Proch ZS3?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
franek2025
Moja broń: Remington 1858

Proch ZS3?

Post autor: franek2025 »

Witam czy mogę używać prochu przeznaczonego do karabinów (Złoty Stok nr3, czerwone opakowanie) do rewolweru Remington/Pietta 1858? Jestem tu nowy, z góry dzięki:)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Re: Proch ZS3?

Post autor: Ursus_c35 »

Ostatnio strzelałem szwajcarem 2FG w remingtonie i w kwestii odczucia totalnie żadnej różnicy na tle 3FG. Prawdę powiedziały by dopiero pomiary(zapewne mniejsze prędkości i energie) ale gdybym miał ocenić to organoleptycznie to ku mojemu zdziwieniu "efekty" nie do rozróżnienia a nie tego się spodziewałem ... :D
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

zalezy od nawazki, jezeli byly na tyle male ze proch zdazyl sie wypalic, to roznicy zadnej nie bedzie.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

gram za gram :) fakt ...
pidey
Bywalec
Moja broń: proca

Post autor: pidey »

Jeden "znafca" powie tak a drugi "znafca" powie nie :P - A ja Ci powiem w ten sposób - NIKT nie powie Ci precyzyjnie, że syp ZS3 tyle a tyle i będzie OK :; Do broni CP krótkiej czyli rewolwery, pistolety i broń małokalibrowa poniżej .40 powinno się stosować proch drobny o granulacji 3F (ZS2, CH2, Vesuvit LC). Możesz sypać ZS3 i nawet ZS4 ale to nie jest dedykowany do broni krótkiej i małokalibrowej. Jakie różnice w strzelaniu? dla laika i newbie? ŻADNA - nie jest w stanie na początku celnie i powtarzalnie trafiać w cel. Wraz z doświadczeniem jeśli jest spostrzegawczy i potrafi wyciągać poprawne wnioski zauważy, że pewne naważki dla danego typu lufy i kuli/pocisku dają lepsze lub gorsze skupienie strzałów a te czy tamte granulacje są w ogóle nie do przyjęcia.
Dla czego drobny proch a nie gruby to już wyższa szkoła dla doświadczonych i na początek niech Ci wystarczy, że musi być proch drobny i już.
Ile tego prochu to zależy czy chcesz strzelać sportowo, rekreacyjnie czy dla fanu.
alterjorge
Bywalec
Moja broń: brak

Post autor: alterjorge »

Warto przygotować sobie notatnik strzelecki i zapisywać co i w jakiej naważce daje takie czy inne wyniki. Bo bez tego się może pomieszać. Co do prochów to autor posta powyżej ma całkowitą rację. Sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać. W środowisku czarnoprochowym co parę lat- podobnie jak w psychologii- zmienia się nastawienie do takiego czy innego prochu. Był czas, że tylko ZS 2 i 3, wcześniej CH2 sypano do wszystkiego, teraz znowu powrót do prochów grubych. Najlepiej sprawdzać, sam swego czasu najlepsze wyniku z kalibru 54 osiągałem na prochu CH2 w naważce 35 greinów, generalnie najchętniej używam tego prochu do wszystkich kalibrów, oczywiście w najróżniejszych konfiguracjach naważek. Do rewolweru grubego prochu bym jednak nie sypał.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

alterjorge pisze: wt 05.lis.2024 - 19:08 Warto przygotować sobie notatnik strzelecki i zapisywać co i w jakiej naważce daje takie czy inne wyniki. Bo bez tego się może pomieszać.
Święte słowa. Ja już ładnych parę lat temu nauczyłem się że po zakupie nowego strzeladła pierwsze co to kupuję solidny, szyty zeszyt-notatnik w twardej oprawie. Potem intensywne testy na strzelnicy i robienie notatek. Jest sporo zmiennych do zapamiętania a pamięć bywa zawodna. Papier nie zapomina...

Te notatki też mogą być świetnym punktem wyjścia dla nowego właściciela broni jeśli zdecydujemy się kiedyś ją sprzedać.
pidey
Bywalec
Moja broń: proca

Post autor: pidey »

Czarnowidz pisze: czw 07.lis.2024 - 19:47
alterjorge pisze: wt 05.lis.2024 - 19:08 Warto przygotować sobie notatnik strzelecki i zapisywać co i w jakiej naważce daje takie czy inne wyniki. Bo bez tego się może pomieszać.
Święte słowa. Ja już ładnych parę lat temu nauczyłem się że po zakupie nowego strzeladła pierwsze co to kupuję solidny, szyty zeszyt-notatnik w twardej oprawie. Potem intensywne testy na strzelnicy i robienie notatek. Jest sporo zmiennych do zapamiętania a pamięć bywa zawodna. Papier nie zapomina...

Te notatki też mogą być świetnym punktem wyjścia dla nowego właściciela broni jeśli zdecydujemy się kiedyś ją sprzedać.
Może to być bardzo cenna wartość dodana dla kupującego :)
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

To juz wyzszy level zaczadzenia dymem z taniego prochu zeby prowadzic zeszyt broni 😂
Piter22
Moja broń: Remington 1858 44 Pietta

Post autor: Piter22 »

Gdzie mogę kupić proch w Krakowie? Potrzebuje do Remington 1858 44, jutro wybieram się do Krakowa abyzlozyc dokumenty o EKBP, A może gdzieś w okolicach Krakowa lub Tarnowa ktoś mógłby odstąpić trochę?
ODPOWIEDZ