Będzie kolejna inicjatywa zmiany UOBiA
-
- Bywalec
- Moja broń: brak
Re: Będzie kolejna inicjatywa zmiany UOBiA
https://tygodnik.interia.pl/news-rewolu ... Id,7126768 Nie wiem czy trafiłem "w temat" - poczytacie ocenicie...ale chyba tak.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
A tak. To ta słynna obiecana przez PiS nowelizacja UoBiA która nic nie zmieniła...
-
- Bywalec
- RadekP
- Bywalec
- Moja broń: CP / PCP
Nie wiem ale dziwię się że ludzie nie wyrabiają np. EKB. Marne 100zł a nie trzeba żebrać o proch. Trzeba będzie zrobić egzamin i pozwolenie to też zrobię. Żaden problem. EKB kosztowało mnie dokładnie z dojazdem do WPA i wyrobieniem 3 godziny czasu.
I co z tego że widzą że mam CP?
To samo z bronią pneumatyczną. Też zarejestrowana a nie krycie się w słomie na polach.
I co z tego że widzą że mam CP?
To samo z bronią pneumatyczną. Też zarejestrowana a nie krycie się w słomie na polach.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Nic dodać, nic ująć...RadekP pisze: śr 17.lip.2024 - 19:19 Nie wiem ale dziwię się że ludzie nie wyrabiają np. EKB. Marne 100zł a nie trzeba żebrać o proch. Trzeba będzie zrobić egzamin i pozwolenie to też zrobię. Żaden problem. [...]

- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Problem polega głównie na tym by ukrócić zaklętą w cp wolność. Nikt nikomu nie broni ekabów itp problem ewentualnie zaczyna się wraz z nakazami a przede wszystkim z zakazami…
-
- Stary bywalec
No i w razie draki ostatnią rzeczą jaką zrobi policja przed wkroczenie okupanta to przyjadą i zabiorą Ci tą broń wpisaną do EKB i zarejestrowane wiatrówki...
Co do rejestracji wiatrówki to zdecydowanie bardziej wolę sobie strzelać tam gdzie ja mam na to ochotę i kiedy mam na to ochotę i w dodatku za darmo, np w moim ogródku niż jeździć 50km na strzelnicę gdzie muszę wcześniej umawiać się z wyprzedzeniem na kilka dni i płacić jak cygan za matkę a zaoszczędzone pieniądze wydać na celownik lub drugą wiatrówkę którą mogę wykorzystać w czasie np. szkolenia dzieciaków jakie robię od czasu do czasu...
Wiatrówka może sobie wisieć na ścianie, mogę ją sobie wozić bez pokrowca, z podpiętym magazynkiem itp. Nigdzie nie muszę się z nią chować... Jeśli mam potrzebę oddać kilka strzałów by sprawdzić ustawienie celownika to poprostu wychodzę na podwórko i strzelam...
No i nie muszę się przejmować wydawanymi głupimi zakazami przemieszczania się z bronią jakie wydaje od czasu do czasu, "z czapy" policja...
Co do rejestracji wiatrówki to zdecydowanie bardziej wolę sobie strzelać tam gdzie ja mam na to ochotę i kiedy mam na to ochotę i w dodatku za darmo, np w moim ogródku niż jeździć 50km na strzelnicę gdzie muszę wcześniej umawiać się z wyprzedzeniem na kilka dni i płacić jak cygan za matkę a zaoszczędzone pieniądze wydać na celownik lub drugą wiatrówkę którą mogę wykorzystać w czasie np. szkolenia dzieciaków jakie robię od czasu do czasu...
Wiatrówka może sobie wisieć na ścianie, mogę ją sobie wozić bez pokrowca, z podpiętym magazynkiem itp. Nigdzie nie muszę się z nią chować... Jeśli mam potrzebę oddać kilka strzałów by sprawdzić ustawienie celownika to poprostu wychodzę na podwórko i strzelam...
No i nie muszę się przejmować wydawanymi głupimi zakazami przemieszczania się z bronią jakie wydaje od czasu do czasu, "z czapy" policja...
-
- Stary bywalec
No i zarejestrowana wiatrówka oznacza wizytę smutnych panów za każdym razem gdy w okolicy ktoś coś nawiwija z wiatrówką...
- RadekP
- Bywalec
- Moja broń: CP / PCP
Miałem smutnych panów jak w okolicy ktoś strzelał do psów i kur. Tyle że moje są dwie takie na świecie, kal. .223 i .308 na miedziaki.
Bardziej wpadli je pomacać niż coś zrobić
Bardziej wpadli je pomacać niż coś zrobić
-
- Bywalec
https://www.youtube.com/watch?v=AyfPlvS8Eqs - Jacek Hoga w temacie...
-
Witam.
Chciałem sobie kupić pierwszego czarnoprochowca. Jak myślicie, czy ewentualne, odpukać w niemalowane, zaostrzenie przepisów wejdzie stosunkowo szybko czy jednak wstrzymają się z tym przynajmniej do wyborów prezydenckich?
Pytam się bo nie wiem czy mam się śpieszyć czy jednak mogę jeszcze przemyśleć co chcę dokładnie kupić.
Chciałem sobie kupić pierwszego czarnoprochowca. Jak myślicie, czy ewentualne, odpukać w niemalowane, zaostrzenie przepisów wejdzie stosunkowo szybko czy jednak wstrzymają się z tym przynajmniej do wyborów prezydenckich?
Pytam się bo nie wiem czy mam się śpieszyć czy jednak mogę jeszcze przemyśleć co chcę dokładnie kupić.
To jak wrozenie z fusow, na moje chlopskie oko sciera sie kilka frakcji, od tych za "uproszczeniem i szerszym dostepem" do tych od "zaostrzenia i zabraniania". Nie da sie przewidziec kto wygra. Zadnych pieniedzy bym na to nie postawil, ale moge zaryzykowac kilka orzechow ze zadna zmiana nie wejdzie przed wyborami prezydenckimi. Gdyby naprawde chcieli to zrobic, juz by to zrobili, od slynnego wniosku zwiazkowych policjantow minelo juz kupe czasu. A slyszymy jednak "rozpatrujemy, sprawdzamy, komisja rozpatruje itd" - czyli typowe rozmydlanie tematu albo gra na zwloke.
A kupic teraz i tak warto, niezaleznie od tego.
A kupic teraz i tak warto, niezaleznie od tego.
- szczupi26
- Bywalec
- Moja broń: Kilka sztuk
Tak jak kolega wyżej napisał, kupuj, strzelaj (zgodnie z zasadami bezpieczeństwa przy posługiwaniu się bronią. Pierwsze kilka razy polecam "pod okiem" doświadczonego kolegi), ciesz się.
-
- Bywalec