Ile prochu, ile przybitki
Re: Ile prochu, ile przybitki
jeszcze jednio....rozumiem, ze przy 18gr prochu równiez moge 30gr kaszki? nie bedzie problemu?
-
- Bywalec
- Moja broń: Niezawodna
Do rewolweru Remington .45 sypie 18 grs. prochu szwajcarskiego nr 2 (pełna miarka od prochownicy z oznaczeniem 18 grs.) dodatkowo pełną miarkę kaszki z oznaczeniem 22 grs. Do tego kula 454 i mamy pełną komorę
Czyli gdybyś wsypał wszystko objętościowo to razem powinno wyjść 40 grs. wykorzystując Miarki. (Objętościowo ) 

właśnie odebrałem prochownicę, chciałem poszukać informacji, jak ją używać i znalazłem informację o tym, że nie zaleca a wrecz zabrania używania się jej na strzelnicy... no i zonk....zastanawiam się, czy oddać i kupuć fiolki Eppendorf ?
-
- Bywalec
- Moja broń: Niezawodna
Jeśli chcesz strzelać na zawodach to proch musi być w fiolkach.
Ale kaszkę możesz już sypać z prochownicy, nie musisz korzystać z fiolek.
Zgłaszając wcześniej sędziemu że z prochownicy będziesz sypał kaszkę nie proch.
Jest to dosyć wygodne.
Ale kaszkę możesz już sypać z prochownicy, nie musisz korzystać z fiolek.
Zgłaszając wcześniej sędziemu że z prochownicy będziesz sypał kaszkę nie proch.
Jest to dosyć wygodne.
nie sądzę, że będę brał udział w zawodach, naczytałem się odnośnie bezpieczeństwa. Nie będę polemizować, nie mam doświadczenia, uczę się. Oddałem prochownicę i kupiłem miarki
-
- Bywalec
- Moja broń: proca
Jeżeli chcesz uzywać miarki 18gr prochu to musisz odpowiednio o 4gr dać mniej kaszy. Testowałem kiedyś pojemność komory w moim remiku i wyszło 45gr i na to kula siada równo do krawędzi. Proch trochę inaczej się kompresuje niż kasza to też musisz do tego sam dojść. Istotne jest jedno - kula musi być osadzona nie głębiej jak 1mm od górnej krawędzi bębna jeżeli zależy Ci na powtarzalności strzałów i celności.manieksl pisze: pt 02.sie.2024 - 14:26 jeszcze jednio....rozumiem, ze przy 18gr prochu równiez moge 30gr kaszki? nie bedzie problemu?
dziękuję. Zadałem jeszcze jedno pytanie na w innym wątku ale nie dostalem odpowiedzi: czy odsprzedaż prochu przez osoby prywatne jest legalne? I czy w sklepie można kupić proch mniejszej wagi niż 1 kg? Na początek nie potrzebuję tyle....kupuję zestaw 100 kul, 100 kapiszonów i...chciałbym też w miarę odmierzony proch na tyle strzałów, nie potrzebuję od razu kupowania całego kilograma
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Choćbyś pytał na stu forach to nikt nie odpowie że może sprzedać. Dostałeś odpowiedż, że możesz dostać za piwo.
a ktoś z Poznania chciałby piwo?
Gdzie mogę kupić proch w Krakowie? Potrzebuje do Remington 1858 44, jutro wybieram się do Krakowa abyzlozyc dokumenty o EKBP, A może gdzieś w okolicach Krakowa lub Tarnowa ktoś mógłby odstąpić trochę?
- Mad Boar
- Moja broń: Remington 8" .44, Derringer 3,0" .45
Pojedź do Ostravy do Czech i kup od razu więcej na zapas
Ja planuję jechać zaraz po Nowym Roku.