Skałka krzemienna własne wykonanie.

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
ODPOWIEDZ
cupik
Moja broń: Remington 8", Colt snubnose, Rolling block .45, et

Skałka krzemienna własne wykonanie.

Post autor: cupik »

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy krzemień czarny z Podlasia nadaje się to wyrobu skałek?
Online można kupić go na kilogramy i teoretycznie można samemu połupać. Zastanawiam się czy ktoś tak robił.
Jeśli nie, to czy wiecie gdzie w pobliżu Wrocławia można znaleźć krzemień nadający się do broni?
manolo4

Re: Skałka krzemienna własne wykonanie.

Post autor: manolo4 »

Szkoda zachodu, zaiskrzysz z 5 razy i po skałce. Rozpada się.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Manolo4 głupoty opowiadasz. Cupik, Ty jesteś z Podlasia? Jeśli tak lub masz kontakty to jest tam bardzo dobry krzemień pod Białymstokiem, Mielnik chyba. Jest tam kopalnia wapienia i można sobie brać.
cupik
Moja broń: Remington 8", Colt snubnose, Rolling block .45, et

Post autor: cupik »

Irek M pisze: wt 06.lut.2024 - 23:17 Manolo4 głupoty opowiadasz. Cupik, Ty jesteś z Podlasia? Jeśli tak lub masz kontakty to jest tam bardzo dobry krzemień pod Białymstokiem, Mielnik chyba. Jest tam kopalnia wapienia i można sobie brać.
Nie jestem z Podlasia ale mam namiary na krzemien właśnie z tego rejonu.
Dlatego zastanawiałem sie nad tym.
Irek M
Stary bywalec

Jest bardzo dobry, ja go używam. Nawet znajomy pracujący w muzeum, a zajmujący się wykonywaniem krzemiennych narzędzi bardzo sobie chwalił ten krzemień.
ireknyc
Moja broń: smith

Post autor: ireknyc »

znajomy zajmuje sie wykonaniem krzemiennych narzędzi , siekiery przedpotopowe robi czy co , co za bzdury wypisujez stary tetryku
ireknyc
Moja broń: smith

Post autor: ireknyc »

Irek M pisze: wt 06.lut.2024 - 23:17 Manolo4 głupoty opowiadasz. Cupik, Ty jesteś z Podlasia? Jeśli tak lub masz kontakty to jest tam bardzo dobry krzemień pod Białymstokiem, Mielnik chyba. Jest tam kopalnia wapienia i można sobie brać.
co za głupoty wypisujesz matole , mielnik nie jest pod Białymstokiem tylko prawie dwie godziny jazdy od Bialegostoku i w mielniku jest kopalnia kredy a nie wapienia debilu
Irek M
Stary bywalec

ireknyc pisze: wt 17.wrz.2024 - 06:51
co za głupoty wypisujesz matole , mielnik nie jest pod Białymstokiem tylko prawie dwie godziny jazdy od Bialegostoku i w mielniku jest kopalnia kredy a nie wapienia debilu
Czy admini zrobią coś tą ofiarą pękniętego kondonika czy Kretyn będzie teraz tu obniżał poziom forum?
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Ja łupałem nawet z krzemienia polnego który to podobno jest najgorszy że wszystkich. Kształt tego co odłupałem trudno nazwać skałką. Najlepsza "skałka" jaką zrobiłem wytrzymała ponad sto krzesań. Surowiec praktycznie darmowy i łatwo dostępny (można znaleźć na polu) . Na początek zabawy może być. :ok:

Na strzelnicy używam tylko tych moich "odłópków" a skałki kupne (łupane i cięte - agatowe) zostawiam na "lepsze" okazje np. zawody.
Irek M
Stary bywalec

Jak wcześniej napisałem te z Mielnika są bardzo dobrej jakości dla naszych celów. Agatowe bardzo szybko przestawały krzesać. Ja też nie potrafię "robić" skałek dlatego to co dostawałem zanosiłem do kolegi, który wyrabia z nich przedmioty na rzecz muzeum archeologii. Zachwalał bardzo ten z Mielnika i Duński bo taki też mam.
więc podobnie jak Ty to co zakładam do pistoletów to bardziej ścinki najbardziej odpowiednie niż uformowana skałka. Odłupków mam pod dostatkiem bo zabierałem to co zostało koledze. do tego lustro zamka nawęglam sobie kasenitem więc w domu zawsze krzesze jak należy.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

No cóż Irku, taki Kolega to skarb. :-D
ODPOWIEDZ