Zakup CP na egun

Tematy prawne oraz bezpieczeństwa CP
ODPOWIEDZ
And78
Moja broń: brak

Zakup CP na egun

Post autor: And78 »

Dobry Wieczór,

Czy ktoś przerabiał zakup borni na aukcji na egun?

Jak ogarnąć sprowadzenie do kraju i zakup w sytuacji gdy sprzedający oferuje jedynie przesyłkę w niemczech?

Pozd.
And78
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Re: Zakup CP na egun

Post autor: zbiho »

Pisz do gościa, czasem w opisie stoi że nie wysyła, ale jak napiszesz to wyśle, chyba że masz zero punktów to nie bardzo. Musi ci ktoś kupić.
And78

Rozumiem, dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie o samą przesyłkę, firmą kurierską czy na broń CP jest potrzebna uprzednia zgoda przewozowa?

Jak dzwoniłem dzisiaj do WPA w Poznaniu powiedzieli mi, że żadnej zgody przewozowej na czarnoprochowca nie podbiją.

Pozdrawiam
And78
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

Kurierem DHL, chyba że rewolwer albo dubeltówka to nie ma szans żeby Niemiec sprzedał, bo oni mają to na papier.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

WPA Policji musi Ci poświadczyć uprzednią zgodę przewozową bo takie są zasady handlu bronią w ue. Bez tego nie kupisz nic zarejestrowanego w de bo upz jest wpisywane do międzynarodowego rejestru i zezwala na wywóz broni. W de akurat jedno-strzałowce nie wymagają rejestracji więc Niemcy chętnie je wysyłają bez niczego ale z kolei nasz kraj chce wiedziec co do niego wjeżdża i wówczas upz jest w naszym interesie jako dupochron. Co do firm kurierskich to Niemiec potrafi wysłac rewolewry dhelem ale to już jego problem chyba.. Sam dostałem dwa lata temu dwa remingtony euroarmsa :D znam też przypadek karabinu na amunicję scaloną, który „wyspecjalizowana kurierka” oparła znajomemu o płot i tak stał dwa dni aż ten wrócił z wyjazdu😂😂 ale to przypadki patologiczne…
And78

Dzień Dobry, dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.
Mam tylko kłopot z WPA wyraźnie mi powiedzieli, że nie podstemplują zgody przewozowej na czarnoprochowca, który nie wymaga pozwolenia.
To było takie stanowcze "nie" i koniec ;) ktoś się z takim podejściem może spotkał?

Pozdrawiam
And78
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Ktoś tu jest chyba na maxa nie douczony więc załatw ich takim sposobem że piszesz pismo o poświadczenie upz i niech na piśmie Ci odmówią to będą mieli piękny opierdol za to😂😂 swoją drogą zadzwoń z zapytaniem np do wpa do Krakowa co Ci powiedzą… Czyżbym się jednak mylił i ostatnimi czasy zmieniły się przepisy ?🧐
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

zbiho pisze: czw 19.wrz.2024 - 20:43 Kurierem DHL, chyba że rewolwer albo dubeltówka to nie ma szans żeby Niemiec sprzedał, bo oni mają to na papier.
Taka sama procedura tyle ze wymaga UZP po obubstronach i tyle.
ODPOWIEDZ