Częstotliwość czyszczenia lufy przy strzelaniu

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
ODPOWIEDZ
Akmus
Moja broń: brak

Częstotliwość czyszczenia lufy przy strzelaniu

Post autor: Akmus »

Witam,
w temacie karabinu jestem osobą skrajnie początkującą, dlatego mam nadzieję że ewentualna naiwność moich pytań nie wywoła irytacji co bardziej doświadczonych kolegów ;)
Teraz do rzeczy: Enfield P1853 (Pedersoli), było to moje pierwsze strzelanie. Pociski mocno podkalibrowe .577, kupne (https://saguaro-arms.com/product-pol-27 ... query_id=1), proch to Złoty Stok (FFg), ładunek 60gr, smar tylko w rowki pocisku (Lightning No 1). Pierwsze ok. 20 strzałów z satysfakcjonującą celnością (jak na moje możliwości), natomiast potem zacząłem skrajnie siać po całej tarczy (wykluczam tu raczej nagłe pogorszenie moich "zdolności"). Domyślam się, że po prostu powinienem w międzyczasie przetrzeć lufę bo tak się zasyfiła, że pociski nie łapały już gwintu? Ewentualnie jak to brudzenie ograniczyć, może korzystam ze złego smaru? Może powinienem smarować dodatkowo wgłębienie pocisku na dnie? (tylko jak ma się to do sytuacji gdy wilgotny smar styka się przy ładowaniu z ładunkiem prochu). A może wszystko jest tak jak ma być i po prostu muszę pamiętać o czyszczeniu co 15 strzałów? Pytam, bo zabieram się za szykowanie amunicji na następne wyjście na strzelnice i może będę mógł coś zawczasu poprawić.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
qmoter
Moja broń: Sharps 45-70

Re: Częstotliwość czyszczenia lufy przy strzelaniu

Post autor: qmoter »

Na zawodach w Czechach widziałem, że koledzy przecierali lufę po każdym strzale - z karabinów odprzodowych. W karabinie odtylcowym ja czyszczę co strzał.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Ja czyszcze po strzelaninie kiedys tam. :)
Awatar użytkownika
zlyzuw
Bywalec
Moja broń: sporo

Post autor: zlyzuw »

no1 to za twardy smar. Kup no3 i przetestuj. Minie generalnie lubią mięciutki smar.
Akmus

Ok, dzięki za podpowiedzi :)
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Na zawodach w Czechach widziałem, że koledzy przecierali lufę po każdym strzale - z karabinów odprzodowych.
Akurat karabinów wojskowych nie wolno czyścić podczas zawodów.
Akmus

Magua pisze: pt 04.paź.2024 - 18:09 Akurat karabinów wojskowych nie wolno czyścić podczas zawodów.
Niby te pierwsze 13 strzałów oddałbym bez problemu bez czyszczenia. Natomiast to co mnie najbardziej zastanawia to drastyczny spadek celności w okolicach 20 strzału. Pytanie czy to w ogóle kwestia czyszczenia (może szukam w złym kierunku).
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

Tak, chodzi o czyszczenie i smar. Przy dobrym smarze i dobranych pociskach na dobrym prochu ten moment spadku celności znacznie się przesunie. Jeszcze może być temat nagrzewania się lufy, jeżeli wystrzelisz 20 razy w tempie trzy strzały na minutę.
Akmus

Dzięki :) teraz przynajmniej mam już jasność w czym rzecz i w jakim kierunku testować zmiany. Oddałem 28 strzałów w niecałą godzinę, więc chyba nie przegrzałem lufy. Na ten weekend mam już gotowe patrony z twardym smarem (no1), więc po prostu przeczyszczę lufę po pierwszej paczce (14 patronów). Następnym razem użyję już miękkiego smaru (no3), pomyślę też o mniej brudzącym prochu na przyszłość (szwajcar).
qmoter
Moja broń: Sharps 45-70

Post autor: qmoter »

Magua pisze: pt 04.paź.2024 - 18:09
Na zawodach w Czechach widziałem, że koledzy przecierali lufę po każdym strzale - z karabinów odprzodowych.
Akurat karabinów wojskowych nie wolno czyścić podczas zawodów.
Masz rację. To były zawody sylwetkowe od 100 do 500m. Koledzy strzelali z Gibsów....
ODPOWIEDZ