Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR

Przeróbki broni CP, naprawy oraz ciekawe akcesoria CP.
ODPOWIEDZ
Wycior
VIP
Moja broń: CP i ostry jęzor

Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR

Post autor: Wycior »

Posiadam inny chronograf ale widząc depresyjną wymianę zdań w dziele: Sprzedam, postanowiłem założyć temat, którego niektórzy Koledzy najwyraźniej pragną i potrzebują. Ten kto ma ochotę niech zabierze głos.
Awatar użytkownika
f@za
Moja broń: wiatrem pędzone

Re: Opinie o chronografie balistycznym LABRADAR

Post autor: f@za »

Myślisz że posiadacze owych będą ujawniać ich niedoskonałości? Może tylko ktoś kto kiedyś korzystał...
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Post autor: Ursus_c35 »

Jeśli ktoś takowy posiada chętnie poznam opinie o nim oraz słabe strony. Za nowy trzeba zapłacić ponad 4k a w tym roku natknąłem się co najmniej na 4-5 ogłoszeń za 1500zł za praktycznie nowe sztuki… Co więcej celebryci youtuberzy umiarkowanie udolnie współpracują nieraz z tym sprzętem i pytanie czy to wina ich braku pojęcia czy wrażliwości lub niedoskonałości tego modelu…
Wycior
VIP

f@za pisze: wt 04.cze.2024 - 20:21 Myślisz że posiadacze owych będą ujawniać ich niedoskonałości? Może tylko ktoś kto kiedyś korzystał...
Traktuję to jako eksperyment. Na normalnych (np. zagranicznych, moderowanych) forach jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć to zadaje pytanie lub zakłada wątek. Wtedy inni uczestnicy w grzeczny, koleżeński, często wręcz dżentelmeński sposób starają się pomóc, przekazując informacje i uzasadnione opinie oraz dzieląc się własnymi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Doskonale :) Ja akurat z tych nie narzekających a ciekawskich… Któż lepiej może mi polecić sprzęt niż jego właściciel ? Jest aktualne ogloszenie za 1500 zł i naprawdę mnie kusi stąd pytanie inspirowane wątkiem sprzedażowym
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

Ja ostatnio kupiłem taki właśnie po taniości. Dotychczas korzystałem z dobroci kolegi i pożyczałem. Sprzedający teraz w większości zachwycili się nowym wypustem Garmina XERO, najbardziej ci którzy muszą mieć wszystko podłączone do smartfona, żeby chiński oficer mógł poznać uśrednine prędkości ich pocisków. Labradar nie wysyła danych do Chin i to jest jego podstawowa wada.
Awatar użytkownika
f@za

Wycior pisze: wt 04.cze.2024 - 20:53 Traktuję to jako eksperyment. Na normalnych (np. zagranicznych, moderowanych) forach jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć to zadaje pytanie lub zakłada wątek. Wtedy inni uczestnicy w grzeczny, koleżeński, często wręcz dżentelmeński sposób starają się pomóc, przekazując informacje i uzasadnione opinie oraz dzieląc się własnymi doświadczeniami.
Wszystko fajnie, tylko nasze forum jest raczej skromne jeśli chodzi o ilość uczestników. Niech (powiedzmy) kilkanaście osób posiada labradara i wiekszość z nich wyłapała jakieś niedoskonałości, to wątpliwe żeby się tym pochwalili, wszak trzeba by to sprzedać.
zbiho pisze: wt 04.cze.2024 - 21:02 Ja ostatnio kupiłem taki właśnie po taniości. Dotychczas korzystałem z dobroci kolegi i pożyczałem. Sprzedający teraz w większości zachwycili się nowym wypustem Garmina XERO, najbardziej ci którzy muszą mieć wszystko podłączone do smartfona, żeby chiński oficer mógł poznać uśrednine prędkości ich pocisków. Labradar nie wysyła danych do Chin i to jest jego podstawowa wada.
Garmin to pikuś, ma wyświetlacz na którym wszystko widać, apka na smarkofona nie jest niezbędna - chinol nie musi wiedziec jak szybko puszczasz ołów. Gorsza sprawa jest z FX radarem, tu bez apki jest problem. Owszem można dokupić dodatkowy wyświetlacz, (który kosztuje drugie tyle co radar), lub kombinować z wyświetlaczami "home made". Najwygodniej więc korzystać z apki. Szczerze mówiąc do FX radara mam domowej roboty wyświetlacz, ale i tak korzystam z apki. Koło siusiaka mi lata kto i gdzie ogląda to z jaka prędkoscia i jakiej wagi ołów puszczam...
Ps.
Labradara nie mam, nie miałem, nie korzystałem, nie interesowałem się jego zaletami/wadami, widziałem tylko na zdjęciach. Jest bardzo prawdopodobne że tak jak napisał @zbiho, ludzie pozbywają sie bo złapali podnietę na Garmina, który jest mikruskiem w porównaniu do Labradara
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec
Moja broń: Kilka sztuk

Post autor: szczupi26 »

Ja z kolei z chęcią zapoznałbym się z opiniami kolegów, posiadaczy tańszych modeli, wiecie, takich co to wyświetlają tylko fps lub m/s (a że w podstawówce miałem również matematykę i fizykę resztę policzę sobie sam)
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Ja mam znany i lubiany https://superwiatrowki.pl/chronograf-r2 ... -1260.html ale ma pewną wadę a mianowicie lepiej ustawiać go w poziomie z uwagi na niewielką przestrzeń pomiarową… Jest też wrażliwy na kierunek. Dokładnie mierzy strzały prostopadłe. Wszystkie zboczenia zaś rzutuje przez kąty. Do krótkiej broni trzeba się najpierw dobrze wstrzelać by producent nie musiał go naprawiać po pierwszej wizycie na osi. Poza tymi wadami jest super :)
Wycior
VIP

Ja też mam Radecek'a od wielu lat w wersji trochę podwyższonej, tzn. R2A i jestem zadowolony. Do wyznaczania V0 zupełnie wystarcza. Zgoda, odchylenie od osi powoduje błąd ale w moim odczuciu nie stanowi to problemu. Błąd 1% powstanie dopiero przy odchyleniu o 8 stopni. W moim odczuciu ustawiając „na oko” nie sprawia żadnej trudności utrzymać się w granicach +-5 stopni (błąd poniżej 0.4%). Zgadzam się natomiast że przy strzelaniu z broni krótkiej lepiej robić to z podpórki. W przeciwnym razie, zamiast dowiedzieć się ile wynosi V0 można dowiedzieć się ile kosztuje nowy chronograf.
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec
Moja broń: Kilka sztuk

Post autor: szczupi26 »

Dzięki za odpowiedzi, parafrazując znany tekst: poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy być może sam też włączę się do akcji :D
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Wycior pisze: śr 05.cze.2024 - 10:02 Ja też mam Radecek'a od wielu lat w wersji trochę podwyższonej, tzn. R2A i jestem zadowolony. Do wyznaczania V0 zupełnie wystarcza. Zgoda, odchylenie od osi powoduje błąd ale w moim odczuciu nie stanowi to problemu. Błąd 1% powstanie dopiero przy odchyleniu o 8 stopni. W moim odczuciu ustawiając „na oko” nie sprawia żadnej trudności utrzymać się w granicach +-5 stopni (błąd poniżej 0.4%). Zgadzam się natomiast że przy strzelaniu z broni krótkiej lepiej robić to z podpórki. W przeciwnym razie, zamiast dowiedzieć się ile wynosi V0 można dowiedzieć się ile kosztuje nowy chronograf.
w punkt...
szczupi26 pisze: śr 05.cze.2024 - 13:12 Dzięki za odpowiedzi, parafrazując znany tekst: poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy być może sam też włączę się do akcji :D
Już tylko Miller...
Awatar użytkownika
f@za

R2 kilka rozstrzelałem z wiatrówki, Radek bebechy wymienił w cenie flaszki rudej wódki na myszach pędzonej. Teraz też mam R2A, jest bezpieczniejsze (chrono, nie operator ;) ), ale dla pewności przy szybkim strzelaniu używam FX Radar. Ten można rozstrzelać tylko w przypadku strzelania pod wiatr, bardzo silny wiatr ;)
Robert007
Moja broń: Remington 1858

Post autor: Robert007 »

Koledzy maja chronografy więc ktoś może kiedyś zapisał jaka prędkość ma kula+vesuvit 21 gr wystrzelone z remingtona new army -lufa 8 cali ?
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Robert007 pisze: śr 28.sie.2024 - 20:05 Koledzy maja chronografy więc ktoś może kiedyś zapisał jaka prędkość ma kula+vesuvit 21 gr wystrzelone z remingtona new army -lufa 8 cali ?
Nie pamietam dokladnie ale ok 220-240moze miec zalezy jak zaladowane czy filcami czy sypkim wypelniaczem
ODPOWIEDZ