Dobry Wieczór,
Czy ktoś przerabiał zakup borni na aukcji na egun?
Jak ogarnąć sprowadzenie do kraju i zakup w sytuacji gdy sprzedający oferuje jedynie przesyłkę w niemczech?
Pozd.
And78
Zakup CP na egun
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Re: Zakup CP na egun
Pisz do gościa, czasem w opisie stoi że nie wysyła, ale jak napiszesz to wyśle, chyba że masz zero punktów to nie bardzo. Musi ci ktoś kupić.
Rozumiem, dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie o samą przesyłkę, firmą kurierską czy na broń CP jest potrzebna uprzednia zgoda przewozowa?
Jak dzwoniłem dzisiaj do WPA w Poznaniu powiedzieli mi, że żadnej zgody przewozowej na czarnoprochowca nie podbiją.
Pozdrawiam
And78
Mam jeszcze pytanie o samą przesyłkę, firmą kurierską czy na broń CP jest potrzebna uprzednia zgoda przewozowa?
Jak dzwoniłem dzisiaj do WPA w Poznaniu powiedzieli mi, że żadnej zgody przewozowej na czarnoprochowca nie podbiją.
Pozdrawiam
And78
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Kurierem DHL, chyba że rewolwer albo dubeltówka to nie ma szans żeby Niemiec sprzedał, bo oni mają to na papier.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
WPA Policji musi Ci poświadczyć uprzednią zgodę przewozową bo takie są zasady handlu bronią w ue. Bez tego nie kupisz nic zarejestrowanego w de bo upz jest wpisywane do międzynarodowego rejestru i zezwala na wywóz broni. W de akurat jedno-strzałowce nie wymagają rejestracji więc Niemcy chętnie je wysyłają bez niczego ale z kolei nasz kraj chce wiedziec co do niego wjeżdża i wówczas upz jest w naszym interesie jako dupochron. Co do firm kurierskich to Niemiec potrafi wysłac rewolewry dhelem ale to już jego problem chyba.. Sam dostałem dwa lata temu dwa remingtony euroarmsa
znam też przypadek karabinu na amunicję scaloną, który „wyspecjalizowana kurierka” oparła znajomemu o płot i tak stał dwa dni aż ten wrócił z wyjazdu
ale to przypadki patologiczne…

Dzień Dobry, dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.
Mam tylko kłopot z WPA wyraźnie mi powiedzieli, że nie podstemplują zgody przewozowej na czarnoprochowca, który nie wymaga pozwolenia.
To było takie stanowcze "nie" i koniec
ktoś się z takim podejściem może spotkał?
Pozdrawiam
And78
Mam tylko kłopot z WPA wyraźnie mi powiedzieli, że nie podstemplują zgody przewozowej na czarnoprochowca, który nie wymaga pozwolenia.
To było takie stanowcze "nie" i koniec

Pozdrawiam
And78
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Ktoś tu jest chyba na maxa nie douczony więc załatw ich takim sposobem że piszesz pismo o poświadczenie upz i niech na piśmie Ci odmówią to będą mieli piękny opierdol za to
swoją drogą zadzwoń z zapytaniem np do wpa do Krakowa co Ci powiedzą… Czyżbym się jednak mylił i ostatnimi czasy zmieniły się przepisy ?
Taka sama procedura tyle ze wymaga UZP po obubstronach i tyle.zbiho pisze: czw 19.wrz.2024 - 20:43 Kurierem DHL, chyba że rewolwer albo dubeltówka to nie ma szans żeby Niemiec sprzedał, bo oni mają to na papier.