Kolejny debil

Tematy prawne oraz bezpieczeństwa CP
ODPOWIEDZ
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Re: Kolejny debil

Post autor: Czarnowidz »

A kiedy zrobią porządek z myśliwymi mylącymi ludzi z dzikami?

Ale masz rację Marku, siemoniak pasuje do tematu o debilach.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Lepiej żeby oni już z nikim porządku nie robili chyba że z sobą… Prawda jest taka że incydenty z bronią są na marginalnie niskim poziomie i totalny zakaz broni wszelakiej i tak nie powstrzyma np zamachu na premiera tak jak to miało miejsce w kraju kwitnącej wiśni…
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Post autor: mar_kow »

Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego incydentu z bronią CP, aktualnie pełno jest informacji o braku pozwolenia na tego typu broń i biznes sprzedaży kwitnie. Jak zaczynałem swoją przygodę z czarnym prochem to ludzie w mojej okolicy nic nie wiedzieli o braku pozwolenia. I niestety nabywają ją ludzie dla których stanowi narzędzie do popełniania przestępstwa.
Nie ma znaczenia twierdzenie że gdyby nie mieli broni to użyliby choćby noża - ilość przypadków działa na niekorzyść środowiska CP...
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

To jak wyjaśnisz precedens podobnych odpałów przez „legalsów” lub posiadaczy pozwoleniowych sztuk bez pozwolenia ?
Czarnowidz
Stary bywalec

Tak, teraz gdy Polska jest przedmiotem bezprecedensowych ataków że strony wrogiego nam mocarstwa atomowego jest najlepszy czas by nasze najbardziej rozbrojone w Europie społeczeństwo rozbroić jeszcze bardziej. Zwłaczsza w czasach gdy bandyci zbroją się na potęgę w broń przemycaną hurtowo z Ukrainy.
mar_kow pisze: pt 05.lip.2024 - 16:59 Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego incydentu z bronią CP, aktualnie pełno jest informacji o braku pozwolenia na tego typu broń i biznes sprzedaży kwitnie. Jak zaczynałem swoją przygodę z czarnym prochem to ludzie w mojej okolicy nic nie wiedzieli o braku pozwolenia. I niestety nabywają ją ludzie dla których stanowi narzędzie do popełniania przestępstwa.
Nie ma znaczenia twierdzenie że gdyby nie mieli broni to użyliby choćby noża - ilość przypadków działa na niekorzyść środowiska CP...
Pierwszy incydent z bronią CP jaki kojarzę to słynny "szczeciński snajper" czyli rok 2006. Potem był w 2007 roku incydent z gościem który kłusował z Howkenem Investarmsu. Potem w Bydgoszczy chory psychicznie chłopak zastrzelił swojego brata. Był też napad na bank z Coltem Navy. To wszystko przed zmianą "Ubojki" w 2011 roku. Mógłbym wymienić jeszcze kilka późniejszych "incydentów" ale to publiczne forum i nie chcę dawać czytającym je hoplofobom argumentów za ograniczeniem dostępu do broni dla uczciwych ludzi...

Te incydenty w 40-to milionowy kraju to rzeczywiście margines. Zwłaszcza jak się je zestawi z wybrykami myśliwych od lat mylących ludzi z dzikami albo ofiarami pijanych kierowców. Jest ktoś za wprowadzeniem pozwoleń na posiadanie samochodu?
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec

Ursus_c35 pisze: pt 05.lip.2024 - 18:11 To jak wyjaśnisz precedens podobnych odpałów przez „legalsów” lub posiadaczy pozwoleniowych sztuk bez pozwolenia ?
Tu nie chodzi o łamiących przepisy myśliwych, "legalsów" czy innych. Oni poniosą karę w ramach obowiązujących przepisów.
A w przypadku CP przepisów a zwłaszcza ograniczeń nie ma. Dwa w krótkim czasie incydenty w czasie interwencji policji mogą zdecydować o zmianach. I tyle w temacie. I nikt nie będzie miał cokolwiek do powiedzenia a zwłaszcza właściciele CP...
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Sęk jednak w tym że wszelakie kasacje i rejestracje nie zmniejszą wypadków ktorych jest poniżej punktu procentowego…
Czarnowidz
Stary bywalec

Od 20 lat po każdym incydencie słyszę że to koniec broni czarnoprochowej w Polsce. I jak by to miało wyglądać? Rejestracja? Pozwlenia? A jak ktoś kupił wcześniej i nie zrobi pozwolenia to kara? Więzienie? Konfiskata? A może zakopać? A co z rekonstrukcją historyczną? Jak wytłumaczyć społeczeństwu że zakazujemy rekonstrukcji historycznej? No i jak by nie patrzeć to kilkaset tysięcy wku....ych wyborców. A właśnie zaczyna się kampania prezydencka...
Ostatnio zmieniony pt 05.lip.2024 - 21:23 przez Czarnowidz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

No proszę Łukasz jak chcesz to potrafisz :) W pełni się z Tobą zgadzam :)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Gdyby tak zaorać drogi i skasowac samochody ile istnieñ można by ocalić ?🧐
Czarnowidz
Stary bywalec

:lol: :lol: :lol:
Niestety Łukasz ma chyba pozwolenie na broń i ostatnio bardziej interesują go nowoczesne zabawki. Jak zrobią pozwolenia na CP to za bardzo Go to nie dotknie. :(

Ja mimo wielu namów pozostaję przy "kopciuchach". Żadnych papierów nie mam ochoty wyrabiać i najzwyczajniej w świecie lubię czarnoprochową "papraninę". W przyszłym roku przed Bożym Narodzeniem będzie dwadzieścia lat odkąd kupiłem pierwszego czarnoprochowca. Szkoda by mi było gdybym po tych dwudziestu latach musiał schodzić do "podziemia". :( :mad: :-? Tym bardziej że mam jeszcze kilka pomysłów do zrealizowania. ;)

Patrzę sobie tak teraz na mój pistolet skałkowy i myślę czy ta pukawka z przed 250 lat jest tak wielkim zagrożeniem dla naszego nowoczesnego Państwa? Bardziej chyba bał bym się łuku...
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Uwielbiam gdy piszesz o sobie udając kogoś innego :) Ale fakt Łukasz łuku też bym się bał :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec

Ursus_c35 pisze: pt 05.lip.2024 - 22:00 Uwielbiam gdy piszesz o sobie udając kogoś innego :) Ale fakt Łukasz łuku też bym się bał :)
Słodzicie sobie... :ops:
Wszyscy się boją tego czego nie wiedzą. Władza nie rejestrowanej broni, zwykli zjadacze chleba o swoich bliskich. Jak piszą że zabił i że z broni którą można kupić wysyłkowo na Alle to protest będzie szeroki.
Nie dziwcie się że jak w końcu dochodzi do ataku na struktury władzy to w końcu ktoś postanowi coś z tym zrobić.
Jaką formę przyjmie - nie wiemy...
Wystarczy jak zdelegalizują pod postacią rejestracji.
Nie kupisz prochu, nie postrzelasz na strzelnicy, jak ktoś podkabluje to 8 lat "kicia"...
Może będzie rok "przejściowy" na rejestrację tych egzemplarzy "z drugiej ręki". Te ze sklepu z podaniem nr dowodu są już "namierzone". Metod jest wiele.
Nie musicie się złościć na mnie o to co piszę - ja nikomu broni nie zabiorę, mam sporo tego złomu z różnych źródeł i możliwe że wkrótce dylemat jak nie utopić tej wydanej kasy...
Staszek L
Bywalec
Moja broń: Niezawodna

Post autor: Staszek L »

Według różnych źródeł strefę konfliktu opuściło od 30 do 50 milionów sztuk broni wszelakiej. Gangi się zbroją.
A państwo chce się zajmować czarnoprochowcami?
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec

Staszek L pisze: pt 05.lip.2024 - 22:32 Według różnych źródeł strefę konfliktu opuściło od 30 do 50 milionów sztuk broni wszelakiej. Gangi się zbroją.
A państwo chce się zajmować czarnoprochowcami?
Mnie pytasz ??
Skoro nie można namierzyć "broni wszelakiej" a można czarnoprochowce i jakoś to wytłumaczyć tłumowi ??
Za "normalną broń" bez pozwolenia jest do 8-miu lat, za czarnoprochowca - nic.
A skoro można z niego zabić - zmieniając fakt "bezprawia" rząd dba o "bezpieczeństwo" obywateli...
Przynajmniej ja tak to interpretuję bo przesłanki mamy w wydarzeniach i w przesłankach artykułów...
ODPOWIEDZ