Zainspirowany poczynaniami DR_RUFUSA z kanału Stary Wspaniały Świat postanowiłem pochylić się nad problematyką spędzającą sen z powiek wielu adeptów CP nerwowo obgryzających paznokcie przed przyjazdem kuriera z zakupioną przez „internat” pierwszą sztuką rewolweru… „A żeby tylko nie miał za dużej szczeliny bo co to bedzie…” Wbrew obawom większości jak i domysłom Twórcy kanału z pierwszego akapitu miewałem dotychczas intuicję podpowiadającą mi że gdyby szczelina istotnie była taka zła to między innymi gazoszczelny Nagant do dziś uchodził by za najlepszy rewolwer na amunicję scaloną ale tak się jednak nie stało… Spróbuję zatem od strony ultra prostackiej teorii godnej kałamarza harującego po godzinach za pensję o 200 zł niższą od Pań porządkowych oszacować wpływ szczeliny na energię kinetyczną pocisku na wyjściu z lufy. Skoro mowa o energii zastosuję twierdzenie o równoważności przyrostu energii kinetycznej i pracy.

- w1.png (668 Bajtów) Przejrzano 6053 razy
Przyrost energii kinetycznej z zaniedbaniem obrotu odbywa się na zasadzie translacji od 0 do wartości:

- w2.png (1.22 KiB) Przejrzano 6053 razy
Praca wykonana nad pociskiem po drodze przewodu lufy od 0 do x jest motywowana siłą średniego ciśnienia generowanego przez spalanie CP pomniejszoną o siłę oporu bruzd. (Tu nieśmiałe założenie że średnie ciśnienie pracuje wyłącznie na polu przewodu lufy pomniejszonym o pole szczeliny przez jakie uchodzi).

- w3.png (1.71 KiB) Przejrzano 6053 razy
Pole przewodu lufy oraz pole szczeliny można zapisać jak niżej :

- w4.png (3.15 KiB) Przejrzano 6053 razy
Siła oporu bruzd została przyjęta jako 0.2 siły pochodzącej od ciśnienia zatem :

- w5.png (1.26 KiB) Przejrzano 6053 razy
Zasada równoważności przyrostu energii kinetycznej i pracy przybiera postać :

- w6.png (4.36 KiB) Przejrzano 6053 razy
Wartość energii kinetycznej na wyjściu z lufy w funkcji szczeliny wyraża się wzorem :

- w7.png (2.72 KiB) Przejrzano 6053 razy
Łatwo stąd zatem wywnioskować że krytyczna wartość szczeliny przy, której energia kinetyczna pocisku wyniosła by zero stanowi wartość :

- w8.png (3.46 KiB) Przejrzano 6053 razy
Poniżej wykres teoretycznego wpływu szczeliny na energię kinetyczną na wyjściu z lufy :
A teraz coś nie na robaczkach. Oszacujmy jak szczelina rzędu piętnastu setek wpływa teoretycznie na spadek energii kinetycznej rewolweru w kalibrze 45:
E(l,0.15)=(1-4*0.15/11.43)*E(l,0)=94.75%E(l,0).
Zatem szczelina rzędu 0.15[mm] teoretycznie odpowiada za stratę 5.25[%] energii kinetycznej (na tle braku szczeliny E(l,0)). Szczelina 0.3[mm] odpowie za 10.5[%] straty i tak dalej aż do wartości 2.86[mm], dla której całe ciśnienie ujdzie bokiem

Ale to wszystko to tylko teoretyczne mrzonki dlatego by raz na zawsze rozprawić się ze szczeliną wartało by podjąć doświadczenie. Najprostszy pomysł jaki przychodzi mi na myśl to zakup colta z otwartym szkieletem i możliwie dużą szczeliną. Należało by ją zmierzyć i przebadać drania na strzelnicy. Potem zabieg zmniejszenia szczeliny do granic możliwości i ponowna wizyta na strzelnicy. Wówczas okazało by się ile prawdy jest w wypocinach wiejskiego filozofa za jajka i kiełbasę mojego pokroju a jak problem wygląda w rzeczywistości ...