zmierzyłeś jaką średnicę mają komory w bębnie? Lufa w bruzdach powinna mieć właśnie taki wymiar plus .001 do .002", głębokość gwintu około .004".
Np. taka, https://www.wojoczek.com/pl/lufa-ardesa ... 5--600-mm/
Zmierzyłeś jaką średnicę mają komory w bębnie? Lufa w bruzdach powinna mieć właśnie taki wymiar plus .001 do .002", głębokość gwintu około .004".
Np. taka, https://www.wojoczek.com/pl/lufa-ardesa ... 5--600-mm/
Teraz wszystko jasne..., dziękuję za pomoc... Pomierzymy i poszukamy... może coś da się jeszcze zrobić...
Ps. Nie mam już możliwości edycji pierwszego postu...
Ps. Nie mam już możliwości edycji pierwszego postu...

Jeśli masz oryginalną lufę od repliki uberti i jesteś w stanie pomierzyć suwmiarką wszystkie parametry, tzn. średnicę lufy z bruzdami i bez, oraz gwint potrzebny do nakręcenia lufy, to może dałoby się to dorobić u rusznikarza albo tokarza. Tylko materiał na lufę musi być odpowiedni.
- zbiho
- Stary bywalec
Ciekawe kto mu zrobi gwint w lufie.
1.Jestem tokarzem i frezerem ze sporym zapleczem sprzętowym...
2.Karabinek dostałem w rozliczeniu, bez lufy... Mogę zrobić tylko pomiary bębna i szkieletu...
3.Dlatego pytam o wymiary jakie miała lufa od tej repliki... Gwint też bym zrobił tylko to już będzie nielegalne..., wole dokupić lufę/Uberti niestety nie ma/, albo pogadać z rusznikarzem/gadałem z dwoma, obaj chcą surówkę/.
2.Karabinek dostałem w rozliczeniu, bez lufy... Mogę zrobić tylko pomiary bębna i szkieletu...

3.Dlatego pytam o wymiary jakie miała lufa od tej repliki... Gwint też bym zrobił tylko to już będzie nielegalne..., wole dokupić lufę/Uberti niestety nie ma/, albo pogadać z rusznikarzem/gadałem z dwoma, obaj chcą surówkę/.
- zbiho
- Stary bywalec
No bo nikt gwintu w lufie w Polsce nie robi. A Ty na tokarce tez nie zrobisz.
Powiem tak... Na pewno nie będę robił gwintu bo to nielegalne i nieopłacalne finansowo...
Czy bym zrobił...., oczywiście... Przez lata dość dokładnie naoglądałem sie na YT starych/historycznych/ maszyny oraz samorodek zarówno do wiercenia jak i do gwintowania. To relatywnie proste maszyny, naprawiamy z ojcem hobbistycznie znacznie bardziej skomplikowane maszyny - tokarki, frezarki, wiertarki i co tam się jeszcze trafi- łącznie z ręcznym skrobaniem łóż i wyprowadzeniem geometrii maszyny.. Dodam niekompletne maszyny gdzie wiele części trzeba dorabiać "na oko" lub ze starych zdjęć. Jak człowiek trafi nawet niekompletna DTR-kę to płacze ze szczęścia. Jedyne czynniki jakie człowieka ograniczają to prawo/legalność/ oraz czas jaki trzeba poświęcić na dany projekt/odbudowa niektórych maszyn trwa po 2-3 lata/. To naprawdę masa roboty... Ten karabinek był w rozliczeniu jak się nie da to pójdzie na sprzedaż na części i po kłopocie albo na ścianę z drewnianą lufą -
ta opcja pasuje mi najbardziej

Czy bym zrobił...., oczywiście... Przez lata dość dokładnie naoglądałem sie na YT starych/historycznych/ maszyny oraz samorodek zarówno do wiercenia jak i do gwintowania. To relatywnie proste maszyny, naprawiamy z ojcem hobbistycznie znacznie bardziej skomplikowane maszyny - tokarki, frezarki, wiertarki i co tam się jeszcze trafi- łącznie z ręcznym skrobaniem łóż i wyprowadzeniem geometrii maszyny.. Dodam niekompletne maszyny gdzie wiele części trzeba dorabiać "na oko" lub ze starych zdjęć. Jak człowiek trafi nawet niekompletna DTR-kę to płacze ze szczęścia. Jedyne czynniki jakie człowieka ograniczają to prawo/legalność/ oraz czas jaki trzeba poświęcić na dany projekt/odbudowa niektórych maszyn trwa po 2-3 lata/. To naprawdę masa roboty... Ten karabinek był w rozliczeniu jak się nie da to pójdzie na sprzedaż na części i po kłopocie albo na ścianę z drewnianą lufą -
ta opcja pasuje mi najbardziej

W najgorszym wypadku wkręcisz lufę 8" - chyba łatwiej dostać.
Dokładnie tak..., też już o tym myślałem jako o awaryjnym rozwiązaniu... Znalazłem w sprzedaży 8 calowe lufy od Remingtona, choć jest to mało atrakcyjne cenowo 
Wyjdzie po złożeniu mikro-karabinek rewolwerowy... Ale lepiej by było mieś dwie lufy i to wcale nie 18 cali tylko bliższą oryginałowi

Wyjdzie po złożeniu mikro-karabinek rewolwerowy... Ale lepiej by było mieś dwie lufy i to wcale nie 18 cali tylko bliższą oryginałowi

Kup surówke o właściwym kalibrze i bedziesz ja musiał dopasowac do szkieletu, mozesz u rusznikarza zamówić tez beben jezeli bys chciał ów kaliber sobie zmienic. Mozliwosci troche jest i sa ludzie co sie tym legalnie zajmują ale czy to opłacalne to nie wiem. Mozesz tez kupic sobie jakiegos zajechanego 8calowca z dobrą lufą i zrobic króciaka z kolbą 

Wydaje mi się, że samą 8 calową lufę też można kupić do Uberti. Pytanie czy da się bez problemów zamontować w karabinku.
Nie pamietam zeby sie tam specjalnie roznila. Jal da sie 8calu to i pewnoe 18 kupic. Tylko czy to warte zachodu?