Pytanie o ładowanie strzelby bez kuli

podstawowe informacje
ODPOWIEDZ
Zygmunt1956
Moja broń: brak

Pytanie o ładowanie strzelby bez kuli

Post autor: Zygmunt1956 »

Witam
Mam pytanie odnośnie ładowania strzelby czarnoprochowej. Jeszcze jej nie kupiłem, ale chcę kupić ją w innym celu. Chciałbym ją załadować tylko i wyłącznie prochem, z przybitką. Jaka będzie różnica w decybelach jeśli chodzi o wystrzał? Co mam zrobić żeby wystrzał był głośny ale bez kuli?
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Re: Pytanie o ładowanie strzelby bez kuli

Post autor: zbiho »

Po co strzelać głośno na strzelnicy.
Do płoszenia zwierząt się nie nadaje, bo nawet bez kuli nie wolno strzelać poza strzelnicami.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Zygmunt1956 pisze: sob 15.cze.2024 - 20:52 Witam
Mam pytanie odnośnie ładowania strzelby czarnoprochowej. Jeszcze jej nie kupiłem, ale chcę kupić ją w innym celu. Chciałbym ją załadować tylko i wyłącznie prochem, z przybitką. Jaka będzie różnica w decybelach jeśli chodzi o wystrzał? Co mam zrobić żeby wystrzał był głośny ale bez kuli?
Musisz zaladowac tak by bylo ciasno. To cisnienie powoduje wiekszy huk. Wiec ciasna gruba przybitka bedzie moze ok ale ona tez bedzie swoistym miekkim pociskiem.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

zbiho pisze: sob 15.cze.2024 - 21:02 Po co strzelać głośno na strzelnicy.
Do płoszenia zwierząt się nie nadaje, bo nawet bez kuli nie wolno strzelać poza strzelnicami.
Nie o to pytano Panie Zbyszku. :)
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

scraab pisze: sob 15.cze.2024 - 22:13
zbiho pisze: sob 15.cze.2024 - 21:02 Po co strzelać głośno na strzelnicy.
Nie o to pytano Panie Zbyszku. :)
Ale wolno na imprezach po wcześniejszym zgłoszeniu policji.
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec

byle petarda da większy efekt dźwiękowy.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Huku nikomu się nie zgłasza… Też mnie tym zgasił kiedyś właśnie Pan posterunkowy na pewnym kursie :) (Pytanie dotyczyło odstraszania zwierzyny z amunicją hukową właśnie w strzelbie). Kto zgłasza strzelanie z odpustowych hukowców czy kapiszonowców na codzień albo w sylwestra ? Kto przyjmuje zgłoszenia o salwach honorowych na pogrzebach itp? Twój huk może komuś przeszkadzać i to on może zgłosić takà ewentualność podobnie jak ze zbyt głośną libacją..
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Kolego Ursus_c35 - nie do końca masz rację. Nie porównuj "strzelanie" z korkowca ze strzelaniem z prawdziwej broni nawet bez kuli. Jak wiesz broni używamy na strzelnicy poza nią jest to zabronione dlatego zgłaszałem na policję, która mieściła się w linii prostej 100m od miejsca imprezy właśnie po to by ktoś przestraszony z okolicznych mieszkańców nie donosił. Petard też nie możesz używać kiedy chcesz tylko w wyznaczone okresy - Sylwester_ potem zgłoszenie. A ze strzelbą odstrasza zwierzynę raczej myśliwy niż zwykły kowalski z bloku, któremu zachciało się trochę poszaleć.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Kolego Irku konia z rzędem temu kto odróżni deko od repliki i zwyklego hukowca. Niema znaczenia z czego produkujesz huk. Huk to huk..
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec

Tak, a czy ty strzelasz czy do ciebie strzelają jeden huk, jak Pawlak do Kargula powiedział.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Jeśli ma być prosto i głośno to sypiesz do strzelby proch (wystarczy sportowa naważka) i na to wpychasz kawałek papieru toaletowego. Myślę że kawałek długości 4-7 listków powinien wystarczyć. Papier dopychasz stęplem na proch i go ubijasz tak by stworzył korek. Po wystrzale masz huk i w gratisie confetti.

Niektórzy twierdzą że te drobinki rozerwanego papieru mogą się tlić i stwarzać zagrożenie pożarowe. Ja jednak niczego podobnego nie zaobserwowałem choć z drugiej strony ekspertem p.poż nie jestem... Jak zawsze warto zachować zdrowy rozsądek.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Ciekawe spostrzezenie. Proch nie wypali korka z papieru ale wg co niektorych szpecow np stary wspanialy swiat stopi koszyczek srutowy 😂😂😂
ODPOWIEDZ