Dobór kul i pocisków do rewolweru .44

Robert007
Moja broń: Remington 1858

Re: Dobór kul i pocisków do rewolweru .44

Post autor: Robert007 »

Ci włosi to graja troche z życiem strzelców co zakupili ich repliki. Spręzyna dwupalczasta. Bardzo ważna częsc broni. Nie powinna pękać nagminnie. Pal licho jak pęknie i najczęsciej pęka krótszy palec ten od blokady bebna. Jak peknie długi palec co trzyma spust to po naciagnięciu kurka ten opadnie z całą siła niespodziewanie i strzał w stope gotowy jak ktos trzyma rewolwer w taki sposób podczas napinania kurka. To powinna byc stal sprężynowa wysokiej jakosci a nie blacha z puszek użyta na wielce skomplikowaną w budowie spręzyne dwupalczastą .Zawodna blaszka i niebezpieczna. Warto od razu wymienic i zrobic z jakiegos drutu sprężynowego własną DIY aby ratować stopę 😉. Wychodzi że aby strzelac bezpiecznie trzeba poprawiac producenta. O działaniu mechanizmów i zacieciach juz nie wspominam .
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

A mnie nie pytaj czemu tak robią ale logika i masa wystrzelonych pociskow u mnie wyjasnily sytuacje tak jak opisalem.
Odpowiedz sobie na pytania:
- Dlaczego rewolwer z mniejszą srednicą komory strzela celnie?
- Dlaczego pociski z takiego rewolweru mają dokładnie odbity gwint o takiej samej glebokosci jak glebokośc bruzd?
- Jak zachowuje sie miekki olow gdy dostanie kopa od explodujacej nawazki?
- Dlaczego zlapany pocisk nawet w miekki żel jest gorący? ( nie od prochu)
Mysle ze jak sam sobie sprawdzisz te odpowiedzi i potem ich pochodne to bedziesz mial odpowiedz ostateczną.
Wojtek_E
Moja broń: brak

Post autor: Wojtek_E »

Dodam jeszcze jedno pytanie
- gdzie się przemieszcza ołów wypchnięty przez pola gwintu?
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

Tak jak przy orce, do bruzdy.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Ja bym to bardziej porównał do spychacza. :)
Pociski mają rowki smarownicze. Ołów wyciśnięty przez gwint przemieszcza się w te rowki. Jeśli strzela się kulą to jest wyciskany do jej tylnej części. Na przejściu z powierzchni która była prowadzona w gwincie na tylną cześć kuli widać wyraźnie wypływkę. Wypływka jest wyraźnie większa za rowkami naciętymi na pocisku przez pola gwintu. To jest właśnie ten ołów wypchnięty przez gwint.
Robert007
Moja broń: Remington 1858

Post autor: Robert007 »

Dobrze byloby zrobic pomiary prędkośći wystrzelonych pocisków. W przypadku remingtona pietta rozmiary komór 447 vs 451. Ciekawe co by wykazał chrono ? Łatwo jest rozwiercic komory ( nie polecam , nie namawiam , nie znam się ) rozwiertakiem recznym nastawnym. Nie nastawiac rozwiertaka na rozmiar 450 lub 451 od razu. Tylko małymi kroczkami.Rozwiertak trzeba skrócic od dołu. Obciąć śrubę. Rozwiercic do ok 1/3 komory. Inaczej sie nie da takim narzędziem. Jak ktos nie ma dobrej suwmiarki czy innych czujników mozna użyc przymiaru czyli przecisnietego pocisku conical 450 przez lufę. Nie polecam , nie namawiam , sam oczywiscie nie rozwiercałem. To tylko teoria jakby co.I po wszystkim plus polerka reszty mamy premium remika. I zmiana spręzyny dwupalczastej na taka z drutu sprężynowego aby bylo super premium de lux😊 . Może byc 1 mm lub 1,2 mm spręzyna . Bardzo duża zmiana kultury pracy mechanizmów ( odczucia subiektywne). Jak sprzedaja zestawy do wykonczenia to czemu samemu nie wykonczyć jak należy.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Byly juz takie pomiary i nic ciekawego nie wykazaly. Temat po prostu jest stratą czasu.
pidey
Bywalec
Moja broń: proca

Post autor: pidey »

Prędkości i energię można sobie w d.pę wsadzić jak nie ma skupienia i powtarzalności.
Kanonier
Moja broń: brak

Post autor: Kanonier »

Chyba że używasz broni do obrony, to wtedy już nie.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Kanonier pisze: śr 01.sty.2025 - 02:09 Chyba że używasz broni do obrony, to wtedy już nie.
Chyba nie do tego celu kupiłeś lub chcesz kupić?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Irek M pisze: śr 01.sty.2025 - 12:14
Kanonier pisze: śr 01.sty.2025 - 02:09 Chyba że używasz broni do obrony, to wtedy już nie.
A co w tym dziwnego ze ktos chce używać BRONI do OBRONY?
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

scraab pisze: śr 01.sty.2025 - 18:06
Bo do OBRONY trza używać BRONY.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

scraab pisze: śr 01.sty.2025 - 18:06
Broni CP????? Potem mamy takie zdarzenia z tą bronią, przez które możemy mieć problemy - my entuzjaści. By się bronić bronią przechodzimy szkolenie...
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Rozumiem ze jestes entuzjastą dziurawienia kartek. Niestety calkowicie sie wam pomylily narzedzia. Kartki sobie dziuraw kijkiem a ja bedac w stanie zagrozenia odstrzele leb typowi co mnie atakuje tym co mam pod reką- nie wazne czy to bedzie cz p07 czy derringer great gun czy remington. Do tego sluzy BROŃ żeby sie nią BRONIC!

Brony Zbyszku sa na wsi. Ja z miasta.
Tu gdzie mieszkam w Republice Czeskiej taki derringer jest sorzedawany jako bron do ochrony wlasnej nie wymagajaca pozwolenia- a nie do dekorowania pomieszczen.

Tymczasem w aktywnym temacie " kolejny debil " umiescilem nowy wpis ktory dotyczy znow mundurowego :)
ODPOWIEDZ