slaw29 pisze:"W gramach to sie odmierza wodke ,a nie proch "
No tak wy tam macie Stany a my tu Amerykę .
U nas wódkę to się mierzy w litrach na osobę.
To powiedz komus o pol kilograma wodki na osobe ,jego reakcja bedzie podobna do mojej na podanie masy prochu w gramach ,tyle ze on bedzie wiedzial ile to jest.
Albo lepiej powiedz 2 kwarty ,czyli pol galona
To ja mam małe pytanko. Wiadomo proch jak kto uważa byle w widełkach bezpiecznych się mieścić. Zakładam że towaru (proch-kaszka) musi być w miarę w sam raz by się kula zmieściła w bębnie, a tak orientacyjnie bazując na waszym doświadczeniu to ile od krawędzi bębna musi zostać miejsca by weszła kula? Bo na chłopski rozum to jeśli będzie za dużo luzu to się proch z kaszką zacznie mieszać. Jeśli wciśniemy głębiej kulę to z tego co czytałem też niezbyt dobrze.
Przypuszczam że chodzi o Remingtona 1858 0.44? Przy naważce 18 gr - orientacyjnie 6 mm, pod warunkiem że wcześniej bęben obstukasz palcami i proch z kaszką się ułożą. Najlepiej jest postukać po wsypaniu prochu i drugi raz po dosypaniu kaszki. Przed doświadczeniami nic Cię nie uchroni. Jeżeli przypadkiem wsypiesz za dużo i kula nie chce się całkiem schować w bębnie, to nie dopychaj jej na siłę bo zrujnujesz pobojczyk. Zetnij wierzchołek kuli nożem równo z bębnem a resztę wystrzel. Przy większej naważce, np. 24-27 gr, i proporcjonalnie cieńszej warstwie kaszki - 7 mm. Masz sprężać kaszkę a nie prasować i kruszyć proch.
Ostatnio zmieniony pt 25.sie.2017 - 21:19 przez Wycior, łącznie zmieniany 1 raz.
RedGuy pisze: pt 25.sie.2017 - 21:01
No ale za głęboko wciśnięta kula to też podobno niezbyt zdrowo. Chciałbym na początek wiedzieć ile wolnego miejsca na kulę.
Niczym to nie grozi ,co nawyzej bedzie gorsze skupienie.
Kula zawsze wcisnieta do konca ,a jak gleboko to zalezy od ilosci prochu i kaszy ,czy co tam stosujece innego na przybitke.
Zostaw tak z pol srednicy kuli ,to po wcisnieciu bedzie akurat dobrze.
Szaddam pisze: pn 23.maja.2016 - 17:00
W uproszczeniu: 1 grain to 0,065 grama, czyli 15 grain to ok. 1 gram.
21 grain to ok. 1,365 grama ...
Ale jak masz fiolki to można przyjąć, że 1 ml to 1 gram - ja tak odmierzam.
Raczej przelicznik ml na gramy, z tego co wiem dotyczy tylko ciężaru i objętości wody i to o odpowiedniej temperaturze...raczej?!!
Mniej więcej litr wody waży kilogram. A co z CP?!!
Buchulec_7526!Mori pisze: wt 28.maja.2024 - 18:38
Mniej więcej litr wody waży kilogram. A co z CP?!!
Efektywna gęstość prochu zależy nie tylko od jego granulacji ale i stopnia ubicia - jak nasypiesz go np. do łuski a potem kilka razy stukniesz to poziom siądzie. Z kaszką to samo. Dlatego najlepszą odpowiedzią na Twoje pytanie jest elektroniczna waga jubilerska - na Allegro za kilkanaście złotych. Taka tania chińska zupełnie wystarczy, warto tylko się upewnić czy oprócz gramów (g) ma grainy (gr). Większość ma ale bywają wyjątki.