Kolejny debil
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Re: Kolejny debil
A kiedy zrobią porządek z myśliwymi mylącymi ludzi z dzikami?
Ale masz rację Marku, siemoniak pasuje do tematu o debilach.
Ale masz rację Marku, siemoniak pasuje do tematu o debilach.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Lepiej żeby oni już z nikim porządku nie robili chyba że z sobą… Prawda jest taka że incydenty z bronią są na marginalnie niskim poziomie i totalny zakaz broni wszelakiej i tak nie powstrzyma np zamachu na premiera tak jak to miało miejsce w kraju kwitnącej wiśni…
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego incydentu z bronią CP, aktualnie pełno jest informacji o braku pozwolenia na tego typu broń i biznes sprzedaży kwitnie. Jak zaczynałem swoją przygodę z czarnym prochem to ludzie w mojej okolicy nic nie wiedzieli o braku pozwolenia. I niestety nabywają ją ludzie dla których stanowi narzędzie do popełniania przestępstwa.
Nie ma znaczenia twierdzenie że gdyby nie mieli broni to użyliby choćby noża - ilość przypadków działa na niekorzyść środowiska CP...
Nie ma znaczenia twierdzenie że gdyby nie mieli broni to użyliby choćby noża - ilość przypadków działa na niekorzyść środowiska CP...
- Ursus_c35
- Stary bywalec
To jak wyjaśnisz precedens podobnych odpałów przez „legalsów” lub posiadaczy pozwoleniowych sztuk bez pozwolenia ?
-
- Stary bywalec
Tak, teraz gdy Polska jest przedmiotem bezprecedensowych ataków że strony wrogiego nam mocarstwa atomowego jest najlepszy czas by nasze najbardziej rozbrojone w Europie społeczeństwo rozbroić jeszcze bardziej. Zwłaczsza w czasach gdy bandyci zbroją się na potęgę w broń przemycaną hurtowo z Ukrainy.
Te incydenty w 40-to milionowy kraju to rzeczywiście margines. Zwłaszcza jak się je zestawi z wybrykami myśliwych od lat mylących ludzi z dzikami albo ofiarami pijanych kierowców. Jest ktoś za wprowadzeniem pozwoleń na posiadanie samochodu?
Pierwszy incydent z bronią CP jaki kojarzę to słynny "szczeciński snajper" czyli rok 2006. Potem był w 2007 roku incydent z gościem który kłusował z Howkenem Investarmsu. Potem w Bydgoszczy chory psychicznie chłopak zastrzelił swojego brata. Był też napad na bank z Coltem Navy. To wszystko przed zmianą "Ubojki" w 2011 roku. Mógłbym wymienić jeszcze kilka późniejszych "incydentów" ale to publiczne forum i nie chcę dawać czytającym je hoplofobom argumentów za ograniczeniem dostępu do broni dla uczciwych ludzi...mar_kow pisze: pt 05.lip.2024 - 16:59 Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego incydentu z bronią CP, aktualnie pełno jest informacji o braku pozwolenia na tego typu broń i biznes sprzedaży kwitnie. Jak zaczynałem swoją przygodę z czarnym prochem to ludzie w mojej okolicy nic nie wiedzieli o braku pozwolenia. I niestety nabywają ją ludzie dla których stanowi narzędzie do popełniania przestępstwa.
Te incydenty w 40-to milionowy kraju to rzeczywiście margines. Zwłaszcza jak się je zestawi z wybrykami myśliwych od lat mylących ludzi z dzikami albo ofiarami pijanych kierowców. Jest ktoś za wprowadzeniem pozwoleń na posiadanie samochodu?
- mar_kow
- Stary bywalec
Tu nie chodzi o łamiących przepisy myśliwych, "legalsów" czy innych. Oni poniosą karę w ramach obowiązujących przepisów.Ursus_c35 pisze: pt 05.lip.2024 - 18:11 To jak wyjaśnisz precedens podobnych odpałów przez „legalsów” lub posiadaczy pozwoleniowych sztuk bez pozwolenia ?
A w przypadku CP przepisów a zwłaszcza ograniczeń nie ma. Dwa w krótkim czasie incydenty w czasie interwencji policji mogą zdecydować o zmianach. I tyle w temacie. I nikt nie będzie miał cokolwiek do powiedzenia a zwłaszcza właściciele CP...
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Sęk jednak w tym że wszelakie kasacje i rejestracje nie zmniejszą wypadków ktorych jest poniżej punktu procentowego…
-
- Stary bywalec
Od 20 lat po każdym incydencie słyszę że to koniec broni czarnoprochowej w Polsce. I jak by to miało wyglądać? Rejestracja? Pozwlenia? A jak ktoś kupił wcześniej i nie zrobi pozwolenia to kara? Więzienie? Konfiskata? A może zakopać? A co z rekonstrukcją historyczną? Jak wytłumaczyć społeczeństwu że zakazujemy rekonstrukcji historycznej? No i jak by nie patrzeć to kilkaset tysięcy wku....ych wyborców. A właśnie zaczyna się kampania prezydencka...
Ostatnio zmieniony pt 05.lip.2024 - 21:23 przez Czarnowidz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
No proszę Łukasz jak chcesz to potrafisz
W pełni się z Tobą zgadzam 

- Ursus_c35
- Stary bywalec
Gdyby tak zaorać drogi i skasowac samochody ile istnieñ można by ocalić ?
-
- Stary bywalec

Niestety Łukasz ma chyba pozwolenie na broń i ostatnio bardziej interesują go nowoczesne zabawki. Jak zrobią pozwolenia na CP to za bardzo Go to nie dotknie.

Ja mimo wielu namów pozostaję przy "kopciuchach". Żadnych papierów nie mam ochoty wyrabiać i najzwyczajniej w świecie lubię czarnoprochową "papraninę". W przyszłym roku przed Bożym Narodzeniem będzie dwadzieścia lat odkąd kupiłem pierwszego czarnoprochowca. Szkoda by mi było gdybym po tych dwudziestu latach musiał schodzić do "podziemia".

Patrzę sobie tak teraz na mój pistolet skałkowy i myślę czy ta pukawka z przed 250 lat jest tak wielkim zagrożeniem dla naszego nowoczesnego Państwa? Bardziej chyba bał bym się łuku...
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Uwielbiam gdy piszesz o sobie udając kogoś innego
Ale fakt Łukasz łuku też bym się bał 

- mar_kow
- Stary bywalec
Słodzicie sobie...Ursus_c35 pisze: pt 05.lip.2024 - 22:00 Uwielbiam gdy piszesz o sobie udając kogoś innegoAle fakt Łukasz łuku też bym się bał
![]()

Wszyscy się boją tego czego nie wiedzą. Władza nie rejestrowanej broni, zwykli zjadacze chleba o swoich bliskich. Jak piszą że zabił i że z broni którą można kupić wysyłkowo na Alle to protest będzie szeroki.
Nie dziwcie się że jak w końcu dochodzi do ataku na struktury władzy to w końcu ktoś postanowi coś z tym zrobić.
Jaką formę przyjmie - nie wiemy...
Wystarczy jak zdelegalizują pod postacią rejestracji.
Nie kupisz prochu, nie postrzelasz na strzelnicy, jak ktoś podkabluje to 8 lat "kicia"...
Może będzie rok "przejściowy" na rejestrację tych egzemplarzy "z drugiej ręki". Te ze sklepu z podaniem nr dowodu są już "namierzone". Metod jest wiele.
Nie musicie się złościć na mnie o to co piszę - ja nikomu broni nie zabiorę, mam sporo tego złomu z różnych źródeł i możliwe że wkrótce dylemat jak nie utopić tej wydanej kasy...
-
- Bywalec
- Moja broń: Niezawodna
Według różnych źródeł strefę konfliktu opuściło od 30 do 50 milionów sztuk broni wszelakiej. Gangi się zbroją.
A państwo chce się zajmować czarnoprochowcami?
- mar_kow
- Stary bywalec
Mnie pytasz ??Staszek L pisze: pt 05.lip.2024 - 22:32 Według różnych źródeł strefę konfliktu opuściło od 30 do 50 milionów sztuk broni wszelakiej. Gangi się zbroją.
Skoro nie można namierzyć "broni wszelakiej" a można czarnoprochowce i jakoś to wytłumaczyć tłumowi ??
Za "normalną broń" bez pozwolenia jest do 8-miu lat, za czarnoprochowca - nic.
A skoro można z niego zabić - zmieniając fakt "bezprawia" rząd dba o "bezpieczeństwo" obywateli...
Przynajmniej ja tak to interpretuję bo przesłanki mamy w wydarzeniach i w przesłankach artykułów...