Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR
Posiadam inny chronograf ale widząc depresyjną wymianę zdań w dziele: Sprzedam, postanowiłem założyć temat, którego niektórzy Koledzy najwyraźniej pragną i potrzebują. Ten kto ma ochotę niech zabierze głos.
- f@za
- Moja broń: wiatrem pędzone
Re: Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR
Myślisz że posiadacze owych będą ujawniać ich niedoskonałości? Może tylko ktoś kto kiedyś korzystał...
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Jeśli ktoś takowy posiada chętnie poznam opinie o nim oraz słabe strony. Za nowy trzeba zapłacić ponad 4k a w tym roku natknąłem się co najmniej na 4-5 ogłoszeń za 1500zł za praktycznie nowe sztuki… Co więcej celebryci youtuberzy umiarkowanie udolnie współpracują nieraz z tym sprzętem i pytanie czy to wina ich braku pojęcia czy wrażliwości lub niedoskonałości tego modelu…
-
- VIP
Traktuję to jako eksperyment. Na normalnych (np. zagranicznych, moderowanych) forach jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć to zadaje pytanie lub zakłada wątek. Wtedy inni uczestnicy w grzeczny, koleżeński, często wręcz dżentelmeński sposób starają się pomóc, przekazując informacje i uzasadnione opinie oraz dzieląc się własnymi doświadczeniami.f@za pisze: wt 04.cze.2024 - 20:21 Myślisz że posiadacze owych będą ujawniać ich niedoskonałości? Może tylko ktoś kto kiedyś korzystał...
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Doskonale
Ja akurat z tych nie narzekających a ciekawskich… Któż lepiej może mi polecić sprzęt niż jego właściciel ? Jest aktualne ogloszenie za 1500 zł i naprawdę mnie kusi stąd pytanie inspirowane wątkiem sprzedażowym

- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Ja ostatnio kupiłem taki właśnie po taniości. Dotychczas korzystałem z dobroci kolegi i pożyczałem. Sprzedający teraz w większości zachwycili się nowym wypustem Garmina XERO, najbardziej ci którzy muszą mieć wszystko podłączone do smartfona, żeby chiński oficer mógł poznać uśrednine prędkości ich pocisków. Labradar nie wysyła danych do Chin i to jest jego podstawowa wada.
- f@za
Wszystko fajnie, tylko nasze forum jest raczej skromne jeśli chodzi o ilość uczestników. Niech (powiedzmy) kilkanaście osób posiada labradara i wiekszość z nich wyłapała jakieś niedoskonałości, to wątpliwe żeby się tym pochwalili, wszak trzeba by to sprzedać.Wycior pisze: wt 04.cze.2024 - 20:53 Traktuję to jako eksperyment. Na normalnych (np. zagranicznych, moderowanych) forach jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć to zadaje pytanie lub zakłada wątek. Wtedy inni uczestnicy w grzeczny, koleżeński, często wręcz dżentelmeński sposób starają się pomóc, przekazując informacje i uzasadnione opinie oraz dzieląc się własnymi doświadczeniami.
Garmin to pikuś, ma wyświetlacz na którym wszystko widać, apka na smarkofona nie jest niezbędna - chinol nie musi wiedziec jak szybko puszczasz ołów. Gorsza sprawa jest z FX radarem, tu bez apki jest problem. Owszem można dokupić dodatkowy wyświetlacz, (który kosztuje drugie tyle co radar), lub kombinować z wyświetlaczami "home made". Najwygodniej więc korzystać z apki. Szczerze mówiąc do FX radara mam domowej roboty wyświetlacz, ale i tak korzystam z apki. Koło siusiaka mi lata kto i gdzie ogląda to z jaka prędkoscia i jakiej wagi ołów puszczam...zbiho pisze: wt 04.cze.2024 - 21:02 Ja ostatnio kupiłem taki właśnie po taniości. Dotychczas korzystałem z dobroci kolegi i pożyczałem. Sprzedający teraz w większości zachwycili się nowym wypustem Garmina XERO, najbardziej ci którzy muszą mieć wszystko podłączone do smartfona, żeby chiński oficer mógł poznać uśrednine prędkości ich pocisków. Labradar nie wysyła danych do Chin i to jest jego podstawowa wada.
Ps.
Labradara nie mam, nie miałem, nie korzystałem, nie interesowałem się jego zaletami/wadami, widziałem tylko na zdjęciach. Jest bardzo prawdopodobne że tak jak napisał @zbiho, ludzie pozbywają sie bo złapali podnietę na Garmina, który jest mikruskiem w porównaniu do Labradara
- szczupi26
- Bywalec
- Moja broń: Kilka sztuk
Ja z kolei z chęcią zapoznałbym się z opiniami kolegów, posiadaczy tańszych modeli, wiecie, takich co to wyświetlają tylko fps lub m/s (a że w podstawówce miałem również matematykę i fizykę resztę policzę sobie sam)
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Ja mam znany i lubiany https://superwiatrowki.pl/chronograf-r2 ... -1260.html ale ma pewną wadę a mianowicie lepiej ustawiać go w poziomie z uwagi na niewielką przestrzeń pomiarową… Jest też wrażliwy na kierunek. Dokładnie mierzy strzały prostopadłe. Wszystkie zboczenia zaś rzutuje przez kąty. Do krótkiej broni trzeba się najpierw dobrze wstrzelać by producent nie musiał go naprawiać po pierwszej wizycie na osi. Poza tymi wadami jest super 

-
- VIP
Ja też mam Radecek'a od wielu lat w wersji trochę podwyższonej, tzn. R2A i jestem zadowolony. Do wyznaczania V0 zupełnie wystarcza. Zgoda, odchylenie od osi powoduje błąd ale w moim odczuciu nie stanowi to problemu. Błąd 1% powstanie dopiero przy odchyleniu o 8 stopni. W moim odczuciu ustawiając „na oko” nie sprawia żadnej trudności utrzymać się w granicach +-5 stopni (błąd poniżej 0.4%). Zgadzam się natomiast że przy strzelaniu z broni krótkiej lepiej robić to z podpórki. W przeciwnym razie, zamiast dowiedzieć się ile wynosi V0 można dowiedzieć się ile kosztuje nowy chronograf.
- szczupi26
- Bywalec
- Moja broń: Kilka sztuk
Dzięki za odpowiedzi, parafrazując znany tekst: poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy być może sam też włączę się do akcji 

- Ursus_c35
- Stary bywalec
w punkt...Wycior pisze: śr 05.cze.2024 - 10:02 Ja też mam Radecek'a od wielu lat w wersji trochę podwyższonej, tzn. R2A i jestem zadowolony. Do wyznaczania V0 zupełnie wystarcza. Zgoda, odchylenie od osi powoduje błąd ale w moim odczuciu nie stanowi to problemu. Błąd 1% powstanie dopiero przy odchyleniu o 8 stopni. W moim odczuciu ustawiając „na oko” nie sprawia żadnej trudności utrzymać się w granicach +-5 stopni (błąd poniżej 0.4%). Zgadzam się natomiast że przy strzelaniu z broni krótkiej lepiej robić to z podpórki. W przeciwnym razie, zamiast dowiedzieć się ile wynosi V0 można dowiedzieć się ile kosztuje nowy chronograf.
Już tylko Miller...szczupi26 pisze: śr 05.cze.2024 - 13:12 Dzięki za odpowiedzi, parafrazując znany tekst: poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy być może sam też włączę się do akcji![]()
- f@za
R2 kilka rozstrzelałem z wiatrówki, Radek bebechy wymienił w cenie flaszki rudej wódki na myszach pędzonej. Teraz też mam R2A, jest bezpieczniejsze (chrono, nie operator
), ale dla pewności przy szybkim strzelaniu używam FX Radar. Ten można rozstrzelać tylko w przypadku strzelania pod wiatr, bardzo silny wiatr 

Koledzy maja chronografy więc ktoś może kiedyś zapisał jaka prędkość ma kula+vesuvit 21 gr wystrzelone z remingtona new army -lufa 8 cali ?
Nie pamietam dokladnie ale ok 220-240moze miec zalezy jak zaladowane czy filcami czy sypkim wypelniaczemRobert007 pisze: śr 28.sie.2024 - 20:05 Koledzy maja chronografy więc ktoś może kiedyś zapisał jaka prędkość ma kula+vesuvit 21 gr wystrzelone z remingtona new army -lufa 8 cali ?