Elaboracja i wyrabianie prochu
-
- Bywalec
- Moja broń: Remington 1858 Uberti
Elaboracja i wyrabianie prochu
Dobry wieczór mam dwa pytania jedno to jest odnośnie tworzenia amunicji chodzi o przetapianie ołowiu w kociołkach i dolewanie i tworzenie ołowianych pocisków bo myślę aby zająć się tym w niedalekiej przyszłości jednak przydała by się jakaś wiedza jak to się robi?
No i drugie pytanie proch jest drogi i kiepsko dostępny czy dało by się wyrobić własny proch dla siebie w domu albo garażu tak żeby miał właściwości zbliżone do złotego stoku albo szwajcara i czy jest to legalne?
No i drugie pytanie proch jest drogi i kiepsko dostępny czy dało by się wyrobić własny proch dla siebie w domu albo garażu tak żeby miał właściwości zbliżone do złotego stoku albo szwajcara i czy jest to legalne?
-
- Bywalec
- Moja broń: .44, 9x19, 223
Re: Elaboracja i wyrabianie prochu
Wytwarzanie prochu w Polsce nie jest legalne. Na youtube można znaleźć trochę filmików z użycia takiego domowego "prochu" i zazwyczaj efekt jest słabszy niż efekt spalania samej saletry z cukrem (na marginesie w jednym filmiku Ormis Arma wspominano, że CP wystrzeli i na takiej mieszance).
- andrzej11111
- Moja broń: remington
Lepiej nie kombinuj jeśli nie jesteś chemikiem. Bo sobie napytasz biedy.
-
- Bywalec
- Moja broń: Saguaro Sharps 45-70 + 3 rewolwery

-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Prochu do strzelania z broni CP? Metodami chałupniczymi? Bezpiecznie? Nie, nie jest możliwe w jakości chociażby z grubsza porównywalnej z najgorszym prochem produkcji przemysłowej. Tak, Galtona czytałem.Nessel1 pisze: ndz 10.kwie.2022 - 12:53Samodzielne wyrabianie prochu jest możliwe tyle , że nielegalne .
P.S. Sorry, zapominałem że na YouTube pokazali że można. Kajam się ze wstydem.
-
- Bywalec
- Moja broń: Saguaro Sharps 45-70 + 3 rewolwery
A kto twierdzi ,że to jest bezpieczne ? Jak dowodzi praktyka , nawet w warunkach produkcji przemysłowej zdarzają się przykre niespodzianki. I kto twierdzi ,że otrzymany produkt będzie zadowalającej jakości . Nie, Galtona nie czytałem , na You Tube nie oglądałem. Z czym polemizujesz ?
-
- Bywalec
- Moja broń: Remington 1858 Uberti
Ciągle nie mogę zrozumieć czym się różni robienie dobrej jakości prochu od zwykłej jakości prochu?Nessel1 pisze: ndz 10.kwie.2022 - 19:59 A kto twierdzi ,że to jest bezpieczne ? Jak dowodzi praktyka , nawet w warunkach produkcji przemysłowej zdarzają się przykre niespodzianki. I kto twierdzi ,że otrzymany produkt będzie zadowalającej jakości . Nie, Galtona nie czytałem , na You Tube nie oglądałem. Z czym polemizujesz ?
Dlaczego producentom udaje się robić dobrej jakości proch a zwykły kowalski nie ma szans?
-
- VIP
1. Dobrej jakości proch charakteryzuje się właściwym składem i odpowiednimi surowcami, z czego węgiel jest obecnie najtrudniejszy do pozyskania. Oprócz tego dobrej jakości proch charakteryzuje się brakiem pyłu i właściwą granulacją, tzn. budową i jednorodnością ziaren pokrytych grafitem. Tego nie osiągnie się chciejstwem i improwizacją ale dobrą i skrupulatnie przestrzeganą technologią. Ważną cechą właściwego procesu technologicznego jest niedopuszczenie do przejścia prochu w formę gazów i nagaru przed zakończeniem tego procesu.
2. Ponieważ producenci mają odpowiednie wyposażenie, właściwe surowce, wiedzę i doświadczenie. Zwykły Kowalski nie ma posiada nic z tego. Informacje pozyskane z książek albo Internetu to jeszcze nie wiedza.
2. Ponieważ producenci mają odpowiednie wyposażenie, właściwe surowce, wiedzę i doświadczenie. Zwykły Kowalski nie ma posiada nic z tego. Informacje pozyskane z książek albo Internetu to jeszcze nie wiedza.
- krzysztof81
- Bywalec
- Moja broń: Remington, Snub, Maynard, itd.
Wyrabianie prochu grozi sankcjami karnymi i jest zagrożeniem dla otoczenia.
Niezależnie od tego, taki "amatorski" proch nie ma powtarzalnych parametrów fizykochemicznych.
Samo zmieszanie składników to nie jest wszystko. Jak wspomniał kol. Wycior należy zastosować określony węgiel drzewny a ten zależy od gatunku i sposobu wypalania określonego drewna. Kolejną kwestią jest uzyskanie właściwego ziarna i tutaj stosujemy albo granulowanie, albo prasowanie i łamanie.
Oczywiście to wszystko jest powiedziane w dużym uproszczeniu. Prochy są różne i zależą od składu i technologii produkcji: czarny, czekoladowy, wolny, szybki, itd.
Generalnie ujmując temat - należy stosować proch fabryczny - Vesuvit, ZS, Szwajcara lub innej profesjonalnej produkcji.
Proponuję pójść na strzelnicę i zapytać innych strzelców lub poszukać na rynku, proch można znaleźć - Parabellum, Kaliber, Pionki, lub poszukać (może ktoś chce trochę odstąpić).
Niezależnie od tego, taki "amatorski" proch nie ma powtarzalnych parametrów fizykochemicznych.
Samo zmieszanie składników to nie jest wszystko. Jak wspomniał kol. Wycior należy zastosować określony węgiel drzewny a ten zależy od gatunku i sposobu wypalania określonego drewna. Kolejną kwestią jest uzyskanie właściwego ziarna i tutaj stosujemy albo granulowanie, albo prasowanie i łamanie.
Oczywiście to wszystko jest powiedziane w dużym uproszczeniu. Prochy są różne i zależą od składu i technologii produkcji: czarny, czekoladowy, wolny, szybki, itd.
Generalnie ujmując temat - należy stosować proch fabryczny - Vesuvit, ZS, Szwajcara lub innej profesjonalnej produkcji.

Proponuję pójść na strzelnicę i zapytać innych strzelców lub poszukać na rynku, proch można znaleźć - Parabellum, Kaliber, Pionki, lub poszukać (może ktoś chce trochę odstąpić).
Panie i Panowie !Jestem tu nowy i wszystkich Witam! Zastanawia mnie jaką technologię mieli na Dzikim Zachodzie!
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Jest taki fajny kanał na YT "everyfine black powder" czy jakoś tak. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Zwyczajną. Proch da sie w domu zrobic i to nie gorszy od zlotego stoku.
-
- VIP
Nie, nie da się, chyba ze ma się ekspercką wiedzę i lata praktycznych doświadczeń Bretta Gibbonsa. Zanim zaczniesz fantazjować i wypisywać głupoty może byś coś poczytał?scraab pisze: śr 23.paź.2024 - 07:47 [...] Proch da sie w domu zrobic i to nie gorszy od zlotego stoku.
viewtopic.php?t=7153
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Uwaga historyczna chwila. Wiem że nie prędko podobna się powtórzy. Panowie Wycior i Scraab w waszym sporze opowiem się po stronie Kolegi Sraaba. W mojej opinii da się w domu (no dobra, może nie w domu ale przy domowym warsztacie) zrobić dobry proch czarny i to czerpiąc wiedzę tylko z YouTube. Trzeba tylko być uważnym i nie chodzić na skróty no i zrobić kilka prób. Na poniższych filmach jest wszystko pokazane krok po kroku.
https://youtu.be/PJDjKvjqvpM?si=gFmpan2borNUBMgq
https://youtu.be/xVeNmOY8Nbo?si=4Ye_h84h2HTHLa-1
Jak zauważyliście czytałem podlinkowanym przez Wyciora temat (a nawet w nim zabrałem głos) oraz śledzę kanał Pana Gibonsa na YT. Tym bardziej nie znajduję w procedurze wytwarzania prochu czarnego operacji której nie dało by się powtórzyć w dobrze wyposażony przydomowym warsztacie.
Zaznaczam że jest to tylko moja opinia poparta moją skromną wiedzą i inne osoby mają prawo się że mną nie zgodzić. Nie zmienia to też mojego głębokiego szacunku i uznania dla wiedzy Kolegi Wyciora.
Pozdrawiam Serdecznie.
https://youtu.be/PJDjKvjqvpM?si=gFmpan2borNUBMgq
https://youtu.be/xVeNmOY8Nbo?si=4Ye_h84h2HTHLa-1
Jak zauważyliście czytałem podlinkowanym przez Wyciora temat (a nawet w nim zabrałem głos) oraz śledzę kanał Pana Gibonsa na YT. Tym bardziej nie znajduję w procedurze wytwarzania prochu czarnego operacji której nie dało by się powtórzyć w dobrze wyposażony przydomowym warsztacie.
Zaznaczam że jest to tylko moja opinia poparta moją skromną wiedzą i inne osoby mają prawo się że mną nie zgodzić. Nie zmienia to też mojego głębokiego szacunku i uznania dla wiedzy Kolegi Wyciora.
Pozdrawiam Serdecznie.
-
- Bywalec
- Moja broń: brak
To niech Kol. Czarnowidz zrobi mi tak ze trzy kilo prochu o charakterystyce Curtis&Harvey,s Diamond Grain No 6. Uwierzę wówczas, że można w warunkach nie fabrycznych i jeszcze uczciwie zapłacę.
Ostatnio zmieniony śr 23.paź.2024 - 14:09 przez alterjorge, łącznie zmieniany 1 raz.