Pierwszy karabin

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
Nemo00
Moja broń: brak

Re: Pierwszy karabin

Post autor: Nemo00 »

Jak wrażenia po zakupie tego hawkena od investarms? Też się nad nim zastanawiam.
manieksl

Post autor: manieksl »

jeszcze nie kupiłem, n a poczatku przyszłego tygodnia będę brać. Mam jeszcze pytanie o zestaw do czyszczenia (mechaniczny), tj wycior....czy kupic zwykły wycior czy jakis zestaw
https://saguaro-arms.com/product-pol-13 ... 26-45.html
czy zwykłego kija i przykrecic szczotki:
https://allegro.pl/oferta/wycior-do-bro ... 3524924995

Czy takie elementy jak jag i osłona lufy są "obowiązkowe"? i czy ta kulka do ładowania pocisków/kul też mi się przyda?
manieksl

karabin kupiony i za 2 tyg jadę strzelać. Szukam gdzieś jakiegoś manuala lub porad, jak powinno się go czyścić od A do Z
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

A czy kupiony przez Ciebie karabin ma lufę wyjmowaną czy osadzoną na stałe? Ma komorę prochową zwężoną czy jest ona równej średnicy (częścią przewodu lufy)?

Pod tymi linkami znajdziesz tematy w których znajdziesz wszstko co musisz wiedzieć. Miłej lektury. Jak by co to pytaj.

viewtopic.php?t=1477

viewtopic.php?t=5561.

viewtopic.php?t=7949
manieksl

lufa jest wyjmowana. Dziś pojechałem na strzelnicę pierwszy raz postrzelać. Polecono mi, przed 1 strzałem abym założył szmatkę na jaga i przejechał całą lufę i ...zonk...wyciągnąłem czarną szmatę (był na niej nagar). Karabin kupiony jako nowy w Saugaro Arms.... ktoś tu chyba mnie w xxx... porobił
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Każda nawet nowa broń ma za sobą próbę stąd brud w lufie. Świadczą o tym punce nawet.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Ursus_c35 pisze: ndz 22.wrz.2024 - 17:37 Każda nawet nowa broń ma za sobą próbę stąd brud w lufie. Świadczą o tym punce nawet.
Ale gdybym był sprzedawcą to nie wyobrażam sobie bym niewyczyszczoną sprzedał. Ale z drugiej strony mógł to być jednostkowy przypadek, otrzymany od nich Sharps był idealnie czyściutki, a przewód lufy lśniący...
manieksl

w salonie samochodowym jak kupujecie samochody, to tez mają pewien przebieg....to też jest próba ale...nie wyjeżdżacie z salonu zabłoconym autem....
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Wszystko zależy pewnie od przerobu. Jak dużo handlują to nie oglądają każdej sztuki pod mikroskopem. Swoją drogą ta czystość to powinna być już po testach zapewniona ale nie zawsze tak jest niestety. Ja większość nowych sztuk jednak doczyszczałem na błysk własnoręcznie :(
manieksl

wysłałem do nich maila, odpisali:
" Wszystkie modele takie otrzymujemy. Sprzedajemy mnóstwo broni. "
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

I może tak być. W "CIP-ie" zasypują i walą poczym przecierają od niechcenia i tak to do klienta potem trafia ale ostatecznie po pierwszym strzelaniu czyściej nie będzie a z przyjemnością można wypacykować rurę przy piwku i wspomnieniach z osi :)
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Ale z drugiej strony to po co sklep ma sprawdzać - przestrzeliwać? Przecież tylko sprzedaje. Co innego producent.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

No raczej sklep tego nie robi. Miewałem sztuki, które były fabrycznie zapakowane i widać że sklep raczej tego nie otwierał tylko puścił dalej jak włoska fabryka mu to wysłała i komory bębna brudne ... Nie doczyszczają starannie po testach fabrycznych po porostu.
Nemo00

Post autor: Nemo00 »

Jak spisuje się ten hawken?
manieksl

bardzo fajnie. Raz bylem na strzelnicy i jest przepaść miedzy karabinem a rewolwerem, z którego wczesniej strzelałem
ODPOWIEDZ