Elaboracja i wyrabianie prochu

Wycior
VIP
Moja broń: CP i ostry jęzor

Re: Elaboracja i wyrabianie prochu

Post autor: Wycior »

Tak, gość z YT jest bardzo kompetentny i wykłada "kawę na ławę". Spróbujcie to powtórzyć "własnymi ręcami". Dowiecie się o czym gość nie wspomniał i ile znaczy osobista, gruntowna wiedza oraz praktyczne doświadczenie, które gość z YT niewątpliwie posiada.

Bardzo cenię Twoją opinię, Czarnowidzu. Obserwowałem jednak wielokrotnie jak napaleni amatorzy kompletnie partaczyli robotę i niszczyli cenne przedmioty, wypełniając dokładnie i ufnie recepty z YT. Bynajmniej nie dlatego że te receptury były złe. Trudno jest bowiem przekazać nowicjuszowi w krótkim filmiku kompleksową, praktyczną, zbieraną latami wiedzę. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Kolego Alterjorge, Kolega Czarnowidz nie wytworzy bo nie ma koncesji na produkcję i handel materiałami wybuchowymi.

Możesz napisać do Kolegi Jake'a. On mieszka w Stanach i może produkować w domu. Może Ci wyśle... Tylko nie wiem czy przypadkiem na import materiałów wybuchowych nie trzeba koncesji...

Wiesz Wyciorze, Jake z kanału Everyfine Black Powder inspirował się materiałami B. Gibbonsa i wielokrotnie to powtarzał. Co do szegółów też się zgadzam. Jednak chemia to nauka ścisła. Jeśli Pan "A" przeprowadził jakiś proces w pewien sposób to jeśli Pan "B" przeprowadzi proces w identyczny sposób to i efekt finalny uzyska identyczny. Tematem dyskusji nie jest to co się stanie jeśli dokonamy takich czy innych odstępstw. Tematem jest odpowiedź czy się da. To co może pójść nie tak w czasie wytwarzania prochu czarnego to temat na osobną i o wiele dłuższą rozmowę (a jak uczy program "Usterka" zepsuć da się wszystko) . Ja jestem przekonany że w warsztatowych warunkach da się przeprowadzić proces który pokazał na swoim kanale Jake z kanału EBP.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Wycior pisze: śr 23.paź.2024 - 09:28
scraab pisze: śr 23.paź.2024 - 07:47 [...] Proch da sie w domu zrobic i to nie gorszy od zlotego stoku.
Nie, nie da się, chyba ze ma się ekspercką wiedzę i lata praktycznych doświadczeń Bretta Gibbonsa. Zanim zaczniesz fantazjować i wypisywać głupoty może byś coś poczytał?

viewtopic.php?t=7153
Malo wiesz wyciorku.
Koszt zrobienia kilograma ok 30zl :) I ma lepsze wlasciwosci od smolastwgo ZS. Robione, sprawdzone, mierzone :)
Nie trzeba tu zadnej experckiej wiedzy bo nawet na necie pelno podobnych przepisow.
pinc6x6
Moja broń: AEA Zeus 72

Post autor: pinc6x6 »

Czarnowidz pisze: śr 23.paź.2024 - 14:37 Kolego Alterjorge, Kolega Czarnowidz nie wytworzy bo nie ma koncesji na produkcję i handel materiałami wybuchowymi.

Możesz napisać do Kolegi Jake'a. On mieszka w Stanach i może produkować w domu. Może Ci wyśle... Tylko nie wiem czy przypadkiem na import materiałów wybuchowych nie trzeba koncesji...

Wiesz Wyciorze, Jake z kanału Everyfine Black Powder inspirował się materiałami B. Gibbonsa i wielokrotnie to powtarzał. Co do szegółów też się zgadzam. Jednak chemia to nauka ścisła. Jeśli Pan "A" przeprowadził jakiś proces w pewien sposób to jeśli Pan "B" przeprowadzi proces w identyczny sposób to i efekt finalny uzyska identyczny. Tematem dyskusji nie jest to co się stanie jeśli dokonamy takich czy innych odstępstw. Tematem jest odpowiedź czy się da. To co może pójść nie tak w czasie wytwarzania prochu czarnego to temat na osobną i o wiele dłuższą rozmowę (a jak uczy program "Usterka" zepsuć da się wszystko) . Ja jestem przekonany że w warsztatowych warunkach da się przeprowadzić proces który pokazał na swoim kanale Jake z kanału EBP.
Też mnie zainspirował ten kanał i dlatego zadałem pytanie o Dziki Zachód no bo chyba spektrometrów tam nie mieli😉 Jake powtarza parę razy zasady których należy przestrzegać a jeżeli będziemy skrupulatnie to robić sądzę ,że problemu nie będzie.
pidey
Bywalec
Moja broń: proca

Post autor: pidey »

Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

pidey pisze: czw 24.paź.2024 - 15:45 Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
O, tego jestem niezmiernie ciekaw. Wyjaśnij proszę dlaczego tego nie da się uzyskać w "domowych" warunkach? Jaki to proces jest wykonywany w warunkach fabrycznych którego nie da się powtórzyć w warunkach warsztatowych?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

pidey pisze: czw 24.paź.2024 - 15:45 Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
Czy ja niewyraznie napisalem? Zrobilismy z dobrej jakosc kupionych w sklepie komponentow domowej produkcji proszek o lepszych parametrach niz zloty stok. Proces trwa kilka tygodni bo sobie musi w trakcie dobrze podeschnac. Nie bede tu pisal gotowej recepty ale po zrobieniu i przetestowaniu bylem bardzo mile zaskoczony.
pinc6x6

Suszyć można w lodówce wykorzystując granulat higroskopijny (sądzę że to przyspieszy proces)
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Mozliwe, zalezy komu sie spieszy czy tez nie.
pinc6x6

scraab pisze: czw 24.paź.2024 - 22:53 Mozliwe, zalezy komu sie spieszy czy tez nie.
Raczej myślę o tym jako o rutynie.
smith
Bywalec
Moja broń: brak

Post autor: smith »

Art 171§ 1. "Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

To jak by ktoś nie wiedział czego się czepia lewacki prokurator. W razie co jak by co :lol:
pinc6x6

I dlatego kupiłem sobie wiatrówkę :lol: huk taki sam tylko dymu nie ma. Można kadzidełka zapalić w zastępstwie.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

smith pisze: wt 29.paź.2024 - 07:26 Art 171§ 1. "Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

To jak by ktoś nie wiedział czego się czepia lewacki prokurator. W razie co jak by co :lol:
Przepisy sa dla niewolnikow :)
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

pinc6x6 pisze: wt 29.paź.2024 - 08:45 I dlatego kupiłem sobie wiatrówkę :lol: huk taki sam tylko dymu nie ma. Można kadzidełka zapalić w zastępstwie.
To jaką masz wiatrowke ktora wytwarza huk porownywalny z cp? 😳
pinc6x6

scraab pisze: wt 29.paź.2024 - 11:06
pinc6x6 pisze: wt 29.paź.2024 - 08:45 I dlatego kupiłem sobie wiatrówkę :lol: huk taki sam tylko dymu nie ma. Można kadzidełka zapalić w zastępstwie.
To jaką masz wiatrowke ktora wytwarza huk porownywalny z cp? 😳
AEA Zeus.72😉🤘
ODPOWIEDZ