Witam,
proszę o pomoc w wyborze jakiejś niedrogiej lunety do tarczy. Interesuje mnie w cenie do ok 500zl (w uzasadnionych przypadkach, jestem w stanie niewiele więcej dopłacić). Interesuje mnie coś niezbyt dużego, co mogę włożyć do pokrowca na karabin, lub do niego przypiąć. Nie jestem mobilny, więc całe "oprzyrządowanie" musi mi się mieścić w jednej torbie. Z racji tego, że zakup będzie realizowany przez internet, nie mam zbytnio możliwości sprawdzania lunet, sugeruję się jedynie opiniami. A te są różne. Aktualnie, z tych tańszych, które zbierają w miarę pozytywne komentarze, jednym z modeli jest:
https://allegro.pl/oferta/monokular-lun ... 6453343534
Nie zamierzam obserwować ptaków, przyrody księżyca, więc komentarze negatywne, które opisują użycie jej w tym celu pomijam. Nie interesuje mnie zbytnio negatywne komentarze typu: zła jakość na obrzeżach, obraz zbyt ciemny na obrzeżach itp - interesuje mnie tylko koncentracja na tarczy strzeleckie w odległości 50 i 100 metrów.
Proszę o wsparcie
Luneta obserwacyjna
Re: Luneta obserwacyjna
Mam tego typu ale z Lidla więc o połowę tańszą. Z 50m przestrzeliny w czarnym będziesz widział bardzo dobrze. Na 100m też da radę ale już nie tak wyraźnie. Chyba, że ta z Twego linku ma lepsze szkła.
niby ma szkła bak4...
- f@za
- Moja broń: wiatrem pędzone
Podobnej lunety używałem do sprawdzania przestrzelin wiatrówkowych. 50m OK, dalej już niekoniecznie. Powiększenie przy którym coś widać to max x40. Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to poszukaj jakiejś starszej optyki radzieckiej lub PZO.