Elaboracja i wyrabianie prochu
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Re: Elaboracja i wyrabianie prochu
Tak, gość z YT jest bardzo kompetentny i wykłada "kawę na ławę". Spróbujcie to powtórzyć "własnymi ręcami". Dowiecie się o czym gość nie wspomniał i ile znaczy osobista, gruntowna wiedza oraz praktyczne doświadczenie, które gość z YT niewątpliwie posiada.
Bardzo cenię Twoją opinię, Czarnowidzu. Obserwowałem jednak wielokrotnie jak napaleni amatorzy kompletnie partaczyli robotę i niszczyli cenne przedmioty, wypełniając dokładnie i ufnie recepty z YT. Bynajmniej nie dlatego że te receptury były złe. Trudno jest bowiem przekazać nowicjuszowi w krótkim filmiku kompleksową, praktyczną, zbieraną latami wiedzę. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.
Bardzo cenię Twoją opinię, Czarnowidzu. Obserwowałem jednak wielokrotnie jak napaleni amatorzy kompletnie partaczyli robotę i niszczyli cenne przedmioty, wypełniając dokładnie i ufnie recepty z YT. Bynajmniej nie dlatego że te receptury były złe. Trudno jest bowiem przekazać nowicjuszowi w krótkim filmiku kompleksową, praktyczną, zbieraną latami wiedzę. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Kolego Alterjorge, Kolega Czarnowidz nie wytworzy bo nie ma koncesji na produkcję i handel materiałami wybuchowymi.
Możesz napisać do Kolegi Jake'a. On mieszka w Stanach i może produkować w domu. Może Ci wyśle... Tylko nie wiem czy przypadkiem na import materiałów wybuchowych nie trzeba koncesji...
Wiesz Wyciorze, Jake z kanału Everyfine Black Powder inspirował się materiałami B. Gibbonsa i wielokrotnie to powtarzał. Co do szegółów też się zgadzam. Jednak chemia to nauka ścisła. Jeśli Pan "A" przeprowadził jakiś proces w pewien sposób to jeśli Pan "B" przeprowadzi proces w identyczny sposób to i efekt finalny uzyska identyczny. Tematem dyskusji nie jest to co się stanie jeśli dokonamy takich czy innych odstępstw. Tematem jest odpowiedź czy się da. To co może pójść nie tak w czasie wytwarzania prochu czarnego to temat na osobną i o wiele dłuższą rozmowę (a jak uczy program "Usterka" zepsuć da się wszystko) . Ja jestem przekonany że w warsztatowych warunkach da się przeprowadzić proces który pokazał na swoim kanale Jake z kanału EBP.
Możesz napisać do Kolegi Jake'a. On mieszka w Stanach i może produkować w domu. Może Ci wyśle... Tylko nie wiem czy przypadkiem na import materiałów wybuchowych nie trzeba koncesji...
Wiesz Wyciorze, Jake z kanału Everyfine Black Powder inspirował się materiałami B. Gibbonsa i wielokrotnie to powtarzał. Co do szegółów też się zgadzam. Jednak chemia to nauka ścisła. Jeśli Pan "A" przeprowadził jakiś proces w pewien sposób to jeśli Pan "B" przeprowadzi proces w identyczny sposób to i efekt finalny uzyska identyczny. Tematem dyskusji nie jest to co się stanie jeśli dokonamy takich czy innych odstępstw. Tematem jest odpowiedź czy się da. To co może pójść nie tak w czasie wytwarzania prochu czarnego to temat na osobną i o wiele dłuższą rozmowę (a jak uczy program "Usterka" zepsuć da się wszystko) . Ja jestem przekonany że w warsztatowych warunkach da się przeprowadzić proces który pokazał na swoim kanale Jake z kanału EBP.
Malo wiesz wyciorku.Wycior pisze: śr 23.paź.2024 - 09:28Nie, nie da się, chyba ze ma się ekspercką wiedzę i lata praktycznych doświadczeń Bretta Gibbonsa. Zanim zaczniesz fantazjować i wypisywać głupoty może byś coś poczytał?scraab pisze: śr 23.paź.2024 - 07:47 [...] Proch da sie w domu zrobic i to nie gorszy od zlotego stoku.
viewtopic.php?t=7153
Koszt zrobienia kilograma ok 30zl

Nie trzeba tu zadnej experckiej wiedzy bo nawet na necie pelno podobnych przepisow.
Też mnie zainspirował ten kanał i dlatego zadałem pytanie o Dziki Zachód no bo chyba spektrometrów tam nie mieliCzarnowidz pisze: śr 23.paź.2024 - 14:37 Kolego Alterjorge, Kolega Czarnowidz nie wytworzy bo nie ma koncesji na produkcję i handel materiałami wybuchowymi.
-
- Bywalec
- Moja broń: proca
Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
O, tego jestem niezmiernie ciekaw. Wyjaśnij proszę dlaczego tego nie da się uzyskać w "domowych" warunkach? Jaki to proces jest wykonywany w warunkach fabrycznych którego nie da się powtórzyć w warunkach warsztatowych?pidey pisze: czw 24.paź.2024 - 15:45 Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
Czy ja niewyraznie napisalem? Zrobilismy z dobrej jakosc kupionych w sklepie komponentow domowej produkcji proszek o lepszych parametrach niz zloty stok. Proces trwa kilka tygodni bo sobie musi w trakcie dobrze podeschnac. Nie bede tu pisal gotowej recepty ale po zrobieniu i przetestowaniu bylem bardzo mile zaskoczony.pidey pisze: czw 24.paź.2024 - 15:45 Nie tylko skład prochu jest istotny czy granulacja ale i gęstość właściwa, bo od tego zależy w znacznej mierze tempo spalania i powstające produkty po spaleniu. Tego w warunkach domowo-warsztatowych nie da się uzyskać. Może uda się uzyskać podobny efekt do "cześka" ale to mizerny efekt.
Suszyć można w lodówce wykorzystując granulat higroskopijny (sądzę że to przyspieszy proces)
Mozliwe, zalezy komu sie spieszy czy tez nie.
Raczej myślę o tym jako o rutynie.
Art 171§ 1. "Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."
To jak by ktoś nie wiedział czego się czepia lewacki prokurator. W razie co jak by co
To jak by ktoś nie wiedział czego się czepia lewacki prokurator. W razie co jak by co

I dlatego kupiłem sobie wiatrówkę
huk taki sam tylko dymu nie ma. Można kadzidełka zapalić w zastępstwie.

Przepisy sa dla niewolnikowsmith pisze: wt 29.paź.2024 - 07:26 Art 171§ 1. "Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach,
To jak by ktoś nie wiedział czego się czepia lewacki prokurator. W razie co jak by co![]()

To jaką masz wiatrowke ktora wytwarza huk porownywalny z cp?pinc6x6 pisze: wt 29.paź.2024 - 08:45 I dlatego kupiłem sobie wiatrówkęhuk taki sam tylko dymu nie ma. Można kadzidełka zapalić w zastępstwie.