Dzień dobry Wszystkim

podstawowe informacje
ODPOWIEDZ
Grzechu75
Moja broń: brak

Dzień dobry Wszystkim

Post autor: Grzechu75 »

Chciałem się przywitać. Kilka słów o mnie już nie młody ale jeszcze sprawny. Żywo zainteresowany tematem broni palnej. Mały zakład rzemieślniczy z branży metalowej.
Bardzo proszę wybaczyć mi nieudolność w poruszaniu się po forum. Czarny proch jest to dla mnie ,,Czarna magia,, Jednak sytuacje życiowe spowodowały że niejako zawodowo muszę no i chcę się tym zająć. Piszę więc u źródła. Mam na zaliczenie pracy dyplomowej wykonać pistolet pojedynkowy z zamkiem skałkowym i potrzebuję jakiś projekt 1:1. Z racji że mam już parę wiosen to nie najlepiej idzie mi znalezienie tego w necie a i z obcymi językami jest mi nie po drodze. Za moich czasów uczyliśmy się tylko jedynie słusznego....
Proszę szanowne grono kolegów o pomoc. Może ktoś ma takowy plan ja jestem techniczny i jak mam narysowane i z wymiarowane to zrobię:)
MUSZĘ jeszcze uprzedzić lawinę ostrzeżeń że to nie legalne. W moim przypadku jest to całkowicie legalne a projekt będzie realizowany w ramach szkolenia instytucji koncesjonowanej tak że lega artis zachowane.
Bardzo proszę o pomoc.

Jak będą problemy z obróbkę elektrochemiczną to i ja chętnie pomogę bo mam 30 lat doświadczenia w tej branży.
Z poważaniem Grzegorz
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Re: Dzień dobry Wszystkim

Post autor: zbiho »

Zamek tez masz sam zrobic? To moze lepiej jakis taki pistolet zdobadz i pomierz sam. Te epokowe rysunki to raczej pogladowe sa i wymiarow tam nie ma.
Grzechu75

Wszystko musi być wykonane własnoręcznie od lufy po kolbę i skrzynkę oraz narzędzia do obsługi.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Tak jak Kolega Zbyszek radzi chyba najpepiej zakupić i pomierzyć :( Tu masz linka do pistoletu za 1400zł o ile jeszcze jest aktualny

https://www.netgun.pl/bron-czarnoprocho ... soli-cal44

Gdybyś miał zrobić rewolwer to mam akurat pare modeli CAD to bym Cię podratował ale pistoletu ani jednego …
Grzechu75

Dziękuję. Za nim kupię to może jeszcze ktoś na coś wpadnie. Nie mniej dziękuję.
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec

To i tak masz dobrze, bo gwintu w lufie nie musisz robic, a to byloby najtrudniejsze.
Grzechu75

Ano tak. kupiłem wiertło lufowe 12,2 i materiał w drodze. po niedzieli spróbuję nawiercić, rozwiercić i przehonować. Kaliber będzie słuszny 50 tka Nie wiem czy nie boję się na wyrost tej mechaniki ale tak jak pisałem 0 wiedzy CP.
ech zachciało się na stare lata.......:)
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec

Mechanika w pistolecie skalkowym jest na poziomie XVI wieku. Wiec mlotek, pilnik wiertarka i wszystko da sie zrobic.
ODPOWIEDZ